Hana
Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí... celý text
Pútavo napísaný príbeh, pekné prepojenie osudov jednotlivých postáv. Rozdelenie knihy na rozprávanie Miry a Hany hodnotím tiež kladne. Takisto, že sa autorka zamerala viac na vnútorné prežívanie ako opis zverstiev.
Tak konečně přišla řada na tu stále omílající knihu. A musím říct, že vážně velice povedená. Sice nedávám plný počet hvězdiček, ty dávám jen úplné špičce knih, ale i tak mě kniha strašně bavila. Holt příběh z doby války a v době po válce o židovce Haně a její nejbližší rodině, ani nemůže být nudný.
Hana je rozdělena na tři části: Já, Mira | Ti přede mnou | Já, Hana. Pro spoustu z nás znalých pouze nudné rutiny života, se musí jevit až nepochopitelná, zničující a brutální síla okolností, gradující v každé části. I přes dané situace, kterých se kniha týká, je rukopis autorky impozantně čtivý a čtenáře okamžitě uchvátí. Což je zvláštní, protože kniha tím pádem spadá do kolonky líbivé literatury a pro mne osobně se jedná o vnitřní boj, zda je taková volba přednesu dobře či špatně.
PS: Paní Mornštajnová se vyjádřila, že do knihy ani nemohla vložit nejhorší zvěrstva, o kterých se dozvěděla od přeživších z koncentračních táborů. (Ještě že tak.)
Velmi často zpracovávané a bolestivé téma holocaustu je pod perem paní Mornštajnové silným a strhujícím zážitkem, zejména pro ženy. Nejvíce mě emočně zasáhlo, jak může několik osudových událostí, které se v průběhu života odehrají, člověka zlomit a zcela změnit.
(SPOILER)
Nerada čtu knihy, kolem kterých je moc velký humbuk, takže bych s Hanou ještě nejspíš nějaký rok počkala, ale potřebovala jsem ji do Čtenářské výzvy. A musím uznat, že ten humbuk je oprávněný. Kniha se čte dobře, hned na začátku se člověk musí zamyslet nad tím, jaké maličkosti ovlivňují naše životy, a velmi brzo pochopí, proč je na obálce žloutkový věneček.
Nicméně pár věcí mi vadilo. Nebo spíš chybělo. Trochu jsem postrádala nějaké další informace o Jarmile, nějakou úplně banální zmínku, třeba že prodává v zelenině. Ale víc mi vadí, že nevím, jakou cestou se Ivana stala Rosinou kamarádkou. Za mladých let kamarádila s Hanou a kamarádství skončilo proto, že Hana mohla studovat a Ivana to nerozdýchala, a válka je pak dokonale pohřbila - to přátelství, samozřejmě. A přitom v první části je Ivana Rosinou kamarádkou. Ano, jsou to maličkosti, ale brání mi v tom dát plný počet.
Ale jestli něco vážně oceňuji, tak starou paní Zítkovou. Musela moc dobře vědět, co viděla, a že to zahrála do autu krysami a držela jazyk za zuby, tak to zaslouží minimálně 2 zlaté medaile.
Silný příběh se skvělou vypravěčskou prací. Cením, že si autorka neřekla, že stačí silný příběh, ale ukázala několik výborných myšlenkových oblouků.
Silný příběh. Velmi čtivě napsáno, ale vzhledem k tématu smrt obecně a utrpení Židů za 2. světové války jsem četla po kouscích. Jinak bych už jen opakovala, co je tady v komentářích.
Velmi silný příběh, určitě doporučuji!!!
Kniha je skvěle napsaná a těším se na další knihy od autorky.
Krásný a smutný a moc silný příběh. Mrazí z něj. Několikrát jsem knihu odložila. Byla velmi silná a bylo mi do pláče.
Nádherný, smutný, citlivý príbeh, ktorý sa odohráva počas nacistického besnenia. Do čítania Hany som sa dlho odhodlávala, lebo nemám rada knihy s tématikou koncentračných táborov,hlavne to, kde sa opisuje, aké zverstvá sa páchali na ľuďoch. Kniha Hana je ale z iného pohľadu. Aj napriek krutostiam, ktoré si Hana zažila, a nebolo ich málo, ako trpela, ako rozmýšľala aj o ukončení svojho života, aj tak sa nepodala tomu a nakoniec sa vrátila domov... medzi blízkych,ktorí jej zostali.
Velice realistický napsáno. Síla v tom určitě je, jen některé části popsány moc povrchně. Následně kvituji, že i přes velké nesnáze a utrpení může mít takový příběh šťastný konec.
Mrazivý příběh, který je napsaný neskutečně čtivým stylem. Pár slz ukáplo... Jsem neskutečně ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a určitě to nebude poslední kniha od autorky.
Skvělý příběh, plný emocí. Byl první knihou od AM, kterou jsem četla a bohužel ostatní už stojí pouze v jejím stínu.
Opravdu velice emočně silná kniha s krásným byť poněkud nešťastným příběhem o diskriminaci židů. Tohle bylo mé první dílo od autorky, ale rozhodně nebylo poslední. Autorka zde skvěle popisovala problémy Židů v těžké době a to jak se s nimi museli vypořádávat. Velice smutný příběh, ale před autorkou klobouk dolů.
Velmi silný příběh. Když jsem knihu dočetla, pobrečela jsem si, ale rozhodně doporučuji.
(SPOILER) Neuvěřitelě smutné a čtivé. Je paradox, že nejlepší, nejčtivější knihy jsou o lidském utrpení, přesto - možná trošku spoiler - jsem se při čtení i po něm nemohla a nemůžu zbavit dojmu, že karma funguje. Za Haninu sobeckost. Přesto to, co se jí stalo a musela vše vydržet, by neměl zažít nikdo.
Nádherně napsaný smutný příběh. Kniha se mi líbí z pohledu kapitol, velice citlivě napsáno, vše do sebe postupně hezky zapadne. O málokteré knížce o 2. světové válce a odsunu židů můžu říct, že je napsaná něžně a romanticky. Doporučuji, recenze od známých nelhaly. Musím říct, že se mi moc líbí obal knihy.
Jo, tohle bylo příběhové fakt silné kafe. Uf. Příběh Hany, který se vlastně pořádně "odkope" až v závěru, tomu fakt říkám Kniha!
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Knihu jsem si půjčila z knihovny a nějakou dobu jsem se k ní odhodlávala vzhledem k době, ve které se odehrává. Je to čtivý a velmi silný příběh. Hlavně když se člověk zamyslí, jak "málo" někdy stačí k tomu, aby se život obrátil úplně naruby, síla...!!
Od této autorky je to moje druhá, ale určitě ne poslední kniha.