Hana

Hana
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324332/bmid_hana-VSx-324332.jpg 5 14170 14170

Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí... celý text

dikobraz
22.11.2021 5 z 5

Desive, desive a este raz desive. Dufajme, ze sa to nikdy nevrati. Som rad, ze som na knihu narazil, aj ked pri citani som si musel davat pauzy. Je to velmi tazke citanie.
Tak, ako si ludia dokazu ublizovat navzajom, to je neuveritelne... Fakt je človek tak hlupy tvor? Tato kniha vo mne ostane velmi dlho....

heczek
22.11.2021 5 z 5

Mnohokrát mi bylo řečeno, že tuto knihu musím přečíst, mnohokrát jsem odolala. Až jsem ji nakonec popadla a přečetla ji v rámci zdejší čtenářské výzvy. Stydím se a trochu lituji, že jsem si cestu k této knize našla až za takový čas. Nádherný, smutný příběh zasazen do reálných a krutých událostí.. Některé pasáže mi doplnily obzor a u jiných mi kápla slza. Do konce knihy jsem nevěřila, že stávající Hana je opravdu ta Hana z dětství. Bohužel, život si někdy vybírá krutou daň.. takovou, která zničí duši a už ji nikdy nevrátí zpět, byť se okolí i člověk sám snaží.

Děkuji za tento příběh. Kniha od nynějška zdobí i mou knihovnu:-)

Kicka
21.11.2021 5 z 5

Kniha ve mně něco zanechala. Pověst ji předcházela, čekala jsem hodně a nezklamala. Po přečtení některých pasáží jsem musela utírat slzy, bylo mi hrozně úzko a svíralo se mi hrdlo. Ale je tak výborná, že si ji někdy snad přečtu znovu. Jen si předtím dám malého panáka na kuráž!

NelushkaM
21.11.2021 5 z 5

Skvěle napsané

smejkalova.m
17.11.2021 5 z 5

Než jsem knihu začala číst, tak jsem vůbec nevěděla o čem je. Věděla jsem jen, že strhla nespočet čtenářů, tak jsem si ji zvědavosti přečetla taky. Je psaná hodně poutavě, zase trošku jiný pohled na "život" za druhé světové války. A věneček na obálce teď dává úplně jiný rozměr.

biki
14.11.2021 4 z 5

Konečně jsem se odhodlala splnit svou lokálně patriotickou povinnost a přečíst tuto knihu. Je fakt, že jsem tím vystoupila hodně a hodně daleko ze své komfortní čtenářské zóny a snad proto je mé hodnocení poněkud zdrženlivější. A i když jsem měla z četby velké obavy, opravdu mě překvapilo, jak byla kniha čtivá.
Jako opravdu dobře promyšlené hodnotím členění příběhu do tří nikoli chronologicky uspořádaných časových období, každé s odlišným charakterem vyprávění, což aspoň podle mého názoru přispělo k prohloubení celkového dojmu a zážitku z knihy. První dvě části odehrávající se ve známých reáliích, jsou skutečně vynikající: vykreslení atmosféry doby a odpovídající, realisticky působící jednání jednotlivých postav, odrývání charakterů řady osob, které nikdy nebyly černobílé, ale i to, jak i drobné, zdánlivě bezvýznamné události mohou mít zdrcující následky.
Třetí část - vlastní vyprávění Hany - se mi ale překvapivě už tak nelíbilo. Působilo na mně jaksi neosobně, bez větších emocí, dokonce i v případě události, mimořádně traumatické pro každou ženu. Pokud to byl záměr autorky, aby tak vyprávění působilo vzhledem k duševnímu stavu Hany, tak tedy velká poklona, jenže mi to stejně trochu narušilo mé předchozí dojmy z knihy.
Ale co jsem opravdu nemohla překousnout, byla informace uvedená doslova na poslední straně (věneček) - tak ať se na mně autorka nezlobí, ale zdálo se mi to už přehnané, zbytečné a dost laciné. Celou dobu jsem si myslela, že dám knize nejvyšší hodnocení ale ten závěr mi to pokazil.

Vitan24
13.11.2021 5 z 5

Přečteno za večer a následující den. A teď asi o knize budu ještě nějakou dobu přemýšlet... Silný strhující příběh, člověk si opět připomene hrůzy nejen 2.SV ale přijde mi že trochu jinak než je zvyklý... Nevím jestli emotivněji, ale každopádně si čtením knihy uvědomí, že o zásadních věcech, i těch ohledně života a smrti, můžou rozhodovat opravdu maličkosti...

Liberush
12.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem nijak nevyhledávala. Ani jsem vlastně nevěděla o čem je. Jen jsem zaslechla tu divná teta, tu věneček... Myslela jsem, že to bude něco o soužití s bláznivou tetou, která peče výborné věnečky....
No, asi jsem si měla zjistit o čem to je. Nebo spíše, přečíst si, o čem to je, než jsem to začla číst...

Začala jsem to totiž číst v době, kdy naše děti začali mít střevní potíže... Ty pekelný myšlenky mě budily ze snů pár dní...

Zkrátka a dobře, kniha velmi čtivá, nechtěla jsem číst nic, co má v sobě koncentráky. Protože po shlédnutí filmu Chlapec v pruhovaném pyžamu, už nedávám nic, s touto tématikou....
Ale tohle, ač to byl těžký příběh, bylo docela čtení v klidu. Pár krabic s kapesníčky padlo, ne, že ne, ale zvládla jsem ho.
Děkuji za sice smutný, ale za to skvěle napsaný a vystupňovaný děj. Nenudila jsem se.

jarmila6295
08.11.2021 5 z 5

Velmi emotivní, přečetla jsem jedním dechem. Alena Mornštajnová umí svým vyprávěním neskutečně vtáhnout do děje. Mám hrozně ráda její knihy.

dangerkriss
05.11.2021 4 z 5

Silný příběh. Přečetla jsem jedním dechem. Smutná kniha, která nutí k zamyšlení. Poslední stránky mě hodně rozlítostnily. Hana rozhodně stála za přečtení.

lenca0792
05.11.2021 5 z 5

Top kniha. Skvěle se čte, příběh má hlavu a patu...

IvetaZ
05.11.2021 3 z 5

Život s tetou Hanou nebyl snadný, ale ani ona ho neměla snadný. Celkově mě příběh ale nechytl a já nedokážu pořádně vysvětlit proč a jsem zmatená, že se to všem tak líbí. Zkusím to asi za nějaký čas přečíst znovu...

Snoopi
04.11.2021 5 z 5

Ačkoliv obálku této knihy zdobí krásný věneček, lákající k nakousnutí, o žádné sladké čtení se nejedná. Přesto nevyznívá - navzdory událostem, které zpracovává - nijak tragicky: naopak přináší novou naději. Ve strhujícím tempu se před námi odvíjí osud tří generací jedné rodiny. Příběh je to silný, zajímavě rozvrstvený - a aby to čtenář neměl tak jednoduché, nabízí nám tři různé vypravěče. Čtení pak tak trochu připomíná proces skládání dílků puzzle: poslouchala jsem jako audioknihu a přiznávám, že než jsem se pustila do třetí části, ještě jednou jsem si pustila první část, a až v závěru vše do sebe dokonale zapadlo. V rámci pochopení souvislostí mi pak ještě pomohlo, když jsem si sepsala i jakýsi improvizovaný "rodokmen" postav. Děj se neodvíjí postupně, ani retrospektivně: během čtení závěrečné části, kdy má slovo jedna z hlavních hrdinek, Hana, pak může dělat potíže pravidelné přeskakování z přítomnosti do minulosti.
Přesto je to krásná kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Obsahuje i zajímavé myšlenky a úvahy. Autorka vždy dovedně nastíní atmosféru: využívá barvitá přirovnání, kouzlo personifikace, neobvyklá přirovnání a metafory - a chvílemi jsem získala dojem, že se blíží až magickému realismu. Je znát, že při vytváření děje a postav šla skutečně do hloubky, včetně studia faktů, a rozhodně se nesnaží působit lacině. Těším se na její další díla.

"Myšlenky jí pálily a vyskakovaly na ni jako kapky vody z prskajícího oleje."
"Naposledy se podívala po řece, jejíž jedinou starostí bylo udržet vodu ve svých březích."
"Smutek a zklamání se mísily se strachem a rozlily se před ní v bažině bezmoci."
"Dívala se tak divně, jako kdyby odešla, ale tělo nechala na židli."
A stromy na břehu vypadaly bez listí jako kostry vztahující vyhublé paže po kousku chleba. Zima a mlhavý opar visely ve vzduchu a usazovaly se v malých kapičkách všude okolo."
"Moje otázky po ní stékaly jako voda po voskovaném plátně."
"Skrz rozbouřené moře v uších jsem slyšela štěkavý hlas. Nabíral na výšce a hlasitosti, točil se ve vzduchu a dopadal na má ramena."
"Postavy, zachumlané do teplých kabátů a šál, se otráveně táhly k určeným shromaždištím před školami, úřady a továrnami. Děti školního věku, kráčející o něco radostněji, se jim pletly pod nohy a pohupovaly nezapálenými lampiony. Nepříjemné mrholení už ustalo a lidé netrpělivě podupávali na dohodnutých místech, hledali zápalky nebo zapalovače a čekali na pokyn, aby mohli vyrazit směrem k náměstí, kde se všechny proudy lampionového průvodu sejdou, vyslechnou projev k dalšímu výročí VŘSR a společně, jako tlustá, světélkující kobra, se odvinou na určená míst v dolní části města, odkud budou, tak jako loni, předloni a předpředloni, sledovat chudobný ohňostroj."
"Brečela jsem tak nahlas, že jsem neslyšela zlo, které se narodilo pod městem, a toho dne se vetřelo do našeho domu. Uslzenýma očima jsem neviděla, jak po nás napíná chtivé prsty, rdousí naděje a rozsévá smrt. Netušila jsem, že neviděno a neslyšeno, číhá dole u stolu a vyhlíží si své oběti."

bdolezalka
04.11.2021 5 z 5

Tak tohle je přesně ta kniha, která v člověku NĚCO zanechá. Koupila jsem si ji vlastně omylem, nemám ráda příběhy z druhé světové války, jsou pro mě strašně deprimující, a tak jsem ji původně ani číst nechtěla, ale ohlas na tuto knihu byl tak bouřlivý, že jsem do toho šla a rozhodně nelituji. Příběh sám o sobě je skvěle vymyšlený, nádherně lidský, postupně vše do sebe zapadá, jako když skládáte puzzle a člověk postupně začíná chápat. Čeho já osobně si na paní Morštajnové vážím nejvíc, je, že ač naprosto realisticky popisuze hrůzy koncentračního tábora, tak se v tom popisu nevyžívá, nesnaží se, aby za každou cenu bylo z toho člověku mdlo, aby byl deprimovaný a sklíčený, nikam čtenáře netlačí, prostě jen popisuje, co se tam dělo a o to vše působí daleko věrohodněji. Skvělé dílo!

luckavarg
02.11.2021 5 z 5

Také jsem se nemohla od knihy odtrhnout! ještě dlouho si ji budu pamatovat...

Milujem
01.11.2021 5 z 5

Krásný příběh, mohu všem doporučit. Knihu jsem poslouchala v audio verzi a nemohla jsem se od toho odtrhnout.

kadz
30.10.2021

Krásný a smutný příběh..... ️

kachna146
27.10.2021 5 z 5

Skvělá kniha, velmi mě zaujala. Líbí se mi styl kdy do sebe vše pomalu zapadá a vy si připadáte jako po vyluštění šifry. Silný příběh, ne pro všechny, ale já rozhodně doporučuji.

Neluš
25.10.2021 5 z 5

Nemohla jsem se od knížky odtrhnout, myslím si že Hanu by si měl přečíst každý. Řadím ji mezi své nejoblíbenější.

Markéta555
24.10.2021 5 z 5

přečtená 3x a určitě ne naposled.. Moc hezké psaní a krásné čtení. Když po přečtení knihy přemýšlím o ději dlouho tak mě zaujala a tohle je právě taková kniha.. A navíc jsem se naučila dělat žloutkové věnečky nemohla jsem odolat obálce :D