Hana
Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí... celý text
Naprosto skvělý vypravěčský styl autorky. Navzdory smutnému obsahu 2. světové války se kniha krásně a velice lehce čte. Zatím nejlepší co jsem letos četla
Má první kniha od této autorky a rozhodně není poslední. Krásně psaná kniha, která mě lehce dokázala přenést do oné doby. Příběh Hany a její rodiny, byl naprosto strhující. Byla jsem absolutně pohlcena. Styl psaní autorky je lehounký, bez zbytečně zdlouhavých popisů a přitom si dokážete perfektně představit prostředí v jakém se děj odehrává. Opravdu nádherná kniha.
Skvěle napsané. Téma komplikované a náročné. Kniha je však velmi čtivá a dovolí vám prožít příběh s hrdiny.
Tohle je přesně kniha pro mě - četla jsem a nemohla jsem se od ní odtrhnout...Téma bylo silné, smutné, děsivé, přesně takové, jaké má být v knihách o holocaustu. Pět hvězdiček je zde málo...
Moje první kniha od této autorky. Nevím co jsem čekala ale tohle opravdu ne. Tak úžasná kniha, i když plná utrpení a bolesti, dokáže člověka vtáhnout do děje a chytnout za srdce...
Autorka neuvěřitelně popsala emoce postav a opravdu mě to zasáhlo. A nechyběly ani slzy.
Na tuto knihu dlouho nezapomenu a určitě si ji v budoucnu přečtu znova.
Doporučuji každému.
Výborný príbeh. Rozprávanie v troch časových rovinách ukázalo úplné nové pohľady nielen na jednotlivé udalosti, ale aj postavy. Autorka brilantne prepojila ich osudy, veľmi sa mi páčilo, ako do seba jednotlivé dieliky postupne zapadli. Príbehy rodiny Miry a Hany, ich susedov a blízkeho okolia, kde i zdanlivá maličkosť môže mať zásadný vplyv na ďalší život. Malý vzdor a následne trest, ktorý sa z iného uhla pohľadu dá vnímať možno aj ako záchrana života... Hana, mlčiaca teta malej Miry, je spočiatku v úzadí, len v tmavom odetá postava so strateným pohľadom a z pohľadu Miry ani mne sympatická nebola. A už obálka naznačovala, že príbeh sa bude týkať druhej svetovej vojny, koncentračných táborov, takže Hanino utrpenie som akosi čitateľsky očakávala. No z pohľadu detského rozprávača to bolo inak a 9-ročné dieťa zase všetky podrobnosti nepozná, keďže teta väčsinou mlčí. Motív vanilky (oslava Mirinej maminky, venčeky na zmierenie, ale aj vôňa Rosy) sa vinie a zanechava sladkú chuť (view spoiler) v celej knihe. Bála som sa ťažoby, utrpenia a temnoty, ktorú v sebe takéto príbehy mávajú, ale napriek všetkému sa čítala veľmi ľahko. Pretože samotný príbeh plynul rýchlo a rôzne časy dodali dybamiku. Nezľahčovalo sa nič, kniha bola vecná, krutá a úprimná. A rozplakala ma. Ale zároveň dáva nádej, pocit súdržnosti, že na rodine záleží, ale aj na priateľoch a každá ľudskosť sa počíta. Nakoniec ma dojímalo, že ten kúsok štastia sa dá najsť aj v ťažkých časoch... určite sa ku knihe vrátim. Odporúčam ju aj tínedžerom, lebo hovorí o podstaných pomeroch v Československu pred, počas vojny a po nej, o každodennom živote, o nariadeniach a vsetko to je podané tak ľudsky, na osudoch jednotlivých postáv...či už ide o arizáciu ochodov, skrývanie Židov, zákony a zákazy, vysťahovalectvo, ale aj prídely, transporty a tábory, či život po návrate, teda začlenenie sa, dopady na psychiku a celkové prežívanie tej doby. Ako mamu ma dojímali osudy detí, ale aj mladých, zaláskovaných...a nakoniec aj dožívanie starších.
Inak, o týfusovej epidémii, ktorá má taký krutý dopad, veľa beletrie nie je. Žijeme v dobe, kedy svet postihla pandémia koronavírusu, takže akékoľvek karanténne opatrenia, či dopady ochorenia v knihách akosi nenápadne vzťahujem aj na našu skutočnosť a prežívanie. Spomína sa len okrajovo v iných dielach, a keďže táto udalosť ma veľmi zaujala, ak viete o niečom podobnom, prosím, odporučte mi.
Nikdy jsem si nemyslela, že takovou knihu někdy přečtu a až potom co mi to někdo doporučil, jsem to s chutí začala číst. Kniha byla velice zajímavá a i pár slz jsem upustila. A na téhle knize je dobré to, že to má hlavu i patu. Na to že mi je 12 let tak se mi to moc líbilo. Postupně jak to čtete tak to vše do sebe zapadá. Určitě doporučuji.
Knihu jsem začala číst naprosto bez očekávání, ani jsem nevěděla, o čem má být, prostě jsem ji dostala. A musím říct, že něco tak čtivého, kdy jsem byla vtažena do děje a nešlo přestat, jsem dlouho nečetla. Takže jsem ji přečetla za jediný den. Určitě se chystám i na další knihy autorky.
Na Hanu jsem se velice těšila, mezi mé oblíbené žánry patří Válečná literatura (období 2. světové války a poválečná doba), přesto jsem se nesetkala s takovým nadšením, jaké bych čekala.
Děj sám o sobě je velmi emotivní a chytlavý. Autorka dokáže čtenáře vtáhnout do dění, používá mnoho jazykových prostředků a neunavuje čtenáře zbytečnými popisy a detaily, které by příběhu byly spíše ke škodě než k užitku. Přesto u mě nezabodovala roztříštěná až lehce paralelní posloupnost. Jsem zastáncem chronologického nebo retrospektivního vyprávění.
Věřím, že své čtenáře si najde, ale já osobně se k ní nevrátím.
Moje první kniha od Mornštajnové. Očekávání jsem měla velká, ale tohle mě opravdu zasáhlo, jak jsem si neuměla představit. Příběh neuvěřitelně krutý, ale přesto vlastně krásný, o lásce, naději,... Opravdu napsané s krásnou lehkostí a nadhledem, že hltáte stránku po stránce a na konci bum, všechny emoce se vyvalí z knihy jako lavina.
Asi to budu pár dní vstřebávat.
Má první přečtená kniha od Aleny Mornštajnové a musím říct, že rozhodně předčila všechna má očekávání. A to že jsem měla obrovská očekávání po tom, co se na Hanu strhla tak obrovská vlna pozitivních reakcí.
Autorčin styl psaní mi velmi sedl a příběh jsem přečetla prakticky jedním dechem, protože jsem se do děje tak vžila a opravdu jej prožívala s hlavními postavami. Kniha ve mně vzbudila spoustu emocí, jak už krásných, tak i smutných. Téma objevující se v knize je samozřejmě velmi náročné a těžké, ale řekla bych, že autorka ho dokázala podat s jakousi lehkostí a nadhledem.
Za mě jedna z nejvýraznějších knih, které jsem přečetla, která ve mně opravdu něco zanechala a cosi mi předala.
OBROVSKÉ DOPORUČENÍ!
Nadherne, hluboke dilo. Laska, bolest, utrpeni - to vse obsahuje.
Pribeh generace, propleteny dej a vse dava souvislost. Opravdu nelehka a odporna doba, ktera si vyzadala nescetne moc obeti, lidska krutost neznala hranic. Pribeh vypraveny s lehkosti a nadhledem a presto mate pocit, ze vsechny postavy dobre znate. Alena Mornstajnova pise opravdu skvele, byla to ma prvni kniha od ni a cte se mi stejne dobre jako oblibena Körnerova
Nádherná kniha, ale už nikdy víc. V závěru se pár slz změnilo na hysterický pláč. Tak strašnou lítost jsem dlouho necítila a opravdu jsem nečekala, že mě kniha takto vezme.
Hana je dojemný příběh nejen o lidské krutosti, ale především o pochopení a lásce.
Knihu jsem poslouchala jako audioknihu. Má první audiokniha a hned klenot - i hlasový. Audiokniha se opravdu povedla.
Hanu jsem si chtěla přečíst od chvíle co vyšla. Dostala jsem se k ní ale až teď.
Kniha je rozdělená na tři dějové linky. Mě osobně nejvíce bavila ta druhá a třetí. První byla pro mě slabší, ale stále nadprůměr.
Knihou vás provází Mira, Hana a několik dalších postav. Každá z nich je velmi propracovaná a máte u nich pocit, že je znáte a můžete je kdykoliv potkat. Vše je vyprávěno buď z pohledu Miry nebo Hany. A oba pohledy mají něco do sebe. U obou postav uvidíme tu postupnou změnu a pochopíme, proč se to tak stalo.
Příběh se zaměřuje na tři místa - Valašské Meziříčí, Terezín a Osvětim.
Tato kniha je prostě klenot a přečíst by si ji měl rozhodně každý. Není to lehké téma. Ale příběh je napsaný s lehkostí. Vyvolá ve vás vztek, nevíru, radost a neskutečné opovržení nad tím, co jedna lidská osoba dokáže udělat jiné. Zasáhne vás a rozhodně na tuto knihu jen tak nezapomenete.
Hana je jedna z mála knih, která si svou slávu zaslouží. A já už si teď brousím zuby na další knihu úžasně talentované Aleny Mornštajnové.
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Výborná kniha, kterou vřele doporučuji. Měla by si ji přečíst povinně mladá generace, aby viděla co válka lidem způsobila. Je to popsáno nenásilnou, ale přitom výstižnou formou. Nejlepší kniha, kterou jsem v poslední době četla.