Hana

Hana
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324332/bmid_hana-VSx-324332.jpg 5 14175 14175

Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí... celý text

Galaty
20.01.2021 5 z 5

Knihy s touto tematikou nejsou pro každého. Bývají to velmi emotivní a náročné příběhy a u této knihy tomu není jinak. Zpočátku to vypadá, že kniha téma holocaustu, války, Židů a všech těchto příkoří jen naťukne a nebude zabíhat do přílišných detailů. Jak však ale čtenář pokračuje ve čtení tohoto románu, tak všechny tyto hrůzy vyplouvají na povrch. Je to hrozný, nebudeme si nic nalhávat a kdo stále ještě nevěří tomu, jaký byl nacistický režim svinstvo a co všechno za krutosti se dělo, je opravdu omezenec a přála bych mu, aby se do téhle doby mohl vrátit a všechno tohle si prožít. Bylo mi fakt hodně smutno, ale kniha je to nádherná. ,,Postrkovali nás dopředu a šeptali: ,,Auschwitz, Birkenau, Auschwitz, Birkenau.“ Osvětim. Březinka. Ach Hano, měli tě tenkrát poslat doprava, bylo by to vysvobození…

Eridan
20.01.2021 4 z 5

Ke knize jsem se dostal více méně náhodou v rámci čtenářské výzvy. Nic jsem o ní nevěděl a to doporučuji, protože mě děj neustále překvapoval. Co se týče příběhů - kniha první a příběh Miry: ten mě vtáhl a hlavní hrdinka mi byla hned sympatická. Autorka skvěle popisuje svět viděný dětskýma očima i první lásky a kamarádské konflikty. Kniha druhá - Ti přede mnou byla pro mě trošku zklamání. Zmizela ich forma, místo ní se vyrojilo spoustu postav. Odkrývání záhad zmizelo a čtenář má najednou k dispozici obsahy myslí všech aktérů. Nic nezůstává skryto. Což je na jednu stranu zajímavé, jako Bůh vidíme vše, na druhou stranu mizí realističnost a prostor pro dohady. Připomíná spíš nějakou rodinnou ságu. Třetí kniha - Já Hana, se vrátila k formě vyprávění knihy první. Tedy opět ich forma, dohady, pocity, soustředění jen na jedince a jeho prožívání. Skvěle vykreslené charaktery a krásný jazyk. Poslední kousky skládačky do sebe zapadly. Příběh mě pohltil. Vřele doporučuji.

Neřeknu
19.01.2021 4 z 5

(SPOILER) Život je plný křižovatek a zákusků. A ne každá volba splní naše očekávání. Smutek nás doprovází jako stín,proto je důležité se držet na slunci a občas si nějaký ten zákusek odpustit :D Kniha plná smutku,marného očekávání,kterou by si mohl jednou přečíst každý z nás.

miiiiiinka
18.01.2021 3 z 5

S takto vysokým hodnocením jsem od knihy čekala daleko více. V porovnání s jinými knihami, které se tématiky holocaustu a druhé světové války dotýkají, osobně Hanu řadím spíše mezi průměr.

Enolain
17.01.2021 4 z 5

Tak ja ti Vam nevim.. Dobre napsane, cteni odsejpa.. Precteno za 2 dny.. Ale nejak me to nevtahlo.. Necitila sem zadne emoce.. A to vetsinou precim pri prvni capine..

Evkae36
17.01.2021 5 z 5

Jedním slovem - dechberoucí - příběh, který chytne a nepustí. Není potřeba nic víc psát, ale rozhodně si tuhle knihu přečtěte...

Eliškam
17.01.2021 5 z 5

Autorka dokázala vytvořit neuvěřitelně hutnou atmosféru. Málokdy dávám 5 hvězd, ale tahle knížka si je opravdu zaslouží.

PAJanicka
17.01.2021 5 z 5

Perfektní knížka! Osud Hany mě chytnul za srdce. Pro mě náročné čtení, ale je potřeba si tuhle historii připomínat. Určitě doporučuji.

24blackman
17.01.2021 5 z 5

Dlouho jsem toto dílo přehlížel. Četli to všichni kolem mě, tudíž jsem to považoval za prílišný mainstream a jako čtenář převážně klasických děl, jsem si říkal, že to není nic pro mě, navíc přebal knihy na kterém je zákusek, tomu taky moc nepřidal. Pak jsem si ale řekl, že tomu dám šanci a ejhle - nesuď knihu podle obalu. Nejen že jsem to přečetl jedním dechem, ale dokonce na posledních stránkách i nějaká ta slza ukápla. Toto dílo je skutečně strhující a kdo ví, možná že jednou onou klasikou bude.

Lenča75
17.01.2021 5 z 5

Nádherná knížka, nesmí chybět v mé knihovně. Přečtena doslova jedním dechem.

Andrea85
15.01.2021 5 z 5

Silný příběh i hlavní hrdinka, nádherný jazyk.

pajkahej

To je symfonie slov.

kahoma
15.01.2021 5 z 5

Souhlasím se všemi kladnými komentáři zde, vlastně tu asi ani žádné jiné nejsou. (Nečetla jsem všechny, je jich tu příšerně mnoho...) Knihu jsem nečetla, nýbrž poslouchala jako audioknihu a také mě uchvátila. Silný a velmi zajímavý příběh, velmi dobře vybudovaná struktura knihy a plynný, krásný a přitom jednoduchý jazyk. Krása! Určitě si od této autorky ještě něco přečtu.

mary-jane6009
15.01.2021 5 z 5

Když jsem si knihu půjčovala, ani jsem netušila, jak silný příběh se v ní ukrývá. Knížka je hlavně o tom, jak lidé kolem nás dokáží ovlivnit osudy druhých lidí... Líbí se mi prolínání minulosti a přítomnosti, všechno se začíná pomalu vysvětlovat a věci do sebe zapadat. Postavy, se kterými jsem v první části sympatizovala, se mi v dalších částech znelíbily a naopak. Určitě si od této autorky ještě něco přečtu.

nangijala
14.01.2021 5 z 5

Velmi silný příběh, nosné téma a neotřelé zpracování. Retrospektiva mi připadá u takových příběhů velmi funkční, navíc častějším střídáním časových rovin v závěru knihy děj gradoval a udržoval mě v mírném napětí. Cítila jsem i silný akcent na osobní vinu a trest. Líbila se mi i kompozice knihy, pohled z několika perspektiv, postavy a jejich jednání se v závěru vysvětlily, cyklus se uzavřel a já jsem je všechny naprosto chápala a prožívala každý osud s nimi.
Knihy, které ve mně ještě nějakou dobu doznívají, mám ráda. Hana mezi ně určitě patří. V příbězích s podobnou tématikou ji řadím hodně vysoko.

IvetKl
14.01.2021 4 z 5

Knihy s touto tématikou obvykle nečtu, ale jsem ráda, že jsem kvůli čtenařské výzvě udělala výjimku.
Oceňuji nápad říci ten samý příběh několika aktéry, jinými oči. Příběh potom dával větší smysl a ke konci se spojil.

Ctukudychodim
14.01.2021 5 z 5

Vsechno je uz napsano. Tak pridavam 5* a knihu pujcuju dal.

KatyJ
14.01.2021 5 z 5

Dějem je to jedna z nejsilnějších knih, které jsem kdy četla. Hltala jsem každou stránku, někdy s úsměvem a někdy se slzami v očích. Tato kniha mě naučila o poválečném období více, než jakákoliv učitelka nebo učebnice. Moc doporučuji.

Baru16
14.01.2021 5 z 5

Věděla jsem, že si chci Hanu přečíst už dlouho. Slyšela jsem na ní z každé strany jenom chválu.
Pardon, ale tato kniha se opravdu nedá pustit z ruky. Přečetla jsem ji v podstatě hned a nemohla jsem se odtrhnout. Tak čtivé řádky jsem už nějakou chvíli nečetla, přitom je velice těžké téma zpracováno s lehkostí. Nemyslím tím zlehčování situace či doby, ve které se děj odehrává, ale s lehkostí slov, které autorka volila. Byť jsou některé pasáže dosti surové, stále nemáte potřebu knihu odložit a dát si od ní pauzu.
Tleskám ve stoje, doufám, že budete i vy.
FUNFACT: Přijďte od března (nebo až nás pustí) do Klicperova divadla! Hana ožije i na prknech divadla v Hradci Králové.
Nenechte si to ujít, navíc... divadlo vás potřebuje.

alacjana
13.01.2021 5 z 5

Rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem za poslední dobu četla. Silný a smutný příběh ale velice dobře napsaný. Mohu jen doporučit