Hana

Hana
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324332/bmid_hana-VSx-324332.jpg 5 14219 14219

Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí... celý text

Luca287
11.10.2017 5 z 5

Skvělé. Smutné, ze života.

PaniJani
07.10.2017 5 z 5

Skvělá kniha, kterou budu mít dlouho v hlavě. Nebo spíše už ji tam budu mít pořád. Silný příběh plný smutku, utrpení, lidskosti, ale i skutečnosti. A to je na tom asi to nejsmutnější. Knížka, kterou by si měl přečíst snad každý, aby si uvědomil jak dobře se nám teď a tady žije. Za mě Top kniha. Nečetla jsem knihu, která by mě víc dostala.

M100
07.10.2017 5 z 5

Nádherně napsaný příběh i když bohužel tak smutný, ale bohužel taková byla doba. Doufám, že už se to nikdy nebude opakovat. Měl by si přečíst každý a uvědomit si jaký žijeme skvělý život.

ivanaci
07.10.2017 5 z 5

Krásně napsaný příběh o smutné době přečtený jedním dechem.

Kekik
05.10.2017 5 z 5

Alena Mornštajnová: vynikající česká spisovatelka. Byť jsem od ní četla jen Hanu, nebojím se ji tak oslovovat. A rozhodně přečtu i další autorčina díla.
Hana: román, který mě chytil za srdce. To nejde vyjádřit slovy, to je potřeba přečíst.

PeM
05.10.2017 5 z 5

Já...jsem úplně nadšená...a zároveň mě hrozně bolí srdce. Pořád opakuju, že se hluboce skláním před lidmi, kteří tohle všechno přežili a dokázali ze sebe vykřesat ještě sílu jít po tom všem dál....zkrátka, příběh mě zase rozbrečel a zanechal ve mě velmi hluboký dojem a pro autorku vzkaz: "klobouk dolů, výborné"

bilu
05.10.2017 5 z 5

knihu jsem si přečetla na doporučení a kladné recenze čtenářů. Je to má první kniha od této autorky a určitě si od ní přečtu ještě něco jiného. Kniha Hana se četla jedním dechem. Je to příběh, na který jen tak nezapomenete.

katerina5544
05.10.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četla!!! Podobně na mě zapůsobila Světla, která nevidíme a Zlodějka knih. Velice silný lidský příběh, který je neuvěřitelně smutný a já knihu rozdýchávala několik hodin. Měla by být v povinné četbě, hrůzy holokaustu by neměly být zapomenuty. Jsem nadšená a pořídím si další knihy od paní autorky.

Hellsbells
04.10.2017 4 z 5

Krásná knížka, dobře napsaná, poutavý příběh... Ale určitě nemůžu říct, že by to byla nejlepší knížka, kterou jsem kdy četla... Pokud někdo něco takového napsal, pak si o něm myslím, že o druhé světové válce toho moc nepřečetl. Mě daleko víc zasáhly knížky od lidí, kteří např. Osvětim nebo jiné koncentrační tábory přežili

mstep
04.10.2017 5 z 5

Srdcervoucí...

Michaela91
04.10.2017 4 z 5

Velice silný příběh nad kterým musíte ještě dlouho po dočtení přemýšlet. líbilo se mi rozdělení knihy. Určitě bych doporučila všem aby si ji přečetli.

Alawa
03.10.2017 5 z 5

Kniha na mně opravdu velmi zapůsobila. Nedokážu přesně popsat pocity při čtení - každý řádek mně vtahoval do událostí, těšila jsem se na každé otočení stránky, ale zároveň jsem nechtěla, aby už byl konec... Slzy v očích byly často, hlavně u závěrečné části. Koncepce knihy se třemi pohledy na události byla propracovaná poctivě, vše do sebe průběžně skvěle zapadalo. Je dobře, že se téma holocaustu připomíná a doufám, že se nikdy podobná doba kastující a odsuzující lidi podle náboženství nevrátí! Knihu bych doporučovala jako povinnou četbu na středních školách a líbilo by se mi ocenění Magnesií Literou !! Autorka je pro mně osobně letošní objev a už se těším na dnes koupenou Slepou mapu a Hotýlek.

Košišta
02.10.2017 5 z 5

Občas si říkám, že téma druhé světové války a holokaustu je snad už skoro vyčerpané- netušila jsem, že mě tahle knížka tako moc dostane. Hana mezi zasvítila žlutou hvězdou a zhasla... Zůstaly smíšené pocity, zmaru a naděje. Knížka, která vám dokáže, jak strašná doba to byla.. U mě má hrdé místo v knihovně. *****

martinaandulka
01.10.2017 5 z 5

Na doporučení Rodaw z Knihánkova jsem jsi koupila knihu a nelituji.Silný příběh,který se odehrává před 2 světovou válkou,vní a v 50 letech.Hlavní hrdinky teta Hana a její neteř Mira s nimi prožijete jejich osudy a dějiny české.Od paní spisovatelky je to první kniha a ráda jsi přečtu ostatní.

blondajk
01.10.2017 5 z 5

V porovnání s událostmi popsanými v knize vám najednou přijdou vaše každodenní starosti naprosto malicherné... Jelikož jsem v Osvětimi byla přesně před rokem, mám v živé paměti atmosféru toho místa a o to mocnější byl pro mě dojem z této knihy. Nelze jinak než doporučit všemi deseti. V tomto případě bohužel jen pěti, ale ráda bych knize dala více hvězdiček, protože tak brilantně napsaný román jsem už dlouho nečetla.

Gábina231
30.09.2017 5 z 5

Hana je ten typ knihy, od kterého se nemůžete odtrhnout a je vám líto, že skončila... za srdce beroucí příběh, navíc zajímavě chronologicky poskládáný... nejprve si přečtěte o následcích událostí a pak teprve, jak a proč to tak všechno bylo...

Svilka
26.09.2017 5 z 5

S podobnou tématikou jsem četla už mnoho knih, ale tahle má rozhodně jeden z nejsilnějších příběhů, na který jen tak nezapomenu. Knížka je tak moc dobře čtivá, že jsem si ji šetřila a četla jsem úmyslně pomalu, dokonce některé pasáže jsem si musela přečíst víckrát za sebou. Doporučuji!

Coccinelle
25.09.2017 5 z 5

Silný příběh, výborně napsaná kniha. Ještě několik dní po dočtení jí nemůžu dostat z hlavy...

lencin
24.09.2017 5 z 5

Výborné. Tolik knih s podobnou tematikou už jsem přečetla a pořád je co objevovat. Tady například,jak maloměsto v padesátých letech vnímalo Židovku,která jako jedna z mála přežila Terezín i Osvětim. A jak málo se o holokaustu mluvilo a jak byl antisemitismus stále přítomný. Výborně napsáno!

Audrina
23.09.2017 5 z 5

Nevyhledávám knihy okolo kterých je takové pozdvižení, často neoprávněné. To ale rozhodně není případ Hany. Příběh mi naprosto vyrazil dech, skvělý styl psaní a příběh je nesmírně silný. Knihu nejlépe popisuje ironie osudu, která vede hlavní hrdiny skrz záludné překážky. Člověku se ani nechce věřit jaké maličkosti v důsledku rozhodují o bytí či nebytí.