Hana
Alena Mornštajnová
Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text
Podle všeobecně vysokého hodnocení jsem měla z knížky hrůzu, že to bude pěkná blbost. Nakonec to byl dojemný příběh.
Silný příběh ,určitě se k němu ještě někdy vrátím . Není co dodat,každý by si měl Hanu přečíst ..
Běžně se jakékoli české tvorbě vyhýbám, ale když už více než rok sleduji opakující se chválu na román Hana, rozhodla jsem se to zkusit. Ještě že tak! Naprosto úžasný příběh, kde není ani slovo navíc, a kde je děj posouván rozličnými pohledy hlavních zúčastněných.
Pět hvězdiček si příběh rozhodně zasluhuje a možná i víc!
A já se rozhodně pustím i do dalších děl paní autorky!
Tak jsem podlehla "reklamě" a sáhla po téhle knize taky. A rozhodně nelituju, i když to místy bolelo. Mám ráda, když se v knihách prolínají různé časové roviny, tady navíc rovnou člověk chápe některé situace a když se nakonec všechno propojí...síla.
Až když se mě syn zeptal, proč je na obalu knihy větrník mi došlo, že je kniha vlastne dobře napsaná detektivka. Stylem bych ji přirovnala k Agate Christie.
Poutavě napsaný příběh vlastně jednoho mestečka, rodiny, vše se krásně proplétá a na konci vam všechno do sebe zapadne a je jasné.
Díky, krásné počtení!
Jedna z nejlepších knih od českých autorů. Miluju knihy nad kterýma musím i po přečtení neustále přemýšlet a děj mě zasáhne. Smutný příběh, ale klidně bych to zařadila do povinné četby na školách.
Přišlo mi to až podezřelé, jak všichni tuto knihu chválí. Většinou to, co všichni vychvalují se mi zas až tolik nelíbí. Ale řekl jsem si, že dám této knize šanci a zakoupil ji. A jsem velmi mile překvapen. Ze současné české literatury mě to zaujalo asi nejvíce v poslední době. Naposledy mě takto zaujaly Žítkovské bohyně a to už je několik let. Každopádně je dobře, že se k tomuto tématu vrací i současní spisovatelé. Jsou věci, které by se neměly zapomínat. Doporučuji všem k přečtení.
Současné české literatuře nefandím, ovšem po přečtení Hany uznávám, že i mezi mladými novými autory/autorkami se může objevit skvost. Hana je velmi čtivý příběh, není stereotypní - napomáhá tomu i změna pohledu na hlavní hrdinku (z pohledu neteře / ichforma), i prolínání časových období. Hana jako postava působí neuvěřitelně uvěřitelně. Přesně tak bych čekala, že se člověk s takovou zkušeností bude chovat. I přesto z homole její duše zbyla špetička, aby našla nový smysl života. Díky za tento dojemný, tragický příběh, u kterého jsem musela několikrát zamáčknout slzu.
Kdyby se mohlo dát více hvězd, dala bych je. Kniha je neskutečně čtivá, krásně a srozumitelně napsaná. Příběh musí uchvátit a nějakým způsobem se zarýt do srdce každého čtenáře. Já jsem dějepis nikdy ráda neměla, ale aspoň jsem se díky touto příběhu vžila do situace Hany, která je podle mě hlavní postavou knihy. Oceňuji i krásný obal knihy. Jednoduše geniální! A už se těším na další knihu, kterou si od autorky přečtu! Tuto knihu bych zařadila mezi povinnou četbu na střední škole! Určitě tuto knihu řadím mezi jednu z nejlepších, které jsem kdy četla.
Opravdu skvělá knížka. Říkala jsi, že takhle smutnou knížku jsem dlouho nečetla, jenže pak přišla knížka V šedých tónech a hrůzy, které byly popsané v knížce HANA trošku pohasly (tím neříkám, že to nebylo děsivé a smutné). Ale byla to opravdu nádherná knížk a 100 % se k ní ještě vrátím a buduji doporučovat dál a dál.!
Kola osudu jsou nevyzpytatelná. Někdy je trest vysvobozením a jindy se dobro ve zlo obrací... A neschopnost vyslovit pravdu má často fatální následky.
"Neměla jsem proč žít, ale neuměla jsem umřít."
Velmi silný příběh - dobře napsaný i přes citlivé téma. Námět je až neuvěřitelný, celá "historie" rodiny, přátel a sousedů... Výjimečná kniha na poli válečné literatury.
Jak může být život těžký žít a kolik náhod ho může ovlivnit...po dočtení zůstalo pár stránek mokrých...jak mě je Hany líto...
Doporučuji k přečtení !
[audiokniha]
Další dojení válečného utrpení a úplně zbytečná kniha. Nemám ráda knižní návraty do válečných let, protože je to pryč, ale pořád je to sázka na jistotu, že? Tady se ale citově vydírá na druhou. Z celé knihy na mě stříkal sentiment a ač se postavám děly hrozné věci, pro mě to byly nezajímavé šablony a byly mi fuk. Kniha se snaží být možná kronikou, ale nedaří se jí to. Zato je plná všech klišé, které si dokážete představit.
Pokud potřebujeme pořád vytahovat válečné utrpení, jde to i líp, viz například Zulejka otevírá oči, která mě dostala.
Úžasná knížka s lidsky propracovaným příběhem. Hana je sice hlavní hrdinkou, ale bez všech těch na první pohled ne tak důležitých postav a "náhod" okolo by její příběh nikdy nevznikl. Určitě jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla.
Přečtená vlastně jedním dechem, kniha plná hrozného osudu lidí v hrozné době, ale taky plná síly, vytrvalosti a lásky. Dočítala jsem jí se slzama v očích
Jemné vyprávění s neuvěřitelnou hloubkou citu. Kéž v nás pocit štěstí ze života v této době nevyprchá tak rychle, jako se kniha dá přečíst.
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Nesmírně čtivá kniha. Děj byl poutavý, i když byl lehce předvídatelný. I přesto mne závěrečná fáze knihy nezklamala. Vyprávění z pohledu Miry a posléze i Hany bylo velice věrohodné, jakoby autorka zažila všechno na vlastní kůži.
"Radili mi, že mám zapomenout, protože nechtěli slyšet to, co bych mohla vyprávět. Báli se zbytečně. Zapomenout jsem nemohla, vzpomínky mám vytetované v hlavě navždy jako číslo na levém předloktí. Mluvit o nich bych ale nedokázala."