Hana přehled
Alena Mornštajnová
Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hana. Přihlašte se a napište ho.

Čtivý příběh odehrávající se v těžkých časech.
O ČEM KNIHA JE:
Kolik neštěstí, viny a bolesti může člověk unést? Jak má člověk žít s vědomím, že svými rozhodnutími a činy se osudy jeho blízkých jeden po druhém proměnily v tragédii?
Hana. Žena, která přežila, ale která žít nechce. Tíží ji rozhodnutí, která byla z lásky, ale která dopadla špatně. Může ještě najít důvod žít?
CO JÁ NA TO:
Pruhovaná obálka s žloutkovým věnečkem moc nenaznačuje, o čem kniha je. Pro mě bylo velkým překvapením, jakým směrem se příběh ubírá.
Tři části, přeskakování v čase, pohled na věc z různých úhlů pohledu. Dočítáme se o spoustě událostí, ale až později zjišťujeme, jak k nim došlo a občas si chceme rvát vlasy na hlavě, protože dopředu víme, jak to celé dopadne.
O Haně se nechci rozepisovat moc dopodrobna, protože bych vyzradila věci, které nechci.
Jednou jsem ke knize četla komentář, ve kterém si čtenářka povzdechla, že podle vysokého hodnocení měla přehnaná očekávání a ve výsledku byla z příběhu zklamaná. Mno. Pokud jste čtenáři, kteří se do příběhu položí a prožívají vše naplno, musí vás příběh Hany pohltit. Už jen z toho důvodu, že se mohl opravdu stát.
KOMU BY SE MOHLA LÍBIT:
Každému, kdo rád čte silné příběhy. Podle mě by si měl knihu přečíst každý: poučme se z vlastní historie, buďme bdělí a přemýšlejme nad tím, co se kolem nás děje.
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Ačkoli - co člověk potřebuje? Trochu jídla a v zimě teplé oblečení. A důvod žít.“
„Někdy si duši prědstavuju jako himoli, z jaké se odsekáva cukr. S každou strašnou věcí, která se v životě přihodí, se kousek homole odloupne. A tak se zmenšuje a zmenšuje, až z ní jednoho dne nezbude vůbec nic.“
„"Jediné, co od života chci, je, aby mě pustil ze svých spárů."“
Ocenění knihy (3)
ve Čtenářské výzvě | 5 946x |
v Doporučených | 2 411x |
v Mé knihovně | 2 771x |
v Chystám se číst | 2 799x |
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2021 | ![]() |
2023 | ![]() |
2017 | ![]() |
Když jsem hodnotil Tiché roky, měl jsem za to, že je to odpad bestselleristky, a že to není literatura. A už jsem myslel, že není nutné si žádnou Morštajnovou brát do ruky. Život to chtěl jinak. Dcera mi k Vánocům dala Hanu, o které jsem ale z různých stran slyšel, že je to Morštajnové nejlepší kniha. A tak jsem se zapřel a přečetl.
A nelituju. Je vidět, že autorka psala o něčem, co opravdu zná, co se jí zřejmě nějak dotýká, podařilo se jí prostým a nepřekalkulovaným způsobem (na rozdíl od Tuchých roků a Listopádu) vylíčit spletitý život jedné rodiny v (Valašském) Meziřičí, a to strhujícím způsobem. Ty různé vyprávěcí perspektivy se vhodně časově doplňují a ve čtenářovi vzniká tak plastický obraz a umožní mu vcítit se do dvou hlavních postav zároveň, což nebývá běžné.
Takže skvělé. Snad jen o píď to nedosahuje na Země od Marka Epsteina, kterou doporučuju všem, kteří si právě Hanu přečetli/y. Zkrátka, rád si poopravuju názor na bestselleristku, která chrlí knihu ročně a je k tomu už nadosmrti odsouzena. Kniha Hana je její vstupenkou do české literatury, stejně jako třeba u Viewegha jsou to Báječná léta pod psa a pak už nic. Omlouvám se, že jsem paní Morštajnovou nepovažoval za spisovatelku.