Hana
Alena Mornštajnová
Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text
Skvělá kniha.Výborně čtivá.Doporučuji studentům, nejen mladým lidem, ale všem . Poučme se z kvalitní četby a toto je ta kvalitní literatura.
Výborný dárek k svátku, narozeninám či k Vánocům.
Hana je moje v pořadí třetí přečtená kniha od Aleny Mornštajnové a opět nezklamala,troufám si napsat,že je to zatím její nejlepší román. Silný příběh,emoce,životní osudy,rozhodnutí,tragédie,vina. Krátké kapitoly se mi četly dobře,děj odehrávající ve více rovinách byl přehledný,zajímavé jak jednotlivé části šly po sobě, kdy následovalo konečné propojení,které na mě zapůsobilo velice emotivně. Kniha ve mě zanechala silný dojem a podněty k zamyšlení.
"Ale odkdy záleží na tom,jestli je člověk hodný,nebo zlý? Opravdu si někdo myslí,že je život spravedlivý? "
HANA
Těžko lze najít ta správná slova k popsání této knihy. I k vyjádření mých pocitů a emocí... Nadšené ohlasy a jásající recenze jsou vskutku oprávněné. Na knížku jsem se moc těšila a do čtení jsem šla s maximálním očekáváním- což je někdy na škodu, protože v podobných případech u mě často došlo ke zklamání, no to rozhodně není případ Hany :)
Miluji příběhy, které se odehrávají v průběhu více let, které mapují životy, generace rodin.. Nemůžu říct, že miluji, ale zajímají mě i všechny knihy,které se dotýkají 2.světové války(to už předpokládám víte:)) a to je taktéž případ Hany. Ovšem nenechte se zmást- ano, holokaust tu hraje velkou roli, ale Terezín a následně Birkenau je opravdu až na samém konci knihy (já si původně myslela, že z těchto míst bude větší část knihy). Paní autorka to měla geniálně promyšlené. Geniální -to je asi to správné slovo, to nejvýstižnější slovo. Jak silný, spletitý a velmi tragický román vymyslela.. Tak sugestivní a dobře napsaný, že člověk jen nečte-cítí to, dalo by se říci, že tím příběhem žije. Velmi mě tato kniha zasáhla.. Na obálce najdete "ironie osudu"- tohle jsou dvě slova, která jsem zprvu nechápala, ale teď je chápu tak dokonale, až je mi z toho skoro do pláče.. Každé rozhodnutí, které uděláme může mít fatální následky.. Je možná až trošku deprimující, jak tenká hranice to je.. jak banální rozhodnutí může skončit katastrofou...
Kniha s velkým K, nese v sobě velké poslání, velkou bolest a asi i tu naději- i když já cítila spíš hořkost ... Ale i když se dle mého jedná o velmi kvalitní čtivo, tak věc, kterou velmi oceňuji je to, že je neuvěřitelně čtivě napsaná - dobře se to čte.. výborně se to čte! Myslela jsem si, že horší už to být nemůže a pak přišla další rána.. Jedna věc na konci mě velmi překvapila.Konec celkově je asi nejvíce emotivní část knihy (Osvětim), ale to jedno prozření mě úplně položilo... nečekala jsem to.
Moc ráda bych se dočkala i filmové podoby (pokud by tedy byla věrná knize) - nevím proč, ale ráda bych ten příběh viděla "na vlastní oči" .
Často se mi to nestává, ale u čtení mi běhal fakt mráz po zádech..
Skvělá paní autorka, výjimečná kniha.
Doporučuji :-)
PS: Děkuji Databázi knih a všem nadšeným ohlasům na internetu - protože nebýt toho, knížku si asi nekoupím, takže děkuji, protože díky Vám jsem měla velmi silný čtecí zážitek:)
Niekedy premýšľam nad tým, že akonáhle sa píše o tematike 2.sv.vojny, koncentračných táboroch, krivdách, ktoré sa v tom čase udiali, tak kniha je automatický považovaná za kvalitné čítanie. Aj na úkor toho, že jednotlivé príbehy variujú, menia sa len postavy...
Preto ma pri čítaní tejto knihy napadlo, že táto kniha mi tematikou veľmi pripomína Grossmanovo Obchodníka na korze- síce postavy mali iné motívy, a žáner bol uchopený z pohľadu ženskej duše (+ retrospektíva v podobe vracania sa do minulosti a popis živorenia v táboroch), ale i tak som tam podobu videla.
Inak, je to slušné dielo, vyslovene ma kniha neomráčila a nezmenila mi život, ale chválim!
Výborná, skvělá, to nejlepší co jsem poslední dobou četla. Mám ráda všechny knihy od pani Mornštajnové.
Velmi silný příběh o tom, jak na první pohled banální rozhodnutí jednoho člověka dokáže zamíchat osudy několika dalších lidí...Kniha rozhodně stojí za přečtení, ale varuji - je těžké se od ní odtrhnout.
Je to tak skvělá kniha, že pět hvězdiček nestačí! Nejen silný příběh, ale i výborně napsáno. Velmi doporučuji.
Paní Morštajnová píše brilantně. Knížky z války mě vždycky přesvědčí o tom, jak se mám skvěle a vedou mě k vděčnosti. Autorka skvěle propojila jednotlivé osudy, umí vykreslit postavy a píše tak, že jsem se jen těžko vracela do reality, jak jsem byla ponořena do děje.
Nelze dát jinak, než plný počet. Jediná drobnost-není to vhodná knížka na dovolenou...Doufám, že paní Mornštajnovou radost ze psaní neopustí a brzy se dočkáme další knížky.
"Mohla jsi.. Mohla.."
Přečetla jsem mnoho knih o válce, Terezine, Osmetimi, Ravensbrucku.. videla mnoho válečnych filmu.. ale po přečtení této knihy, mi bylo opravdu hrozne.
Hana je můj první "zdokumentovany" člověk, který návrat k normálnímu životu po koncentračních táborech, nezvládl. Nedivím se ji, taky bych přežívala, pomalu umirala, být na jejím místě.
Knihu doporučuji, dávám 5*, čte se jednim dechem, ale já už ji znovu přečíst nezvládnu.
Takové knihy z nedávných dějin obvykle nečtu, ale zde jsem se nechala zlákat báječným hodnocením a krásnou podobou knihy. Trvalo mi to něco málo přes den, prolila jsem stovky slz a teď se ve mě mísí pocity naprostého smutku nad osudem Hany a celé její rodiny, ale i vděčnosti za to, že na světě existují lidé, kteří dokáží tak nádherně a citlivě napsat příběh plný hrůzy a bolesti. Před paní Mornštajnovou smekám.
Číst podobnou knihu, je něco, co se mi zarývá do mého pudu pro spravedlnost, cit a logiku. Knihy jsou tu, aby nás poučily, ale bohužel ti, kteří by měli být poučeni, po moudrých knihách nikdy nesáhnou...Děsivé, smutné, ale stálé aktuální.
Tato spisovatelka mě moc nenadchla a tuto knihu jsem si koupila jen protože mi nějak padla do oka, ale nakonec jsem byla úplně nadšená a i když jsem si knihu chtěla šetřit, tak se to četlo samo.
Strhující příběh, od kterého jsem se nemohla odpoutat. Plné emocí i podnětů k zamyšlení. Vřele doporučuji k přečtení.
Krásně se to četlo, zasáhlo mě to, bylo to silné, smutné, poučné. Skvělá kniha, dobře napsaná, čtivá, doporučuji !!!
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2017 | Slepá mapa |
2023 | Les v domě |
Byla jsem nadšená jazykem, příběhem, hrdinkami..... pro mne úžasné a Alena Morštejnová je pro mne objevem letošního roku. Kniha na mne hluboce zapůsobila.