Harry Potter a Fénixův řád
Joanne Rowling
Harry Potter série
Páté dobrodružství Harryho Pottera! Od té doby, co se čtenáři seznámili s Harry Potterem, s ním již prožili mnoho dobrého i zlého a každý, kdo mu fandí, je zvědav, jaká další dobrodružství jejich kouzelnické hrdiny i mudly potkají. Již patnáctiletý Harry tentokrát přiletí se svými zážitky z pátého ročníku studií na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Dotisk vydání z roku 2004.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2004 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003
Potter pořád ukřivděnej.... Doufám, že nebude i ve zbývajících dílech. A opět zbytečně dlouhé. Ale závěr měl grády
Dolores Umbridgeová, dokonalá megamrcha! Typická megera, která dokáže týrat děti s úsměvem na rtech a velmi rafinovaně (Harryho psaný trest byl opravdu rafinovaně vymyšlen). Jinak Fénixův řád se mi líbil stejně jako ostatní díly, do popředí se dostal i dosud nešikovný Neville, navíc jsme se trochu dozvěděli i o Nevillových rodičích, to bylo hodně emotivní.
Můj nejoblíbenější díl, kde se v studentech zrodí touho po rebélii a nenechat Umbridge utiskovat.
V pátém pokračování definitivně končí Harryho dětství a i kniha je dospělejší. Na to, že má 800 stránek, se to četlo dobře, stejně dobře jako ostatní díly. Ano, je to dobré, ale mezi Pottermaniaky nepatřím a smrt S. jsem ani moc neprožíval.
Fénixův řád mám ráda a ještě si živě vzpomínám, jak jsme všichni potternadšenci ve třídě čekali až bude od pana Medka přeložen a my ho mohli konečně přečíst. Bylo to nekonečné.
To jak dopadl S., mě, v té době, dostalo stejně jako Harryho. Pořád jsem čekala, že se nakonec objeví zpět na scéně...potom to ale Lupin vyloučil a já jsem zírala nevěřícně na stránku jako Harry na Lupina.
Konečně se ukázalo, že i Harry je jen člověk a může se i splést a něco podělat. Není tak skvělý, že mu vždy vše projde, všichni mu pomůžou a on je nejlepší. Paradoxně se mi tato knížka líbila asi nejmíň (až na tu nejvíc část, kdy se Harry vrátí do Brumbálovy pracovny), ale své místo v sérii má a bez ní by to nebylo ono.
Ježíš jak já tu babiznu Umbridgeovou nesnášela! První kniha, jejíž četba ve mně vyvolala fyzické projevy odporu a nechuti k jedné růžové, pisklavé babě. Jinak jako vždy báječný Potter!
Opravdu skvělé, dodám snad jen, že hlavní ženskou záporňačku může nenenávidět jen člověk bez emocí. Mě samotnému lezla krkem víc než samotný hlavní záporák.
Chápu tvrzení, že je tento díl asi nejslabší (ještě mě čeká 6. a 7., tak to nechci zakřiknout), ale i tak je to mistrovsky napsáno a dá se to přežít - proto 4* :-)
Při čtení většiny knih se snažím co nejrychleji dočíst. Četbu této knihy jsem si ale náramně užívala. Jen mě příliš nebavila rádoby napínavá scéna ke konci, kdy mezi sebou čarodějové bojovali.
Když jsem četla poprvé tenhle díl, četl se mi asi nejhůř, nijak mě nezaujal. Když se mi pak dostala knížka do rukou podruhé, bylo to úplně jiné, jak kdyby se vše obrátilo. Přečetla jsem ho jedním dechem. Tajný spolek Brumbálova armáda byla skvělá, Lenka Láskorádová, trochu praštěná ale jinak skvělá postava Harryho Pottera znovu obohatila a přinesla něco nového :-) A profesorka Dolores Umbridgeová, ta tomu dala šťávu. Myslím a spousta z Vás se mnou bude souhlasit, že byla horší a zákeřnější jak Lord Voldemort :-) Jen je opravdu škoda S., tuhle postavu jsem měla moc ráda..
Nejslabší díl celé série - promiňte. Nijaká zápletka, nesmyslné rozuzlení, Dumbledore, který už opravdu naléhavě potřebuje do důchodu kvůli stařecké demenci. Nejvíc oceňuji některé detaily dokreslující kouzelnický svět (scény z Grimmauldova náměstí), ale jako celek nic moc.
V tomto díle série už je jednoznačně vidět, že časy v kouzelnickém světě se obracejí k horšímu.. to samé se dá vyčíst i z Harryho samotného, a jeho vyvíjejícího se charakteru... a navíc... ... ... Sirius.. (QmQ).. uhuhu...
I když je tenhle díl úplně nejdelší, neodradil mě od čtení! Naopak: stálo to za to!! :)
Než jsem začala číst, tak jsem na chvíli zapochybovala, jestli se vůbec dočtu, ale teď si říkám - Proč to skončilo? Téměř 800 stránkový Fénixův řád mě doslova okouzlil. Ovšem i dost velký podíl na tom má překladatel Pavel Medek - vybral a srovnal slova tak, že se věty čtou samy. :) Spisovatelka Rowlingová vymyslela HP naprosto dokonale. Profesorka Umbridgeová mi pořád lezla na nervy, Kdybych já měla takovou učitelku, tak nevím... Každou chvíli se něco děje, hlavní hrdinové stále prožívají nezapomenutelné zážitky, starosti, přípravy při zkouškách NKÚ atd. Na každé stránce je napsané něco, s čím se vám podaří poslední stránky líp pochopit. Konec byl moc smutný, mám pocit, že nejen já jsem se u tohoto dílu rozbrečela. Smrt jednoho z mých nejoblíbenějších hrdinů mě dost vyděsila.
Hned po přečtení jsem se podívala na film a vůbec se to nedá srovnávat. Muselo být těžké to zpracovat, ale kniha má pořád něco víc do sebe. Dá se hodnotit jen pozitivně! Nedokážu pochopit paní Rowlingovou, každým dílem se zdokonaluje! :)
Už je konec těm pohádkovým příběhům. I když vím, jak to vše dopadne, stejně si přečtu další díly. Tahle fantasy-sága je prostě úžasná!!!
v tomhle díle napětí graduje, Harry s kamarády přestává být dítětem a aktivně se zapojuje do války. Jen je škoda kmotra :(
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti pro dospívající mládež (young adult) fantasy
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Pro mě jeden z nejlepších dílů celé série. Závěr byl výborný a bitva ještě lepší. Jediné, co mi hodně vadilo, byla smrt jedné z postav. Byla to moje oblíbená postava a chápu, že se to Rowlingové hodilo do děje, ale nikdy jí to neodpustim, a to i když vezmu v potaz úmrtí v poslední díle.