Harry Potter a Fénixův řád
Joanne Rowling
Harry Potter série
Páté dobrodružství Harryho Pottera! Od té doby, co se čtenáři seznámili s Harry Potterem, s ním již prožili mnoho dobrého i zlého a každý, kdo mu fandí, je zvědav, jaká další dobrodružství jejich kouzelnické hrdiny i mudly potkají. Již patnáctiletý Harry tentokrát přiletí se svými zážitky z pátého ročníku studií na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Dotisk vydání z roku 2004.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2004 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003
Tento díl byl velice průlomový, konečně zde vyrystalizovalo to co nemohlo bý ponechánou stranou, jakkoliv autorka občas popírá sama zákonitosti svého vlastního světa, je jí tato lokální nelogičnost odpuštěna tím, že si se čtenáři, svými postavami a vůbec výborně rozumí.
Tento díl se mi líbil, ale souhlasím, že Harry tam byl chvilkama na facku :-) občas jsem ho musela odložit.
Docela nepohodlné čtení vzhledem k množství stran, za které jsem samozřejmě moc ráda, ale příběh je prostě skvělí, takže nějaké nepohodlí jde stranou. Ale jak mi pila krev ta malá falešná potvora Umbridgeová, dobře jak ji to nandali dvojčata Weasleyhovi a pak kentauři. Ale je to poprvé kdy jsem byla někdy na Harryho fakt moc naštvaná, za to jak se choval, ale příchod nové postavy Lenky Láskorádové mi zlepšil náladu, ta je úžasná :)
Když jsem tento díl četla poprvé, byla jsem zmatená a mnohdy jsem Harryho ani nepochopila, jeho chování ani reakce, které mi přišly přehnané.Harry přišel jako pěkný nafoukanec, byl na všechny pořád naštvaný a všechno chtěl pořád dokazovat sám. Ovšem Brumbálova armáda a Lenka Láskorádová jsou super, ty nemají chybu.
Po Relikviích smrti se mi líbí nejvíc. Hodně lidí mi říká, že se jim pětka moc nelíbí, protože se tu skoro nic neděje. S tím ovšem nesouhlasím. Naopak líbí se mi, že je tu věnováno více pozornosti normálnímu životu v Bradavicích, nebo například konečně nějaký větší spor nebo hádka mezi hlavní trojicí - tedy pokud nepočítáme spožús ze čtyřky. A tenhle díl rozhodně přináší hodně nových informací, ketré budou v dalších dílech docela dost důležité a hodně ovlivní celkový vývoj příběhu a děj. Scéna na ministerstvu kouzel je naprosto dech beroucí a nervy drásající - i když mozky byly trochu moc, to je pravda. A jestli jsem psala, že ve trojce je první fáze přitvrzení, tak tady je právě ta druhá - a to platí i pro film, kde se režie konečně ujal David Yates a dotáhl Harryho až dokonce a to naprosto dokonale. + je tu krásně vybudována a vykreslena ona válečná atmosféra
Moje první vlastnoručně koupená kniha, co se týče Harryho Pottera..:) Přečetla jsem jí jedným dechem a doteď na mě čeká na svém místě ve skříni! Prostě další senzačný díl:)
Čachry machry Roulingowá. Kterak skleněné koule na nás popadaly a hajzl v černym Oldmana zabil..
Můj nejneoblíbenější díl. Je z něj velmi cítit beznaděj a prázdnota. Harry se chová nemožně, Umbridgeová terorizuje školu, Brumbál hází ignor.
Musím říct, že tady mi Harry poněkud lezl na nervy. Ta jeho pubertální naštvanost byla dost protivná. Ale po třetím přečtení jsem si zvykla a vychutnávala si světlé okamžiky - Brumbálovu armádu, Harryho vzrůstající samostatnost i boj proti Umbridgeové.
skvělý díl je tajemný, napínavý ,taky jsem se nasmála jak Fred a George Weasley prohnali rachejtlí tu babu Umdrigeovou ve filmu :D
je skvělý jako ostatní díly :)
Úžasný díl, stejně jako ty ostatní, jen ty mozky a velká honička na Ministerstvu a čekání na smrt mě děsili?
Podle mého názoru nejlepší díl. Začínáme se více dozvídat o undergroundových záležitostech. Při čtení jsem pociťovala silné pocity empatie s Harrym, když byl osamocený a myslel si, že se na něj všichni vykašlali. Prostě kloubouk dolů před J. K. Rowling ;)
Tato kniha se mi líbila ze všech dílů nejvíce, Harry s Cho dodali knize špetku lásky, kterou potřebovala...
tenhle díl mám přečtený vícekrát než ostatní. nevím proč. má pro mě nějaké zvláštní kouzlo :)
Tato kniha a Princ dvojí krve se mi nejvíce líbily z celé ságy. Každá byla dobrá, ale tyhle dvě mají něco do sebe. :)
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti pro dospívající mládež (young adult) fantasy
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Celá série Harryho Pottera se mi velmi líbila.