Harry Potter a Ohnivý pohár

Harry Potter a Ohnivý pohár
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470623/bmid_harry-potter-a-ohnivy-pohar-0hw-470623.jpg 5 13303 13303

Harry Potter série

Čtvrté dobrodružství v Bradavicích. „Půjde o tři úkoly, jejichž plnění bude rozloženo do celého školního roku a které prověří schopnosti šampionů v mnoha různých ohledech… jejich kouzelnickou zdatnost – jejich odvahu – umění logické dedukce – a samozřejmě, jejich schopnost čelit nebezpečí.“ V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)

Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000

Alnima
07.11.2020 5 z 5

No, co dodat. Tuto knihu jsem poprvé četla ve čtrnácti,když byla vydána. Od té doby jsem ji četla už několikrát a stále musím říct, že autorka ji napsala prostě úžasně. Líbí se mi naprostá propojenost mezi díly. Stále se něco děje, hlavní hrdinové se postupně vyvíjí a nesmím zapomenout na to, že nic podobného jsem ještě (ani do teď) nečetla. Takže za mě 5 z 5*. Film dobrý, ale s knihou nesrovnatelný.

Kajksa17
01.11.2020 5 z 5

Tento díl mi asi přišel jeden z nejzábavnějších❤️❤️❤️

Sariega
29.10.2020 4 z 5

NEJLEPŠÍ DÍL ZE VŠECH!!!!!!!!!!

velociraptor
29.10.2020 5 z 5

stejně skvělé jako ostatní Potterovky. Zábavnej a chytlavej děj, razhodně DOPORUČIJI!!!!!!!

Fortuna7
26.10.2020 5 z 5

Miluji tento díl. Jak film, tak knihu

VikčaV
21.10.2020 5 z 5

Harryho čtu poprvé a musím uznat, že je to naprosto jiný zážitek než když se díváte na filmy.

domihruzkova
19.10.2020 4 z 5

Oblíbená série, kterou ráda poslouchám během usínání. Tím pádem se i to, co bych normálně hodnotila negativně - zdlouhavé popisy, natahování, nudnější pasáže apod. najednou jeví jako velké pozitivum, najednou usínám ještě rychleji :D

Abako
18.10.2020 4 z 5

Líbí se mi, jak jednotlivé díly gradují, zvyšuje se nebezpečí, Voldemort získává víc a víc síly.

DominaCZ
05.10.2020 2 z 5

(SPOILER) Opravdu, čím dýl to čtu, tím víc to nedávám.

Part, který by tam být neměl:stojí ve frontě na vodu, kouzelník si nechce vzít pyžamový gatě - má mudlovskou noční ženskou košili, protože "má rád, když mu kolem franty fouká vítr ". Tohle patří do knihy pro děcka, byť už větší ???? To asi ne. A že se tomu hihňá zrovna upjatá Hermiona??

Hermiona neskutečně trapná s tím "bojem" za svobodu skřítků - domácí skřeti a důchodový pojištění, nemocenská a plat? Tohle řeší čtrnáctiletý děcko???

Ok, tak už má za sebou jak jinak než bezvadně proveden první úkol, jak jinak než nejdokonaleji, jak jinak než nejrychleji, ostatní o mnoho let starší kouzelníci použili směšná kouzlíčka - oslepit draka, uspat ho, navnadit ho na pejska aby uskočil z vajec-a pouze jemu stačilo z koštěte natáhnout ruku a to vajce prostě sebrat ... hm tak určitě ... vážně se smí z hradu si přivolat koště a lítat na něm - to si potom logicky mohl přivolat do dlaně to vejce samotné přímo z toho hnízda ne??

Nechápu, proč jižanští Bulhaři byli popisováni i ve filmu jako severští Rusáci i s tím dabovaným přízvukem, fakt ne.

Mánií autorky je cosi jako BACULATÉ DLANĚ A RUCE. To totiž má tak nějak každej, i když o pár řádků předtím je popsán jako vysoký a štíhlý, kost a kůže atd.

Při vyslýchání Bartyho: že mozkomorové jsou slepí a cítili, že jeden umírající vešel a poté zase odchází-wtf? Však po mnoholič. lektvaru si berete jen vzhled, ne zdraví ne? Dyť jim to v jedničce posledního dílu ani hlas nezměnilo...

Že za dob Weasleyové tam byl hajným někdo jinej...Hagrid je hajným z dob kdy se otevřela komnata a byl nepravě nařčen, čili tehdy před 50 lety. Ona logicky mohla těžko zažít někoho kdo byl ještě před ním, když Hagrid je starší než ona...

Prostě mi přijde, jako by to ani už nepsala ona.

ferda301
29.09.2020 5 z 5

Tato knížka mě velmi zaujala, protože je mnohem barvitější než film, proto jsem si jí vybral jako mojí první knížku od paní Rowlingové a určitě v čtení Harryho Pottera budu pokračovat.
Akorát se mi zdálo, že se začatek trochu moc zaobíral rodinou Dursleyových. Ale potom už to bylo lepší a bylo to jenom o Harrym. Knížka se mi vcelku líbila, proto dávam hodnocení 5 z 5 hvězdiček.

Avila
26.09.2020 5 z 5

Po delší pauze jsem se vrátila ke své premiérové četbě příběhů s Harrym.
A super, příběh mě opět během čtení pohltil. Tentokrát už v Bradavicích opravdu přitahuje a napětí bylo místy až neskutečné....

iLuciferie
18.09.2020 4 z 5

Díl, který by pro mě aspiroval na nejlepší, ale.. Začátek a konec mi prostě přišly strašně utahané a celkový dojem mi lehce kazí. Škoda, každopádně i tak skvělá knížka.
Také mi vždy přišla škoda, že tímto dílem série přestává být "pro děti" a vstupuje do své temnější půlky. No, jsem zvědavá, jak se mi bude líbit s odsupem nějakých sedmnácti let, třeba ji teď naopak docením více..

anet.myblog
13.09.2020 5 z 5

Pokud u Harryho můžu vybrat nejhorší filmovou adaptaci byl by to asi Ohnivý pohár. I tak mám film ráda (teda až na ty jejich zarostlý vlasy, to je nemohli trochu upravit a zastřihnout?:D), ale po dočtení knížky jsem trochu změnila názor. Ve filmu toho tolik chybělooo! Knížka byla skvělá, děj už začal být trochu “temnější”, jako jsou pak ty další díly. Když jsem knížku vzala poprvý do ruky, myslela jsem si, že to nemám šanci přečíst, protože kniha má 774 stran. :Dd Jasně, chvíli mi to trvalo, ale četlo se to fakt rychle a čtení jsem si hrozně užila. Jediné co Rowlingové musím vytknout je délka kapitol. Proč jsou panebože skoro všechny kapitoly 30ti stránkové?:Dd I tak to miluju a těším se na čtení Fénixova řádu. :) btw. Jsem jediná, co nemá ráda Cho? Sorry, ale fakt ji nemusím xd

ydnac
07.09.2020 5 z 5

Na Harryho nedám dopustit :-) úžasné, brilantní, skvělé čtení. Paní Rowlingovou obdivuju za tak detailně vymyšlený a propracovaný kouzelnický svět. Chtěla bych být opět dítě a věřit na všechny ty fantastické postavy a kouzla a samozřejmě mít neviditelný plášť :-)

Kutcho
06.09.2020 5 z 5

Žasnem, ako autorka precízne a výborným spôsobom pracuje s postavami a posúva ich stále ďalej, a taktiež pridáva nové a zaujímavé postavy. Rovnako oceňujem neustále rozširovanie a obohacovanie kúzelníckeho sveta a jeho fungovania. V porovnaní s filmovou adaptáciou by som iba vytkol jedinú minimálnu vec. Nakoľko bol tento diel viac akčný ako predchádzajúce tri, filmové spracovanie zobrazilo tri čarodejnícke úlohy o málinko pútavejšie. Samozrejme celý Trojčarodejnícky turnaj bol iba časť deja, pričom tri úlohy tvorili iba zlomok príbehu. Všetko dokopy fungovalo perfektne na 100% a aj keď som opäť vedel, čo sa stane, na konci som skoro ani nedýchal a aj napriek tomu som sa dozvedel veľa nových vecí. Film jednoducho nedokáže obsiahnuť celú knihu. Zatiaľ jednoznačne najlepší diel, temnejší, menej pre deti, trochu aj detektívny a vyšperkovaný hádam aj môžem povedať, že k dokonalosti.

tichoslapek_
02.09.2020 5 z 5

Ohnivý pohár byl opět skvělý, stejně jako všechny díly. Řekla bych, že tento díl se oproti předešlým dílům nejvíce lišil, a to v tom, že na rozdíl od filmu, zde najdeme spoustu věcí, o kterých ve filmu nepadlo ani slovo. Nejvíce objasňuje veškeré události. Nemohu jinak než hodnotit pěti hvězdami. Skvělé!

Wasdy
02.09.2020 4 z 5

U této knihy jsem trochu tušila konec. I tak je dobrá. Doporučuji. : D

Lena.Cte
30.08.2020 5 z 5

Ohnivý pohár je můj nejoblíbenější díl z celé série. Stejně tak i film. Všechny ty úkoly, souboj s draky, podvodní svět v jezeře, ples… No prostě něco úžasného :)

ashburton
29.08.2020 5 z 5

(SPOILER) Ač nejsem nejmladší, tak celou ságu HP mám moc rád, čtu ji již poněkolikáté, ale teprve teď jsem se rozhodl i pro slovní hodnocení každé knihy ze série. Není vůbec pochyb o tom, že JKR umí psát. Jak pro děti, tak i pro dospělé. Když se k tomu přidá brilantní překlad s českými jmény a názvy, prostě to nemá chybu. I když vlastně má a ty chyby vynikají při každém dalším čtení víc a víc na povrch, některé vadí více, některé méně, některé vůbec, je to na každém, jak k tomu přistoupí. Já osobně se je snažím přijímat s nadhledem a s úsměvem, rozhodnutý nekazit si báječné čtení :-) Rozhodně doporučuji si nejdříve přečíst a teprve potom skouknout filmy, které jsou o třídu níže a ve kterých spousta věcí chybí a složitá zápletka celé ságy vlastně není nikdy úplně vysvětlena.

Ohnivý pohár je pro mě asi nejslabší (nikoli slabá!) z celé ságy, ovšem ten strhující závěr, od zisku poháru až do konce knihy, je prostě famózní a vždy ho musím přečíst jedním dechem, i kdyby se nešlo spát :-) Opět musím zkritizovat famfrpál a jeho nesmyslná a nelogická pravidla, potažmo až směšný průběh mistrovství světa. A nově mě napadla otázka, co by se vlastně stalo, kdyby zápas, který je ukončen chycením Zlatonky, skončil remízou? V knize se nově objevilo veritasérum, úžasná věcička. Ovšem i zde kladu stejný dotaz jako s obracečem času: Proč se takový mocný nástroj nevyužívá častěji? O deset stran po Snapeových výhrůžkách Harrymu jsou zmíněny procesy se Smrtijedy, kteří jenom lhali a lhali. Tady by využití veritaséra dávalo velký smysl. Jinak moje oblíbená postava Rity Holoubkové zcela odpovídá praktikám současného bulváru :-)
Hodnocení: 90 %

KnihomolkaAnna
20.08.2020

Opět úžasné! Mou favoritkou je již z předchozího dílu profesorka Trelawneyová. Fascinují mě její jasnovidecké schopnosti, kvůli kterým si z ní ostatní utahují, přitom na tom je často něco pravdy...