Harry Potter a Ohnivý pohár
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Čtvrté dobrodružství v Bradavicích. „Půjde o tři úkoly, jejichž plnění bude rozloženo do celého školního roku a které prověří schopnosti šampionů v mnoha různých ohledech… jejich kouzelnickou zdatnost – jejich odvahu – umění logické dedukce – a samozřejmě, jejich schopnost čelit nebezpečí.“ V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000
líbí se mi, film i knížka má v sobě hodně akce, draci a vodní lidé byly dobrým zpestřením téhle knížky u pokračování :)
Příběh, ve kterém začíná Harry dospívat, a kniha se tak mění z jasně dětské literatury do literatury pro mládež, a příběh začíná mít rychlý spád. Byla to pro mě velká změna, ale přesto je to můj druhý nejoblibenější díl....
Od tohoto dílu série nabírá na objemu jak v počtu stránek, tak v počtu událostí. Čtenáře čeká krátký návrat do pohádkového světa a pak hurá do akce plné nebezpečí, soubojů, podvodů, přetvářek a machinací, kde uprostřed stojí Harry Potter, aniž by tušil, jak se tam vlastně dostal. Jeho hlavní kamarádi tu tak trochu hrají druhé housle, ale zato se dostává na nové postavy, které ještě mají mnoho před sebou.
S kvalitou filmů to začíná jít mírně skopce, protože hlavním lákadlem jsou vizuální efekty, nikoliv příběh. Ten šel s přibývajícími stránkami dolů, protože autorům nezbylo nic jiného, než vzít příběh a okleštit ho na ten nejjednodušší základ. Na víc prostě neměli čas, jenomže tím pádem z krásného rozsáhlého příběhu je najednou sled událostí, které vedou k vytyčenému konci.
Ohnivý pohár je a byl vždy mým nejoblíbenějším filmovým dílem HP, takže jsem se velmi těšila, až se k němu dostanu i knižně. Kniha mě ale celkem zklamala-chvílemi probíhaly celkem nezáživné dialogy a popis úkolů nebyl poprvé lépe vystižen v knize, než ve filmu. Mám vždy u knih HP ráda, že se mohu dívat na film a vědět o hodně víc o okolnostech dějů zrovna probíhajících nebo budoucích. Tentokrát mi ale kniha moc nenabídla, ale přeci je to Harry Potter a nedá se mluvit o úpadku tohoto dílu.
Čtvrtý díl má velmi zajímavý děj... jak samotný turnaj, tak i závěrečné setkání s Voldemortem. Tuto knihu jsem četla asi nejvíckrát z celé série, jak mě velmi zaujala.
Začátek velkého dobrodružství v kouzelných Bradavicích s těmi nejnezapomenutějšími postavami na celém světě. Harry Potter je prostě jedinečný originál, který vás vezme za srdce a vy prostě musíte číst.
A ničeho nelitujete. Harry, Hermiona, Ron, Fred, George, Ginny, Neville, Snape a mnohem více...S těmi jsem prožila své dětství, a bylo opravdu kouzelné. J.K.Rowling vymyslela příběh, tak, že do sebe nádherně zapadnul a na konci se nám dostalo odpovědi na naše otázky. Jsem moc ráda, že jsem si mohla Harryho přečíst a v nejbližší době se snad k němu ještě dostanu.
Oblíbila jsem si zde Cedrika, Cho mě zde dost vytáčela a dále ještě v 5. díle ;D. Díl byl opravdu skvělý a už dost temný.
Čtvrté pokračování je stejně dobré jako předchozí díly. V tomto případě bych si vybral spíše filmovou variantu , která byla velice dobře zpracovaná.
Moje nejoblíběnejší kniha z celé heptalogie o Harry Potterovi. Film mě moc nedostal, protože tam podstatné věci chyběly (jako snad všude, ale tady mi to vadilo nejvíc). Je to takové čtení pro zimní nudné večery při šálku čaje u hořícího krbu (nebo topení). =)
Úroveň si série stále drží, ale knížky jsem od třetího dílu četla jen proto, abych se dozvěděla detaily, které ve filmu nebyly. Prostě nejsem ten pravej Potterovskej fanda.
Tento díl se ze začátku četl trochu hůř než ostatní - mistrovství světa ve famfrpálu se mi zdálo popsané zbytečně rozvláčně - i dkyž bylo zjevné, že některé události budou mít velký význam v dalším ději, tato pasáž mě neuchvátila. taky soutěž o pohár tří kouzelníků nepatří k mým oblíbeným, takže zatím pro mě asi nejslabší díl. Na druhou stranu poslední třetina knihy má spád a zdá se mi psána více emotivně než veškeré dosavadní díly, a to je plus. Líbily se mi taky narážky na etiku médií v podobě postavy Rity Holoubkové.
První posel následujících temných dílů. U Ohnivého poháru mi kolikrát naskočila husí kůže, tak moc byl nabitý událostmi, emocemi a novými zvraty. Konec... Je pak jakýsi zvrat, který už jsem pomalu přes okousané nehty nevnímala, teprve po zavření jsem si řekla: "No sakra!"
Můj nejoblíbenější díl celé série, tady na mě zapůsobil wow efekt, že čarodějných škol je více. Jsou tu samozřejmě i draci, atd. Prostě už to není příliš dětské, ale rozhodně už převyšuje napětí, dobrodružství a mnohem drsnější děj. Autorka nejen bravurně vymyslela celý magický svět, ale také krásně vykresluje vývoj postav, respektive nejen jejich vývoj (že nejsou jen dobré a zlé postavy), ale taky věkové vyspívají hlavních postav, a to je taky velmi zajímavé.
Super díl ve kterém se mnoho děje a člověk se u četby nenudí :) naopak film je katastrofální, kdybych nečetla knihu tak netuším o co jde. Děj ve filmu není plynulý pět minut je o tom a dalších pět minut skok úplně jinam a zase něco jinýho. Bohužel znám spoustu lidí co HP viděli jen ve filmu a vůbec je to nenadchlo na jednu stranu se jim nedivím, ale na druhou ať neposuzujou jen podle filmu, protože HP v knižní podobě je nejlepší!!!!!!
Další neuvěřitelná knížka :) Podle mě končí tu část, kdy byl Harry malý nevinný čaroděj, a proto někteří (neprávem!! :D) tvrdili, že se jedná o "jenom" o nějakou fantasy knížku pro děti. Nevím, jestli se mám rozepisovat dál.. Úžasný napínavý děj znají snad všichni, i kdyby třeba jen z filmu. Ten, kdo knížku přečte zase ví, jak knížka působí, jak jí nemůžete dostat z hlavy a mrzí vás, že vám v jedenácti také nepřišel dopis z Bradavic :)
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti Hugo (literární cena) pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Myslím, že první tři díly byly pouze nahodilé. Od Ohnivého poháru začíná ucelený příběh, který někam spěje a pokračuje. Poprvé, kdy mi došlo, že Cedric Diggory nebude poslední oběť Pána zla.