Harry Potter a Ohnivý pohár
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Čtvrté dobrodružství v Bradavicích. „Půjde o tři úkoly, jejichž plnění bude rozloženo do celého školního roku a které prověří schopnosti šampionů v mnoha různých ohledech… jejich kouzelnickou zdatnost – jejich odvahu – umění logické dedukce – a samozřejmě, jejich schopnost čelit nebezpečí.“ V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000
První "nedětská" knížka celé série... A já ji četla ještě v dětském věku, i tak na mně velmi zapůsobila.
Tenhle díl mi připadal skvělý...líbil se mi Pošuk Moody - ten byl bombovej a ještě k tomu v něm bylo hodně tajemna.
Dokonalá séria príbehov. Dospievala som spolu s Harrym Potterom a ostatnými postavami. Je veľmi zložité vybrať najlepšiu časť, všetky diely totižto tvoria jeden nádherný celok. Všetky príbehy su skvelé, jednotlivé diely som prečítala niekoľko krát a som si istá že sa knim ešte s radosťou vrátim :)
Co říct?
Od takových těch dětinštějších let Harry konečně dospívá, což není vůbec špatné.
Právě naopak.
Více dobrodružství a temných sil.
Jako film se mi tento díl nelíbil. A jako kniha byla asi nejhorší z celé série. Ale kniha od filmu byla o dost lepší čož je zase dobré.
Zatímco trojka byla mým nejoblíbenějším dílem, tuto knihu zase musím ohodnotit jako tu nejslabší. Působila tak na mě ale možná proto, že náhle celý příběh přešel do poněkud ponurejší nálady a člověku chvíli trvá, než si na to zvykne.
Nic to ale nemění na tom, že kniha byla opravdu moc pěkná. :)
Tohle je díl, kdy pohádka přestává být tak trochu pohádkou. Je to energický díl nabitý akcí a nebezpečím...
Další z dílů tohoto magického chlapce a jeho světa. Jak sem psal již dříve, kvalita jednotlivejch dílů se stupňuje. Tento díl ovšem již o hodně akčnější něž předešlé díly. Turnaj škol byl super, mistrovství na košťatech taky super!
Opět další dobrodružství v Bradavicích, napínavý děj, dobrá zápletka, ale přesto je to pro mě nejslabší díl. Některé pasáže bych naprosto vystřihla a možná by to o to bylo svižnější a líbilo by se mi to víc.. Ale pořád je to dobrý díl, jen v mém žebříčku oblíbenosti zaostává..
Ze všech dílů se mi líbil Ohnivý pohár asi nejméně. Ale to vůbec neznamená, že nejsem spokojená. Kvalita srovnatelná s předchozími díly, jen trošku zdlouhavější. Předchozí knihy mají lepší spád a jejich děj je více spletitý.
Tak tohle dílo přímo miluju - najdeme zde jak napětí, akci, známky hororu, tak pohádku, fantasy a takovou dětskou hravost a vtipnost. ;)
Začínám si říkat, že Rowlingová je mist v tom, že nikdo není tím, kým se zdá být.. No nicméně, ať je Moody kýmkoli, tak rozhodně je to nejlepší postava tohohle dílu, boží.. =) Navíc to všechno začíná dostávat pořádný spád a poslední čtvrtinu knihy mám vždycky na jeden zátah.. A navíc mám pocit, že s přibývajícím věkem se mi tenhle díl líbí mnohem víc.. =)
Hodně povedený a napínavý díl!!! Film se mi líbí ze všech zatím nejvíc (neviděla jsem oba 7. díly).
Do této knížky jsem se tak zažrala, že série Harryho Pottera se stala mou nejoblíbenější :)
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti Hugo (literární cena) pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Teenegerský diel priniesol o niečo dlhšie čítanie s hrubou knihou , čo mám ja osobne veľmi rád. Hrubé knihy majú pre mňa akési čaro. 95 %