Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Joanne Rowling

Harry Potter série
Třetí kniha ze série J. K. Rowlingové vypráví příběh, nu, řekněme temnější, dospělejší a delší, v porovnání s Tajemnou komnatou nebo Kamenem mudrců. Tomu napovídá i rozsah 384 stran, který někteří (domnívám se, že mylně) pokládají za pro mladší čtenáře nestravitený. Pokud jde o příběh, ten je již tradičně správně zamotaný, tajemný a hlavně se opět nevyvine tak, jak byste od začátku čekali, což se vlastně dá čekat, takže ke čtení přistupujete s jistotou, že vás kniha něčím nutně překvapí. A taky že ano. Celý příběh se točí okolo uprchlého, dosti nebezpečného zločince Siriuse Blacka, který se očividně snaží zlikvidovat Harryho. Ale jak už to tak bývá, nikdo není tím, čím se na první pohled zdá být a tak se, zejména na konci knihy, setkáte s vcelku překvapivými proměnami. Změna identit však není jediné, co dělá knihu zajímavou. Úžasné jsou postupy, které jsou v knížce užity, a způsobují to, že vás nutí přemýšlet a přehodnocovat svá stanoviska. Není to jen příběh samotný a jeho interpretace, kterého si na knize cením, nýbrž jeho neprvoplánovost - myšlenka, která člověka dokáže oslovit, když má chuť ji za příběhem hledat.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Albatros (CZ)Originální název:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999

Naprosto úžasný. Udělala(i) bych(om) samozřejmě líp kdybych(om) to četla(i) bez velkých prodlev, ale jinak to nešlo, bohužel. Přesto ve mně knížka rozvířila strhující pocity. Bylo to napínavý, nečekaný, a opět napínavý až do samotného konce!!! Líbilo se mi, jak to autorka má naprosto neskutečně celé promyšlené... tolik drobností a detailů - nad tím lze jen žasnout -- klobouček. Nádherně jsem se u toho bavila a hned beru do ruky další díl.
P.S. nikdy by mě nenapadlo, že se ze mě stane fanoušek Harryho Pottera...
Opět čteno společně s přítelem, kterému se to taky velmi líbilo, i když u něho asi pořád vede 2. díl (P.S. tímto, jestli to čte ho tady "mrk-mrk" zdravím)

Přečteno kdysi v mládí, nyní jsem se k Harrymu Potterovi vrátil a prostě pořád baví. i filmy jsem viděl několikrát :)

Třetí díl patří mezi mé oblíbenější. Jak je zcela evidentní změna celého pojetí příběhu. HP a jeho přátelé dospívají, a už to není pro malé děti.

Skvělý díl! I když jsem věděl la, jak to dopadne a co se víceméně bude dít, byla jsem napjatá z událostí budoucích, jak přesně budou vylíčeny. V tomto díle už bylo dost rozdílů oproti filmu a čtení mi doplnilo spoustu mezer - například způsob, jak Sirius přežil v Azkabanu s příčetným rozumem a jak uprchl. Žasnu nad tím, jak to do sebe zapadá, jak to má autorka promyšlené.

Dřív jsem tenhle díl nemusela, a teď nechápu proč. Je prostě skvělý! Právě ve Vězni z Azkabanu se příběh láme – Harry už není malý kluk. V tomto díle se z něj začíná stávat mladý muž, který je odhodlanější a nebojí se projevovat své emoce. Dokáže se už lépe postavit nejen svým nepřátelům, ale i Dursleyovým.
Autorka je neuvěřitelná. Každé knize dokáže dát něco navíc, co vás nutí číst dál a dál, i když jste příběh četli už několikrát. Každý díl přináší nové vrstvy a hloubku, které vás udrží v napětí.
Tento díl je také o něco temnější a tajemnější. Seznamujeme se s mozkomory, tvory, kteří jsou podle mě opravdu děsiví. Navozují mrazivou atmosféru, která krásně doplňuje Harryho dospívání a ztrátu bezstarostnosti dětství.
Celkově je Vězeň z Azkabanu zásadním bodem celé série, kde Harry dospívá a začíná se aktivněji zapojovat do boje proti temným silám, které ho pronásledují.

Filmová adaptace je bez debat nejlepší díl série - především díky schopnostem Alfonso Cuaróna, jenže o knižní předloze to až tak úplně neplatí. Joanne Rowling se znovu vrátila k seznamování s okolím, když k Bradavicím přilepila kouzelné městečko Prasinky, což zabralo zbytečně velkou část děje. Naštěstí ho neopřela jen o ně, ale přivedla několik skvěle napsaných postav a vymyslela zamotané dobrodružství obklopující jednu starou tragickou událost. Bohužel děj není tak napínavý jako pátrání po tajemné komnatě, protože Harryho přátelé ani nic objasnit nechtějí. K závěrečné konfrontaci se dostali omylem, zakončili ji přinejlepším rozpačitě, a ve skutečnosti téměř ničeho nedosáhli. Kdo si užívá objevování reálií kouzelnického světa, tak bude z knížky nadšený a z filmu asi trochu zklamný. Mně mnohem víc sedl tajuplný a slušně vygradovaný příběh z druhého dílu, takže to mám naopak.

Spomínam si, ako sme po prvý raz s babičkou pozerali film, to som ešte knihu nečítala, mala som obdobie bojkotu všetkého, čo bolo IN v tej dobe a rozhodne HP bol horúca novinka v priebehu mojich stredoškolských štúdií. Babička vyhodnotila, že by to v živote decku nepustila a Mozkomorové sú príliš odporní a strašidelní (nie som si istá, či videla po 4. ďalšie pokračovania, so mnou iste nie, ja som ich sledovala až po rokoch). Ale kniha bola vynikajúca oprávnene.

Je zajímavé číst trošičku jinak rozepsaný příběh než jak ho znám z filmu. Baví mě to, je tam jiné napětí v jiných chvilkách apod. Jdu na další díl.

Pořád mě to baví. V knihách je spoustu situací trošku jinak, i když hlavní nit příběhu je stejná jako filmové zpracování, tady máte prostě bonusy navíc. Takže kafe a jdu pro další díl

Asi doposud nejrychleji přečtený díl. Téměř nemožné se odtrhnout od pár posledních kapitol! Těším se na další díl.

Na Vězni z Azkabanu jsem kdysi dávno byla s kamarádkou v kině a usínala jsem u toho, protože mi Harry Potter tenkrát nic neříkal.
Za to teď jsem četla jedním dechem a nemohla knihu odložit. Prostě jsem si musela počkat na ten správný okamžik. Těším se na další díl!

Vězeň z Azkabanu je v celé sérii určitě důležitý díl, objeví se v něm poprvé několik skvělých (a pro další průběh naprosto zásadních) postav, ale já mám prostě určitý problém s tou věcičkou, která má potenciál zachránit více než jeden nevinný život. Tahle kulišárna mi tam vůbec nesedí, přijde mi jako kdyby se tam zatoulala z trochu jiného žánru, a i když na ni autorka čtenáře v podstatě téměř od začátku dílu připravuje, stejně jsem doufal, že to tak nějak vyšumí do prázdna.

Z celé série můj nejoblíbenější díl. Strašně moc detailů, všechny vysvětlené ke konci a až neuvěřitelně domyšlené. Nikdy nepochopím schopnost autorky, přesvědčit čtenáře o něčem, a pak to celé otočit a stejně to pořád dává smysl. Za mě nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla.

Jak jsem ve filmové verzi tento díl vůbec nechápala a nesnášela, tak v knižní podobě mě posadila na zadek, protože ve filmu toho z této knihy chybí tolik, že opravdu, pokud tuto knihu člověk nepřečte, nemůže spoustu věcí ve filmu chápat.

Chachacha, vypínač vrby mlátičky, kniha je vždy lepší, film občas taky ale některé detajli z knihy víc potěší

Tohle je asi nejlepší díl z celé série. V tomto díle už začíná taková temnější atmosféra a už to není jen taková nevinná fantasy pro děti.

Mám tento díl strašně moc ráda. Připomněla jsem si detaily, které ve filmu nejsou. Je to jeden z mých nejoblíbenějších dílů

Tento diel poznám skoro naspamäť, svojho času som túto knihu čítala neskutočne veľa krát. Prvé diele boli skôr taká detská fantasy kniha, ale tu už začali prevládať aj temné postavy ako napr. dementori alias mozkmorové. Touto časťou som sa definitívne zažrala do celej série a neskutočne si ju užívam doteraz. Taký fun fact - prvý krát som sa s Harry Potterom a jeho čarodejníckym svetom zoznámila paradoxne až na výške (vejške).

Ze starším vnukem jsme dočetli knihu Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Další příběh který je moc pěkně napsaný, je opět plný kouzel a chvílemi i trochu strašidelný. Autorka vytvořila tajuplný svět u kterého se děti i dospělí čtenáři dobře baví. Za chvíli budou vánoční svátky tak budeme spolu trávit víc času a určitě se pustíme do dalšího příběhu Harryho Pottera. Jsem z knihou spokojen.
přátelství, kamarádství magie, kouzla zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) britská literaturaAutorovy další knížky
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2008 | ![]() |
2001 | ![]() |
2004 | ![]() |
Boží. Je super mít srovnání s filmem. Film je natočen úplně jinak, než originální příběh. Ale obě verze mají své kouzlo. Četlo se to jedním dechem. Při čtení se mi promítaly tváře postav. Moje srdeční záležitost. Knihu a film by měl znát povinně každý!