Harry Potter a vězeň z Azkabanu přehled
Joanne Rowling
Harry Potter série
Třetí kniha ze série J. K. Rowlingové vypráví příběh, nu, řekněme temnější, dospělejší a delší, v porovnání s Tajemnou komnatou nebo Kamenem mudrců. Tomu napovídá i rozsah 384 stran, který někteří (domnívám se, že mylně) pokládají za pro mladší čtenáře nestravitený. Pokud jde o příběh, ten je již tradičně správně zamotaný, tajemný a hlavně se opět nevyvine tak, jak byste od začátku čekali, což se vlastně dá čekat, takže ke čtení přistupujete s jistotou, že vás kniha něčím nutně překvapí. A taky že ano. Celý příběh se točí okolo uprchlého, dosti nebezpečného zločince Siriuse Blacka, který se očividně snaží zlikvidovat Harryho. Ale jak už to tak bývá, nikdo není tím, čím se na první pohled zdá být a tak se, zejména na konci knihy, setkáte s vcelku překvapivými proměnami. Změna identit však není jediné, co dělá knihu zajímavou. Úžasné jsou postupy, které jsou v knížce užity, a způsobují to, že vás nutí přemýšlet a přehodnocovat svá stanoviska. Není to jen příběh samotný a jeho interpretace, kterého si na knize cením, nýbrž jeho neprvoplánovost - myšlenka, která člověka dokáže oslovit, když má chuť ji za příběhem hledat.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Přihlašte se a napište ho.
Chachacha, vypínač vrby mlátičky, kniha je vždy lepší, film občas taky ale některé detajli z knihy víc potěší
Tohle je asi nejlepší díl z celé série. V tomto díle už začíná taková temnější atmosféra a už to není jen taková nevinná fantasy pro děti.
„Nedovoľ, aby Ťa muklovia zdeptali!“
„Slávnostne prisahám, že nemám za lubom nič dobré.“
Ocenění knihy (2)
2000 -
Locus Awards
(Best Fantasy Novel)
1999 -
Bram Stoker Award
(Best Work for Young Readers)
Kniha Harry Potter a vězeň z Azkabanu v seznamech
v Přečtených | 23 445x |
ve Čtenářské výzvě | 1 394x |
v Doporučených | 1 496x |
v Knihotéce | 5 037x |
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) britská literaturaAutorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Jak jsem ve filmové verzi tento díl vůbec nechápala a nesnášela, tak v knižní podobě mě posadila na zadek, protože ve filmu toho z této knihy chybí tolik, že opravdu, pokud tuto knihu člověk nepřečte, nemůže spoustu věcí ve filmu chápat.