Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá
Jack Thorne
Harry Potter série
< 8. díl
Speciální vydání pracovního scénáře. Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst. Divadelní hru Harry Potter a prokleté dítě na námět J.K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea napsal Jack Thorne. Je osmým příběhem ze série o Harrym Potterovi a zároveň prvním, který se oficiálně dočkal divadelního zpracování.... celý text
Divadelní hry Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Cursed Child, 2016
Jelikož jsem s Harrym vyrůstala od první třídy, stal se mojí velkou slabostí, stal se knihou, kterou si vždy ráda přečtu a filmem, který si vždy ráda pustím. Prokleté dítě jsem přečetla rychle, takže jsem si ke knize nestihla vytvořit nějaký vztah. Byla stručná a bez omáčky, což u her samozřejmě bývá. Nemůžu si odpustit, že děj mi přišel lehce stupidní, Harry nebyl Harry, zlé dítě voldemorta a zkrátka si tu knihu měla vzít do parády sama Rowlingová, vsadím se, že by to byl stokrát krásnější návrat. Na druhou stranu chápu, že Harry Potter je byznys a je třeba z něj vytřískat co nejvíc, dokud to lidi hltaj. Za mě tedy slabší průměr.
Jako scénář k divadelní hře určitě dobrý. Jako neortodoxní kniha to projde. Nadprůměrně zábavné kratší počtení, co místy lehce zadrhne. Výsledný dojem zůstává pozitivní, ačkoliv další knihy psané formou scénáře už číst neplánuji.
Mám rád téma Harryho Pottera. Nevím jestli se to dá hodnotit jako kniha. přece jen je to pouze překlad Scénáře. Ale měl jsem z toho opravdu obavy a předčilo to mé očekávání.
Pro člověka který přečetl s nadšením všech 7 knih Pottera, toto považuji za povinnost a nebudete zklamáni, jen je třeba si zvyknout na způsob výkladu a asi i více pracovat s fantasií.
Než jsem si zvykla na jinou formu tak nuda, pak se člověk začte a za jeden večer přečteno;) Příběh pěkný, jen mi chyběl klasický popis, takhle je to moc krátké.
Tak nějak úplně nevím, co si mám o této knize myslet... Špatné to není, ale vyloženě veledílo taky ne
Jako divadelni hra to muze byt skvele - jako nostalgicka vzpominka na stareho dobreho Harryho Pottera. Ale doufam, ze nebude pokracovani :)
Bála jsem se číst scénář,ale ukázalo se že scénář čte docela dobře a škoda že se to čte moc rychle jinak super kniha zatím nej Harry Potter.
Tak taky dávám tři, zlatý střed. Věřím, že jako divadelní hra to má úplně jiný nádech a možná je to i dobrý zážitek. Ale takhle mi to přišlo takové přeplácané a souhlasím, že je vidět, že to nepsala jen Rowlingová. Celá ta věc s Delphi, vlastně vůbec její existence, mi přišla teda naprosto přitažená za vlasy. Ale chápu, že z fenoménu HP se prostě bude chtít vytřískat, co to půjde, dokud budou čtenáři ochotni to číst, což budou. Určitě by si to měl přečíst každý fanda HP, ale nezařadí se k těm zbylým knihám, ke kterým se budu vracet, když mi bude chybět kouzelnický svět.
Příběh nebyl špatný a ani mi nevadilo, že je kniha psána jako divadelní hra. Co bych jí vytkla je styl. Bylo poznat, že to nepsala Rowlingová sama, její styl Harryho Pottera jsem v tom neviděla.
Kniha se mi líbila,ale vydat knihu jako divadelní scénář... Ne. To nefunguje. Na začátku jsem se snažila prokousat nudnými dialogy a potom se dozvídáme spousta podivností.
Například nechápu,proč se to jmenuje Harry Potter a Prokleté dítě,když je to příběh Albuse. Ale co se týče děje,tak skvělé! To s Delphi mě udivilo ( hodně ),ale jinak příběh pěkný.
taky zastávám názor, že vydání tohoto scénáře bylo o penězích....že to bylo napsáno formou scénaře by mi vůbec nevadilo, ale to za jakou přemrštěnou cenu prodávají pár stránek hrubého textu už ano.... a k obsahu: Postavy se chovaly opakovatelně hloupě, chybělo tomu veškeré kouzlo světa Harryho Pottera, jako by to Rowling vůbec ani neviděla... rozhodně bych tomu nedávala nálepku 8. díl...
Uf! Jako velkého fanouška HP mě tato kniha hluboce zklamala. Pořád přemýšlím, jak je možné, že tohle nechala Rowling vypustit do světa. Nikdo mi nevymluví, že je to jen tah, jak z nás vytáhnout další prachy.
SPOILERY! SPOILERY!
Začneme od začátku. První část byla tak neskutečně absurdní. Strašné! Albus: neskutečně pitomý a rozmazlený fracek. Ke svému otci se chová fakt příšerně, dává mu vše za vinu. Harry se snaží si k němu najít cestu, ale Albus nechce. Hádka o deku mě tak šíleně vytočila, že jsem měla chuť Albuse profackovat. Hlášky, co postupně padaly, jako např. vždyť má nos, byly tak průhledné. Nakonec udělá Albus tu největší kravinu pod sluncem. To, že se nemá zahrávat s časem ví snad každé malé dítě v kouzelnickém světě!! A on si jen tak jde a několikrát cestuje do minulosti, jenom proto, že je přesvědčen, že musí zachránit alespoň jeden nevinný život. No bravo Albusi, tak díky tobě umřelo nakonec těch lidí mnohem víc!
V druhé části už se vše napravuje, opět několikrát cesta do minulosti. Ale co mě úplně dorazilo byla dcera Voldemorta. Jako vážně? Konec byl nijaký. Během čtení jsem si připadala jako v hloupé reality show.
Takže jsi jdu vymazat vzpomínky a jdu dělat jako, že žádná kniha neexistuje.
K této knížce je pro mě velmi těžké psát recenzi. Nemusím říkat, že Harry Potter je moje srdeční záležitost - myslím, že stejně to má každý, kdo přečetl všechny díly. Co se týče formy, po pár stránkách jsem si na ní v podstatě zvykla, přece jen už mám pár divadelních scénářů přečtených. Horší je to s dějem. Nemohu si pomoci, ale já tam Rowlingovou prostě nevidím. Ano, všimla jsem si poznámky, že jde pouze o její námět, ale prostě Harry je jen jeden a tady se kouzlo vytratilo. V příběhu mi chybí napětí, na které jsem byla zvyklá, všechno pro mě tak nějak plynulo, až najednou poslední stránka a... konec. Hlavní hrdina - Albus Potter mi je nesympatický až bych řekla občas i protivný. Pokaždé jsem se těšila na pasáže se známou trojkou - Harry, Ron a Hermiona. Možná to na prknech může fungovat (i když upřímně si to moc neumím představit), ale kniha je pro mě slabší průměr.
Já za sebe musím říct, že jsem se čtení po vyslechnutí a přečtení různých recenzí bála. Nakonec mě to mile překvapilo. Jsem ráda, že jsem se mohla vrátit do Bradavic a nahlédnout do pokračování našich hrdinů, i když už tam samozřejmě nebyli ti hlavní. Opravdu jsem si oblíbila postavu Scorpiuse, který je prostě zlatíčko. Chování původních hrdinů už mi nepřišlo jako dřív, ale je to logické, vždyť dospěli a už zkrátka nebudou jako dřív. Občas jsem se hodně pobavila u hlášek Rona, který prostě nikdy nezklame. A Draco jako starostlivý otec, který život neměl a ani vlastně nemá jednoduchý byl zkrátka okouzlující. Za mě opravdu milé a úspěšné počtení.
Podle mě zatím nejlepší a nejpromyšlenější Fanfikce, jakou jsem kdy četla. Škoda, že nevymysleli něco originalnejsiho než obraceč času, kterého mám už ve Fanfikcích plné zuby. Za kánon to nicméně opravdu považovat nejde.
Jako nenapravitelný "potterofil" nemůžu hodnotit knihu objektivně. Čtení mě vtáhlo, jak bych to od divadelního scénáře ani nečekala a příběh mi pak kazí až zpětné čtení některých komentářů a recenzí. Ihned po přečtení jsem ale knížku hodnotila jako skvělou a brala ji jako takové oživení mé nostalgie. Postavy Albuse a Scorpiuse jsou napsány opravdu dobře.
Vzhledem k tomu,ze jsem byla smirena s tim,ze se to s puvodni serii neda srovnat a nic jsem neocekavala,tak to zas tak strasne nebylo. Nevadila mi ani forma psani, prectne jsem to mela za chvili.
Ani já nemohu být objektivní, protože Harry Potter je po mne velice speciální a srdeční záležitost. Moc jsem se těšila na nový díl, byť jsem se zároveň velmi bála, jak bude neplánované pokračování vypadat. Mé obavy se nakonec nevyplnily, je to velice čtivá a zajímavá knížka, byť na kvalitu předchozích úplně nedosahuje. Jediné co mi na knížce výrazněji vadí je, že je nutné, aby čtenář znal předchozí díly podrobně, protože v opačném případě bude, při autorově přeskakování v minulosti, značně zmaten nebo nebude v obraze. Přesto rozhodně doporučuji k přečtení.
Je pravda, že v knize jsou chyby, ale jinak se četla velmi dobře a vůbec mi nevadilo, že je formou scénáře. Zaujaly mě postavy Albuse a Scorpiuse.
Hodně dlouho jsem přemýšlel jestli si tuto knihu koupit nebo ne. Nakonec jsem si ji za vánoční peníze pořídil a rozhodně nelituji. Upřímně jsem se také trochu bál scénaře, ale šlo to. Příběh možná nebyl tak dokonalý jako předchozí sága, je to asi také tím, že nejsem moc fanouškem cestování časem, ale co, nejlepší na tom všem byl stejně Albus se Scorpiusem. Zároveň mě to díky vzpomínkám přinutilo si znovu přečíst celou sérii, jen doufám, že tento díl mi nezměnil názor na Harryho, Hermionu a další, protože teď mám pocit, že dospělost člověka úplně zkazí.