Hedvábník
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike série
Hedvábník, druhá kniha z řady vysoce oceňovaných detektivních románů s Cormoranem Strikem a jeho energickou mladou asistentkou Robin Ellacottovou, je strhující příběh a nyní vychází i v audioknize! Když zmizí spisovatel Owen Quine, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Zpočátku se domnívá, že se na pár dní někam vypařil – už to v minulosti párkrát udělal – a po Strikovi jen chce, aby ho našel a přivedl domů.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
The Silkworm, 2014
Interpreti: Petr Oliva
Dočtu knihu a nevím. Na delší dobu vydatné čtení, ale ani detektivka, ani kniha z prostředí spisovatelů a vydavatelů to není. Nějak mi to přišlo příliš vykalkulované. Snad jenom hlavní postava detektiva a jeho známých si zaslouží trochu obdivu. Určitě by se dalo škrtat a zjednodušovat, ale to by asi autorku nebavilo. Kdyby to napsal někdo jiný, těžko uvěřit, že by to byla taková bomba.
Hedvabnik se mi dostal nahodou do ruky. Docela sem se tesila, ale... xxx stran mi prijde plno omacky kolem. Vubec sem tu knihu ne a ne docist. Premlouvala jsem se, abych ji docetla, jelikoz nemam rada nedoctene knihy. Pribeh je velice zajimavy to urcite ano. Bavila by me kniha mnohem vic, kdyby to nebylo vsechno az tak extra do detailu, popisky ruznych interieru a veci v interieru. Dal mi vadilo neustale upozornovani na bolavou nohu. Otravne. Kniha by stacila na 300 stran max.. dalsi pribeh s Cormem by me zajimale, ale nevim jestli mam na dalsi nervy. :-)
Lepší než první díl. Fajn oddechová detektivka, kterou musíte nutně číst kdykoliv, kdekoliv a v podstatě při čemkoliv. :-) Hurá na 3. díl.
Výrazné zlepšenie oproti prvej časti. Ústredné duo je emočne prepracovanejšie a celkovo vám na postavách bude viacej záležať.
V zásadě se mi to líbilo. Ale šlo to pomalu. Dalo by se říct, že jsem se kapánek trápila. Něco tam prostě chybělo. Nemůžu dát za 5.
Tak jsem si myslela, že to bude slabota dle začátku, ale chyba lávky, ono se to tedy nezdá, ale... Velice rychle to nabírá spád. Přitom se dozvíte plno zajímavého - viz, kdo je opravdu hedvábník.
Ale nejvíc se mi líbilo, jak se Robin snažila Cormorana přesvědčit, že nechce být obyčejnou sekretářkou, ale chce být jeho pomocnicí, což se jí nakonec vyplní, ale přitom ....
Rozhodně se těším na další díl. Sice jsem měla tušení, kdo je vrah, dost jsem se přiblížila, stejně mě ale autorka překvapila.
Příznivcům detektivek mohu tuto knihu jen doporučit.
První díl s Cormoranem Strikem jsem nečetla, nemám tedy co srovnávat. Začátek byl docela slibný, ale pak se to zhouplo do utahaného a divného vyprávění a naopak konec - ten byl rychlý až moc. Na jedné stránce Strike ještě tápal ve tmě a na druhé už měl jasno. Akorát autorka tak trochu zapomněla na čtenáře, kterému nedala vůbec šanci, aby se k vrahovi taky mohl dopracovat.
Byla tu spousta podezřelých a můj problém byl ten, že se mi jejich jména a přezdívky dost pletly. V Bombyx mori jsem se totálně ztratila a bylo to tak uchylné, že jsem se ani nechtěla k těm pasážím vracet, abych se lépe zorientovala v ději. Navíc autorka do příběhu neustále přidávala nějaké vsuvky, které se samotným dějem neměly nic společného.
Nebylo to vyloženě špatné, ale ani to nebylo nic úžasného, k čemu bych se chtěla někdy v budoucnu vracet.
Kniha mě úplně strhla a já jsem hltala stránku za stránkou. Obzvlášť, když už Cormoran věděl, kdo je vrah a já jsem stále netušila. Měla jsem na něj zlost, že mi to tak dlouho tají! Skvělá knížka, velmi čtivá :-)
Cormoran mi prostě sednul, možná kvůli tomu jeho vzhledu a možná kvůli povaze, každopádně už podruhé mě dostal, protože já prostě neumím odhadnout, kdo bude vrah :)
Další knížka ze série, která je čtená s větším časovým odstupem, ale vůbec mi to nevadilo, na setkání se sympaťákem Cormoranem a pohotovou Robin jsem se těšila a během pár stránek byla zase doma:-) Zajímavý název, zajímavý příběh, opět spousta podezřelých a opět jsem se netrefila:-) Nicméně "trojku" letos ještě dám a doufám, že do třetice toho pachatele tipnu správně! A snad se taky dočkám, že se Cormoran konečně "vymáčkne":-), tolik bych mu to štěstí a lásku přála...
Ne, ne, nelíbilo se mi to. Nemohla jsem se začíst, zdálo se mi to vše takové rozvláčné, zdlouhavé a nezáživné. Styl psaní mi nesedl.
Kniha má proklatě mnoho stran, ale každou z nich jsem si setsakramentsky dobře užil. Autorka prostě umí, každý rozhovor je přehlídkou jejího pozorovacího talentu a schopnosti porozumět každému záchvěvu lidské duše. Stavba detektivního příběhu je opět dokonalá - opět nutí čtenáře marně pátrat po nějakém rozumném rozuzlení řádně zašmodrchaného děje. Autorku, jak sama píše, psaní detektivek pod pseudonymem baví a to je velmi dobře znát - bavíme se potom všichni.
Ani druhý díl s detektivem Strikem opět nezklamal. Ačkoli kniha není nejkratší, ani chvilku jsem se u ní nenudila a neříkala jsem si, že by tam bylo něco zbytečně navíc, co by šlo vynechat. Těším se na třetí díl.
Je pravda,že chvilkama mi to přišlo až moc překombinované,ale ve finále to do sebe pěkně zapadlo... Ale uznávám,že takhle tvorba Rowlingové se mi moc líbí a doufám,že ještě pár knížek napíše, umí to :)
Presne podle meho gusta :) Navic 2. dil s Cormoranem je mnohem uvolnenejsi a vice ctivy nez jednicka, doporucuji ;)
Knížka se velice pekne čte. Rozhodne to neni žádná Kriminálka Miami, kde za 45 minut víte, kdo je vrah a znáte celý jeho příběh včetně velice složitého motivu.
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Hedvábník doputoval do mé knihovny zcela automaticky, nemohla být vůbec řeč o tom, že bych si další případ Cormorana Strika a Robin nechala ujít... pravda, kniha je stejně jako její předchůdkyně, trochu delší, J. K. nám ráda všechno popisuje do nejmenšího detailu, ale kdo by se za to na ni zlobil... i když je pravda, že při pasážích popisujících jednotlivé postavy a děje z Quinovi knihy, se mi místy dělalo nevolno... jinak další perfektní detektivní příběh, kdy mě opět čekalo odhalení vraha, až když mi to autorka dovolila, protože dřív to prostě nešlo :)