Na poště
Charles Bukowski
Henry Chinaski série
1. díl >
Zcela první Bukowského román z roku 1971, v němž se poprvé v celé své kocovinové kráse představuje autorův neblaze proslulý antihrdina a alkoholické alter ego Hank Chinaski. Román je jedinečnou kronikou autorových osudů z padesátých a šedesátých let, kdy se pouze kurvil, chlastal, sázel na dostizích a kazil si zdraví coby poštovní doručovatel a úředník. Jeho tehdejší pracovní a milenecké peripetie říznuté vysokoprocentním cynismem a sardonickým humorem vycházejí v novém překladu Boba Hýska.... celý text
Jedna z mých nejoblíbenějších knih od Bukowskeho! Jsou tu všechny jeho typické prvky (alkohol, ženy, dostihy...) a tím, že se vyprávění točí kolem jeho působení na poště, to všechno drží pohromadě a funguje lépe než v některých jeho jiných knihách. Zároveň je ale i nutné říct, že Buk prostě nesedne každému a nesedne v každém období. Člověk se na něj musí trochu naladit... Ale pak je to skvělá jízda!
Jo a ta práce na poště musela být hrozný peklo...
Zábavná kniha, poštu poznáme každý, takže je to celkom zábavný vhľad do tejto profesie...ani sa mi to nezdalo také vulgárne, ako som čakal. A napriek tomu, že to občas bolo zvláštne sprosté, nebolo to vôbec primitívne.
"Poštovní úřad" je třetí kniha, kterou jsem od Bukowskiho četl. Vždycky mi připadá úsměvné, že během pauzy mezi jeho knihami zapomenu, jaké používá vulgarismy a jakým způsobem se dívá na život. Není to můj nejoblíbenější spisovatel, protože z jeho životního stylu na mě doléhá tíseň, nicméně musím uznat, že - jakožto autor - má originální, nezaměnitelný styl psaní a vždycky se divím nad tím, jak rychle (a bezbolestně) se dostanu na konec. Popisy práce mě bavily, hádám, že každý, kdo (alespoň chvíli) pracoval v profesi, kde musíte neustále komunikovat s cizími lidmi a chovat se profesionálně (Chinaski si zrovna s tímhle hlavu nelámal :D), se v tom trochu najde.
Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne. Moje první od Bukowskiho a určitě ne poslední.. Tohle mě fakt bavilo!
(SPOILER) Tak nějak čtu Bukowskiho a říkám si: Středobod lidského žití je jebání a chlast. A právě proto jej mám rád za tu autentičnost.
Ke knize jsem se dlouho odhodlávala, protože Bukowski. Jeho styl žití není nic pro mě, ale jsem velmi mile překvapena. Průměrný (možná i podprůměrný) běžný život. Příběh, co si na nic nehraje. Zasmála jsem se, i když s trochou hořkosti a ve vší té bídě to bylo vlastně velmi surově krásné a k zamyšlení. Jeden si hned více váží toho co má a hlavně - že nemusí pracovat na poště.
Meh. Občas vtipné takovým tím stylem ala "jo tohle znám", sprosté, absurdní. Jinak mě to ale vůbec nebavilo číst. Alkoholikův roztržitý deník. Bukowski půjde asi mimo mě.
Klasická Bukowina, u které se pobavíte, trochu zastydíte a dá Vám to pár myšlenek do života.
Tak jsem si koupil Bukowského. Má první kniha od něj. A musím říct, že to byla zajímavá a poučná jízda. Bohužel i přes všechny vulgarismy, nechutnosti jsem čekal o trošku víc. Chinaski má ale nápaditý životní styl, který vůbec nekoresponduje s tím, kterým praktikuji já. A proto jsem neplul na stejné opilecké vlně jako Hank. Klobouk dolů před výkony, které hlavní postava a autor díla zvládal. Levou zadní vypije flašu nějaké whisky, tomu já říkám debilita, ne úspěch. Možná kdybych byl mladší, jel podobný lifestyle, tak by mě kniha oslavila a mohl bych číst další a další Bukowského neromány. Knihu jsem vrátil do mé skromné knihovničky a vzal si něco románovějšího.
Kerouac se potkal s Millerem. Je to sprostý a občas nechutný? Jasně! Ale je to o životě? 100% Bez příkras podaná zpráva o životě a o tom, že někdy se můžete rozkrájet a je vám to stejně prd platný.
Opět Bukowski. Ucelená forma. Ne totálně ujetá. A hned se to dá číst. Klasicky bizár, v něčem se Bukowski i krotí, ale jinak to konečně něco větší, ucelenějšího a záživného. Z pošty a její bizarnosti toho nakonec nevidíme tolik, ale i tak se to čte plyně a záživně. Takže není moc co namítat.
Klasickej Chuck, na Poštovní úřad jsem se chystal dlouho a po jeho přečtení určitě nejsem zklamanej, přestože kvalit Bukowského nejlepšího románu (Faktótum) určitě nedosahuje. Ale narozdíl od takového Hollywoodu anebo Kapitán odešel na oběd... tu je Henry Chinaski ještě ve formě, i když prací na poště skoro polomrtvej :-) Psát o obyčejných věcech tak zábavně umí asi fakt jenom ten Bukowski...
tak tohle se četlo samo tříhodinová záležitost a jako vždy skvělé Chinaského postřehy lidských charakterů, ,,ve dveřích stál vedoucí a tvářil se jako bych byl hromada lidského hnoje, přitom přišel stejnými dveřmi jako já , pečlivě vybraný zmrd,, taky jsem se potkal v životě s pár pečlivě vybranými z..dy.
Skvělá knížka. Čtivá, upřímná, konečně oproti jiným, co jsem od Bukowského zatím četl, i míň vulgární. A příběhová. Doporučuji. Je třeba akceptovat alkohol, ženy a dostihy. Kdo čeká velkou zápletku je blázen. Prostě zápisky normálního člověka. A opět bych rád napsal, že šedesátá léta (i když v LA) byla dost podobná tomu, co můžeme zažívat dnes.
1995 | Šunkový nářez |
2013 | Všechny řitě světa i ta má |
1996 | Poštovní úřad |
2006 | Příběhy obyčejného šílenství |
2005 | Zápisky starého prasáka |
Bukowski podáva s humorom pohľad na postavu Chinaskiho, pracujúceho na pošte. Chinaski je zaujímavá postavička, ukazuje na pomery v práci, nenávisť k šéfovi i vzťahy so ženami. Kniha má veľmi dobré tempo, až som ostala sama prekvapená, že som ju prečítala veľmi rýchlo. Bukowského drsný chlapský humor to celé tak trochu oživuje a mnohé zážitky sú komické: "Jedného dňa som podpálil poštový úrad..."