Historie včel
Maja Lunde
Klimatické kvarteto série
1. díl >
Anglie, rok 1852: William Savage snil o tom, že se stane významným biologem. V uskutečnění jeho tužeb mu však brání rozvětvená rodina a záhadná choroba, která ho upoutala na lůžko. Přes všechny těžkosti se mu nakonec díky obětavé pomoci dcery Charlotte podaří vytvořit zcela nový, revoluční typ včelího úlu, jenž mu má přinést uznání a slávu. USA, rok 2007: Včelař George bojuje s nepřízní osudu. Jeho syn nemá zájem převzít jeho farmu, touží studovat, odstěhovat se do města a stát se novinářem. Z okolí navíc přicházejí zprávy o záhadném kolapsu včelstev. A když George jednoho dne najde i svoje úly prázdné, ocitne se na pokraji sil. Čína, rok 2098: Mladá matka Tao žije ve světě, v němž zcela vymizely včely, a jejich roli proto museli převzít lidé. Jako opylovačka denně šplhá se štětečkem do korun stromů a přeje si jediné. aby její pětiletý syn měl lepší život. pak se ale stane něco, co nikdo nečekal a co její život změní navždycky.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , KontrastOriginální název:
Bienes historie, 2015
Pokud k této knize přistupujete s tím, že se dozvíte nějaké zajímavé informace o včelách, tak jste na špatné adrese. Nejen ve špatné ulici, ale i městě a snad i kontinentu. O včelách se nedozvíte téměř nic a to málo je koncentrováno do jedné či dvou kapitol, kde jsou informace rychle a hutně nahuštěny asi proto, aby se dostálo názvu knihy. Jinak sledujeme tři nezajímavé a nudně popsané příběhy, které nevtáhnou do děje a i když se vzájemně provážou, tak nevydechnete údivem, jak to do sebe skvěle zapadá, ale spíš úlevou, že už to máte za sebou. Hlavní pointu dramatu v budoucnosti odhalíte po pár stránkách a pak vás jen štve, jak to hlavní hrdince dlouho trvá. Je to celé umělé, natahované, bez špetky napětí, bez kousku literárního umění. Kniha těží jen z nadějného a zajímavého tématu, který je ostudně nevyužit.
Ano, takový typ románu jsem ještě nečetla. A ano takový typ mi chyběl. A ano my lidé bychom si ho měli přečíst a aspoň trochu se nad sebou zamyslet. A nakonec, děkuji autorce.
Fajn dílo, které mělo za mě bohužel sestupný děj. Posledních sto stránek se četlo těžko, postavy jsem si neoblíbil a tudíž mi bylo vcelku jedno, co se s nimi stane. Téma knihy jako takové je však velice zajímavé a celá kniha je dobrá.
Tak tu máme EKOromán! Trochu prvoplánový, ale aspoň si mladí uvědomí, jaký by byl život bez včel. Na nich bude, aby přežily... Je hezké, že naděje umírá poslední, že?
Tři dějové linky, každá z jiného období, které se na konci propojí a dává nám to naději, že na změnu ještě není pozdě.
Sama včelařím a nechávám včely co nejpřirozeněji fungovat. Vidím, co jsou schopni lidé udělat z nevědomosti a neuváženosti. Kniha je velice zajímavá a jednotlivé děje se navzájem propojují. Pokud vymřou včely a jiné opylovací druhy, bude zle. Pokud vymře nebo se aspoň sníží lidská populace, planeta se uzdraví.
Právě dotčeno.Zájímavá..chytrá..pravdivá kniha.Příroda nám ještě ukáže za to,jak se k ní chováme.Za sebe určitě doporučuji.
Tři různé doby, tři příběhy... Příběhy o rodině, vztazích, včelách... Ráda jsem si přečetla všechny, nejvíc mě ale oslovil příběh z minulosti - Williamův.
Pro mě krásná kniha. Mám ale pocit, že jí bohužel ke konci už nějak docházel dech...
Celkově dobré, konec více uspěchaný, něco málo nedotažené, ale jinak za čtyři hvězdy. :-)
Na knihu jsem se těšila, sdělení je důležité a zaujaly mě tři dějové linky z rozdílných časových období. Ale já vám nevím... zhruba první půlka se mi četla dobře, ale postupem času mě začínala štvát snad každá postava s výjimkou malé Charlotte. Závěr a "velkolepé" rozuzlení (respektive teda propojení) tří dějových linek na mě působily celkem uspěchaně a ve výsledku jsem byla jenom ráda, že už nemusím číst o Georgovi.
Hezká kniha, lépe využitý potenciál tématu, než v Modré. Mám hlavně radost z toho, že se sem dostala i myšlenka toho, že brat včelám (všechen) med a nahrazovat ho cukerným roztokem opravdu není ok.
Rozhodně zajímavý a alarmující příběh s koncem dávajícím naději. Všechny tři linie příběhu se nakonec propojily.
Knihu jsem objevila náhodou, aniž bych tušila, že se hodí do letošní výzvy. Kniha je vyprávěna ze tří rovin, nejvíce se mi líbil pohled Tao. Přiznávám se, že jsem měla při čtení napsané na lístečku, do které doby patří William a George, trochu se mi to při čtení pletlo.
Díky postupujícím čím dál kratším kapitolám, se dílo četlo poměrně rychle. Rozhodně je téma zajímavé a alarmující a bohužel velmi reálné. Přesto mi přišlo, že ke konci knihy trochu ztratila na čtivosti.
Knihy, kde dojde k protnutí několika různých příběhů mám ráda a tak jsem na začátku byla natěšená, ale jak jsem četla dál, tak mě čtení už těšit přestávalo a začínala jsem se cítit frustrovaná. Psaní mi totiž přišlo až příliš jednoduché, opakující se a přehnaně „vysvětlující“ a někdy zbytečně zabíhající místo prohlubující. Jak to celé dopadne jsem tušila a místo toho, aby na sebe linky příběhu ladně navázaly, jsem měla na konci pocit, že autorka jednotlivé nitky chytla a svázala do uzlu.
Bohužel mi to přijde jako nevyužitý potenciál skvělého nápadu. Svět potřebuje příběhy s touto problematikou, jen si nejsem jistá, jestli se autorce povedlo ve čtenářích vzbudit ty správné otázky a nebo chuť cokoli dělat.
Kniha pěkná, ale to "aaach" na konci, které jsem očekávala po přečtení zdejších oslavných komentářů, se bohužel nekonalo.
Skvělá kniha, ač se to třeba nezdá , moc dobře se čte. Je to román, který se odehrává zároveň v minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Pojednává o počátcích včelaření, rozvoji, zániku včelstev a o obnovení chovu včel. Autorka se zamýšlí nad tím, co by bylo se světem, kdyby najednou zmizely včely. Věnuje se ekologii, stejně jako u dalších románů: Modrá - co by bylo, kdyby ze Země zmizela voda a Kůň Převalského - kdy by vymřeli koně. Nabádá k zodpovědnosti lidí k přírodě. Knihy mají poutavý příběh několika generací, které se vždy snažily chránit přírodu.
Nevim presne jak hodnotit knihu. Pribeh skvely a hodne k zamysleni, ale ty nesympaticke postavy mi teda hodne chuti ubrali. Nejvic se mi libil pribeh z budoucnosti. Vlastne me to bavilo az ke konci.
Moc krásná kniha. Pokud bych si nevybrala do letošní výzvy (16.téma), asi bych to ani nečetla. Každopádně jsem ráda za výzvu. Zajímavá byla pro mě hlavně část o budoucnosti.
Čekal jsem lepší propojení všech tří příběhů ale i tak mě to bavilo. Určitě vyzkouším i jiné autorčiny knihy. 80%
ekologie příroda norská literatura člověk a příroda včely romány
2017 | Historie včel |
2018 | Modrá |
2021 | Kůň Převalského |
2019 | Sněhová sestřička |
2018 | Nejúžasnější věc |
Z trilogie se mi nejvíce líbila kniha Kůň Převalského,,nyní Historie včel a na posledním místě Modrá.Historie včel je alarmující,!"co by kdyby."
Ukazuje nám,současníkům,jak zcela samozřejmě bereme život a přírodu se vším všudy.Ale ono to tak vůbec není.Jak by dopadl svět,kdyby vymizel ten drobný živočich-včela.