Hledání Aljašky

Hledání Aljašky
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144816/bmid_hledani-aljasky-QmT-144816.jpg 4 3710 3710

Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub

Looking for Alaska, 2005

ChocoKiller
24.08.2015 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Uznávám že příběh je dost podobný Papírovým městům, ale vzhledem k tomu že Aljaška byla napsána dřív než Města, nemám důvod za to odebírat hvězdičky jí, ale spíš Městům.

karol5749
20.08.2015

Kniha se mi velmi libila,ale je pravda,ze postavy maji jistou podobu,myslim Papirova mesta a tohle,ikdyz tuhle mam o neco radeji a abych byla uprimna,byla bych radeji kdyby misto Papirovych mest,prislo do kin Hledani Aljasky.. Ten dej je takovy lepsi a vice ckoveka vtahne. Je sice pravda,ze v druhe casti knihy mi bylo hned jasne,ze se jednalo jen o nehodu,ale i tak jsem knihu rada docetla

barbarael
19.08.2015 4 z 5

Četla jsem po ihned po přečtení Papírových měst a vzbuzuje to ve mě jedinou otázku:
"Jaký je rozdíl mezi postavami v těchto dvou knihách?"
Pro mě totiž žádný, hlavní postavy mi přijdou jako přes kopírák a i děj samotný je dost podobný. Za mě tedy zklamaní, co se spisovatele týče. Každopádně dávám o hvězdičku víc než Papírovým městům a to převážně za mnohem hlubší myšlenky a citáty.

Kyta
17.08.2015 4 z 5

Další Greenova nezapomenutelná a dojemná kniha, která skrývá možná trochu předvídatelný příběh, ale zato velice silný. Je to úsměvné i dojemné vyprávění z běžného života. Má spoustu zajímavých filozofických myšlenek a krásných citátů. Hledání Aljašky je kniha, u které musíte hodně přemýšlet; John Green vám k tomu dá totiž hodně podnětů. Některé části jsem musela přečíst i víckrát, abych jim správně porozuměla, protože ty věty ukrývají mnohem víc, než je na první pohled zřejmé. Protože je kniha rozdělená na dvě části, přidává jí to na dramatičnosti a vy jste až do konce první části zvědaví, co vlastně znamená to "potom".

Autorovi patří můj obdiv; z tak jednoduchého tématu dokázal vytvořit něco jedinečného.

-"Celý život strávíš v labyrintu a myslíš na to, jak z něj jednou unikneš a jak to bude skvělý a protože si představuješ budoucnost, dokážeš jít pořád dál, ale nikdy neunikneš. Budoucnost prostě používáš k tomu, abys utekl před dneškem."

terrih.dreamer
17.08.2015 4 z 5

To, že toto byla Greenova první kniha jsem se dozvěděla až po dočtení poslední stránky. Greenovy knihy vás vždy přinutí se zamyslet a přitom se odehrávají v naprosto běžném - a někdo by řekl možná i nevýrazném - prostředí. Velmi se mi líbí, jak si autor hlavní postavy vždy zosobní nějakýma neobvyklýma a neotřelýma přezdívkama nad kterýma se musíte prostě alespoň pousmát.

Musím říct, že kniha mě mile překvapila. Občas jsem si sice říkala, kdy už se stane něco zajímavého, ale rozhovory postav vždy měly nějaký náboj a to se mi líbilo. Hlavní zápletka knížky pro mě byl absolutní šok a já musela na chvilku dokonce přestat číst a "rozdýchat to". John zkrátka nezklamal.

Rozhodně se ke knize někdy vrátím. Doporučuji :)

mhisinka
17.08.2015 5 z 5

Hledání Aljašky je asi nejlepší knížka od Johna Greena. Určitě se k ní ještě někdy vrátím.

Anadona
16.08.2015 5 z 5

Skvělé čtení nejnen pro mladé. Jedna z knih, ke které se ráda vrátím, abych si připomněla myšlenky a úvahy nad životem a po životě. Doporučuji každému...

M.C
15.08.2015 5 z 5

Opět mě Green a jeho úžasná tvorba nezklamala. Miluji těžší příběhy, u kterých se musí hodně přemýšlet, nebo se musí číst dvakrát, aby se pochopili. Autor mi tentokrát ukázal, že hlavních myšlenek příběhu může být i více a to mě bavilo, to že jsem je musela hledat. Kniha opět nekončila happyendem, ale to u jeho knížek není vijímkou. Vždy mě překvapí jaké "úchilky" / koníčky vybere pro svoje postavy, např.: Miles: obliba posledních slov, Margo (příběh Papírová Města) záhady a náhodné psaní velkých písmen, Aljaška - životní knihovna... Prostě originální, jako vždy. Knihu doporučuji jen pro ty, co se dokáží nad knihou popřemýšlet a věnují ji hodně času. :)

Kat9
15.08.2015 4 z 5

Nevím,jak bych měla knihu hodnotit.Část potom byla zajímavější než předtím.Předtím byla trochu nuda.Ale pak to bylo čtivé a i dojemné.Ale líbilo se nejmíň z knížek J.Greena,které jsem zatím četla(tj.Papírová města a Hvězdy nám nepřály).Původně jsem chtěla dát jen 3*,ale konec byl povedený,tak dávám jednu navíc.Ale jen taktak.

JohnCZ
12.08.2015 5 z 5

Na Hledání Aljašky je trochu vidět, že je to autorova prvotina, protože to ještě není tak vypiplané (co si budeme povídat, děj je dost předvídatelný), jako jeho ostatní díla, ale přesto je to na debut velice silný příběh, který je nejsilnější NÁSLEDUJÍ NEPŘÍMÉ SPOILERY v momentě, kdy o něm čtenář nic neví, což mu ale velké množství neznačených spoilerů v některých zdejších komentářích moc neusnadňuje (a i bez spoilerů se dá ústřední zvrat a po chvíli i důvod k němu vedoucí rychle odhadnout... až si čtenář říká, jak to, že to ty postavy v knize nenapadne). Knížka mi přišla zajímavá tím, že se velice podobá Greenovu nejnovějšímu dílu Paper Towns a to jak dělením na části s diametrálně odlišnou náladou, tak samotnými postavami. Váleček je vlastně tak trochu Q, Aljaška je s drobnými rozdíly Margo, Plukovník je Ben a Takumi Radar. Na knížkách Johna Greena je prostě vidět, že se hodně inspiroval vlastními zkušenostmi a zážitky (nebo ne?). Přesto je rozdíl mezi těmito dvěma zmiňovanými knihami dost velký a to především v situaci, v jaké se hlavní postavy nachází a jakou životní otázku řeší. Romány Johna Greena bych doporučil všem, kteří mají rádi oddychové čtení, ale zároveň nechtějí nějaký laciný brak a nevadí jim absence rozmanité zápletky a komplexního děje. Tedy.. děje... jak se to vezme. Hledání Aljašky je především emotivním příběhem ze života, příběhem o dospívání. Je vtipný, je smutný, je pravdivý (teenagery umí Green vystihnout dokonale) a je neskutečně čtivě napsaný. V mých očích rozhodně kvalitní dílo (a to nejen na debut), avšak dokážu pochopit, že dílo ne zcela pro každého. Rozhodně bych ale Hledání Aljašky neoznačoval jako "kravinu pro teenagery", to je dost mimo. Možná je knížka jednoduše psaná (já bych spíš použil slovo "lehce"), možná je vlastně dějově docela přímočará, ale rozhodně není hloupá.

lucie6128
11.08.2015 5 z 5

MILUJI tuhle knížku, nic mě nikdy nezaujalo jako knihy od J. Greena. Myslím že nejsem jediná která u této knihy brečela. Jen mě strašně mrzí že ji ještě nenatočili jako film. :( Je to moje neoblíbenější kniha.
Ale jinak best. doporučuji všem!!! :)

Laduš17
08.08.2015 4 z 5

Od Greena mě zaujala asi nejvíc. Překvapivá (slabý slovo, je to sakra šokující.. :D ), skvěle se čte, doporučuji.. :)

spaceblood
08.08.2015 5 z 5

Obsahuje spoilery !
Tuhle mám od Greena nejradši .Milese jsem si okamžitě oblíbila a i když mi její nálady lezly na nervy tak i Aljaška mi padla do oka .Byla jsem hrozně zvědavá co se stane "potom" takže jsem ji četla skoro celou noc (což znamená usnutí a nasledné vykopnutí z hodiny němčiny .Boužel se i zvrat opravdu ani trochu nelíbil.Čekala jsem lecco , ale vážně kdo by řekl že Aljaška umře ! Čekala jsem nějaký happy end. Jakože se dají dohromady a všechno bude růžové a krásné .Boužel je kniha (jak jinak) ze života a (život je někdy pravdu velká svině) a né nějaký naivní románek. Ostatně to se od Greena opravdu očekávat nedá :) .Sice mě hvězdy dostaly , ale hledání Aljašky mě dosalo ješte víc . Takže jak jinak než že sem brečela jako želva ...

popelka007
07.08.2015 5 z 5

Kniha je opravdu skvělá! :) Doporučuji si ji přečíst.

Elmont
04.08.2015 5 z 5

Knížka ve mně nechala takový zvláštní pocit. Hledání Aljašky je zvláštní, trochu smutná, filozofická kniha, ale zároveň je tam spoustu vtipných scén a vy se budete smát a smát.. A to jí (řekla bych) dělá tak krásnou.

Elmont
04.08.2015 5 z 5

seva97
03.08.2015 5 z 5

Mě se kniha velice líbila,než jsem otevřel první stránku,neměl jsem vysoká očekávání od téhle knihy ani od tohoto autora,ale již po první stránce jsem se do knihy začetl a nepustil. Autor nepoužívá přebytečné množství popisných pasáží a i přesto,že příběh není kdo ví jaký,věřím,že spousta lidí s tímhle čtivem muže být velice spokojeno. Charakter postav vystihl naprosto přesně,dávám 5 hvězdiček a asi dlouho nenajdu knihu,co by mě tak zaujala..

aronoele
31.07.2015 4 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem se do ní ponořila, ten konec mě zas už moc nebavil... ale ten prostředek ve mě zanechal silné pocity. Zvláštní kniha... moje první od Greena. Při čtení jsem si úplně živě představovala jak asi Aljaška vypadá... tahle postava je skvělá. I Miles mě něčím zaujal. Greenovi bych asi poradila překopat trochu ten příběh.. ta část po smrti Aljašky byla na mě už moc dlouhá... dočetla jsem jí jen z nutnosti :D

Katka.Z
26.07.2015 3 z 5

Knížka mi ze začátku přišla obyčejná,celkem nudná.Prostě jsem od Johna Greena čekala víc strhující příběh. Jenže po dočtení knihy jsem si uvědomila ,že je to kniha na zamyšlení nad smrti někoho blízkého, nad čím jsem do ted takhle nepřemýšlela... I tak kniha mi přišla průměrná, děj byl jednoduchý ale i tak knihu doporučuji přečíst :)

poiu
24.07.2015 4 z 5

Příběh Milese Válečka Haltera, který si celý život vystačil sám se svými životopisy slavných osobností a jejich posledními slovy, dokud nepřišel do internátní školy v Culver Creeku, stát Alabama. V Culver Creeku se mu život otočí o 180°, když se seznámí s Plukovníkem, Takumim a Ajlaškou.... :o) A poté o dalších 90, když...... No...... Když se "předtím" změní na "potom"....

....."Tys vážně četla všechny ty knížky, co máš v pokoji?"
Zasmála se. "Proboha, ne. Tak třetinu. Ale jednou je přečtu všechny. Říkám tomu moje celoživotí knihovna. Každé léto od té doby, co jsem byla malá, jsem obcházela blešáky a kupovala knížky, které vypadaly zajímavě. Abych vždycky měla co číst. Jenomže člověk má pořád co dělat - jsou tu cigarety, je tu sex, jsou tu houpačky na houpání. Na čtení budu mít víc času, až budu stará a nudná."

....... Tady jsem ve škole, tak mě učte. A Stařík to taky dělal; za těch padesát minut mě přiměl brát náboženství vážně. Nikdy jsem nijak nábožný nebyl, ale on nám řekl, že náboženství je důležité, i když sami nevěříme, stejně jako jsou důležité historické události, i když jsme je sami neprožili.

... ... v té tmě vedle mě voněla potem a sluncem a vanilkou a při světle cigarety jsem neviděl o moc víc než její siluetu. Ale dokonce i takhle ve tmě jsem viděl její oči, dva palčivé smaragdy. Měla oči, jaké člověka přimějí podpořit ji ve všem, co podnikne....