Hojnost

Hojnost
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267964/bmid_hojnost-czS-267964.jpg 4 20 20

Kulinářské skvosty mistra zeleninové kuchyně. Yotam Ottolenghi se po úspěchu svých restaurací a knih řadí ke světovým kulinářským špičkám. Proslulost mu přináší nejenom psaní o jídle, ale také osobitý přístup k vaření zeleninových jídel. V publikaci naleznete 120 jedinečných zeleninových receptů. Je možné, že obrátí naruby i váš pohled na gastronomii, v níž jste si doposud nedovedli představit talíř bez masa. Yotamova fantazie a inspirace má kořeny v rodném prostředí, Středomoří, a je obohacena prožitky z různých světových míst, kde žil nebo pracoval. U nás je autor známý mimo jiné z pořadů Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghim a Jeruzalém na talíři vysílanými TV Paprika. Ponořte se do fascinujícího světa zeleniny, k opravdovým lahůdkám a hojnosti chutí vede cesta pouze přes skvělou kuchyni Yotama Ottolenghiho.... celý text

Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Plenty, 2010


více info...

Přidat komentář

hermína14
11.11.2018 4 z 5

Inspirující je úvod, ve kterém autor mluví o jídle a přísadách s takovou láskou, že si představuju, jak každý lilek, cuketu i papriku lehce pohladí. Fotky mají taky hodnotu pětihvězdičkovou, ale tím kouzlo končí. V drtivé většině receptů mě už 5. řádek sfoukne z těch nadšených výšin. Nevadí - název, fotka a letmý pohled na ingredience mně, "neposluše" kuchařské:), stačí...

angloumene
05.10.2018 4 z 5

Pod pojmem hojnost, zejména ve spojení s jídlem, si většina z nás asi představí stoly prohýbající se pod nákladem nejrůznějších pochutin od nadívaných kachen po čokoládový dort. Takovou představu ale určitě nemá Yotam Ottolenghi, protože jeho Hojnost spojuje spíše s "snadno dostupnými a čerstvými surovinami". I když v knize několikrát dostaneme doporučení párovat daný pokrm třeba s drůbežím, kuchařka je jinak plná vegetariánských receptů.

Autorův izraelský původ a současné britské působení mají svou pozitivní i stinnou stránku. Ačkoliv se o zajímavé bezmasé pokrmy zajímám už několik let, Hojnost mi otevřela řadu nových obzorů. Na druhou stranu v knize najdeme spoustu receptů, které na našem území v domácích podmínkách snad ani nemá smysl zkoušet (třeba dostupnost artyčoků nebo šafránu u nás není kdovíjaká).

Recepty samotné jsou na vysoké úrovni. Jsou popsány velice názorně a tak by příprava pokrmů neměla činit větší obtíže ani začátečníkům. Navíc je poznat, že autor sám se v kuchyni rozhodně neztratí. Postupy uvádí v časové posloupnosti, která dává smysl a sami nemusíme přemýšlet nad tím, jestli tu cibuli nakrájet před usmažením hub nebo jestli to stihneme i v průběhu. Kniha jako celek působí krásným, minimalistickým dojmem. Většina receptů je doplněna fotografií hotového pokrmu (ne vždy na stejné dvojstránce). Fotografie postupů, ani žádné kuchařské vychytávky (třeba jak nejrychleji nakrájet pomeranč) v knize uvedeny nejsou.

Určitě nemá smysl zaleknout se obvykle delších seznamů surovin a postupů. K dosažení srovnatelné chuti, jako při osmažení vyzrálého steaku u zeleniny zkrátka potřebujeme trochu více kuchařského umu. Výsledek za to ale určitě stojí. Nejen že udržujeme vlastní tělo zdravější, ušetříme zvířecí život, ale také výrazně méně zatěžujeme planetu naší ekologickou stopou. Když k tomu připočtu velmi dobrou chuť výsledného pokrmu, je to jasná volba :)


Medvidek82
27.12.2017 5 z 5

Pokud nejste 24/7 masožravec, tak úžasná kniha plná dobrých a především chutných receptů které jsou vegetariánské.
Z knihy velmi ráda čerpám inspirace kterak zužitkovat sezonní zeleninu.
Navštívila jsem osobně jeho restauraci a opravdu to byl kulinářské zážitek.