Hordubal

Hordubal
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545460/bmid_hordubal.jpg 4 1036 1036

Přidat komentář

Kabuky
25.07.2024 5 z 5

Vynikající kniha.

HakuTheDeadBoi
14.07.2024 5 z 5

Já osobně znám Čapka jako autora science fiction a s jeho jinými díly nemám tolik zkušeností. Hordubal mě ale absolutně porazil.
Čapek jako vždy naprosto vládne jazykem a po právu obhajuje titul nejtalentovanějšího a nejgeniálnějšího spisovatele, jaký tento národ kdy měl.
Hordubal ale, navzdory jiným jeho knihám, vyznívá dost depresivně. Od začátku se, kromě protagonistova vysněného idylického návratu, topíme v naprosté marnosti a zoufalém počínání, cítíme, že se schyluje k něčemu hroznému, a ono to nakonec přijde.
A nejhorší na tom je, že ve finále není ani koho vinit. Všichni jsou trochu špatní, ale nikdo natolik, aby ostatní měli právo se od něj nějak "očistit".

PS: původně za 4*, při psaní komentáře si ale uvědomují, že nemůžu než 5*.


Aleshgang
06.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Vskutku zajímavý příběh sedláka co se vrátil z Ameriky, s Čapkovo geniální češtinou. První kniha je docela zdlouhavá, ale mě sedla (ovšem chápu lidi které to nebavilo). Zajímavá je také změna povah postav. S postupem času se z tiché Polany stane výřečná paní. A z velitelského Štěpána se stane mocichtivý muž. Dále mi přišel zajímavý pohled vesnické holčičky Hafie a líčení s ní u soudu. Hordubalova vražda se mi nezdála tak zřejmá, jak jsem si myslel že bude. Na konci první knihy je napsáno že vlastně jenom spal. To že byl zabit je popsáno v knize druhé. Příběh se četl hezky, a vůbec mě nenudil. Ale rozhodně to není pro každého. Já ovšem budu pokračovat Povětroněm a Obyčejným životem. Zkrátka můj oblíbený Čapek opět nezklamal a ukázal jak geniální dokáže být.

jiri4861
14.06.2024 5 z 5

Moc krásné. Juraje mi bylo líto.

lusila
12.06.2024 5 z 5

O Karlovi Čapkovi sme sa učili v škole/ to bolo teda dávno.../. Doteraz som však od neho nič nečítala a to bola chyba. Príbeh Hordubala je nadčasový.

JulianaH.
12.05.2024 4 z 5

Jedno z páně Čapkových děl, do kterých se mi chtělo nejméně, a pak jsem Hordubala přečetla během jednoho večera. Je podivuhodné, jak se čtenář, ač třeba časově a místně od hrdiny odlehlý, dokáže s Hordubalem ztotožnit, protože ten ztělesňuje jednu z univerzálních lidských obav: že přijdeme domů nevítáni.

Juraj Hordubal se vrací do vesničky na Zakarpatské Rusi po osmi letech v amerických dolech. Přichází uprostřed července a Karel Čapek popisuje jeho kout země takovým způsobem, s tak vemlouvavou evokací smyslových vzpomínek, že v něm člověk poznává nějaký kout svůj.
V hospodářství, které zatím spravovala Jurajova žena Polana s maďarským čeledínem Štěpánem, snad ani nemůže nedojít k tragédii. S Hordubalem by bylo těžko nesoucítit; k jeho mírnosti a pokoře autor přidává dobrotivost vůči dobytku, vlastnost, která tu jaksi obecně ručí za ryzost charakteru. Štěpánovi, z nějž by prostřední autoři udělali postavu čistě zápornou (a který prosazuje zásadu nemluvit na koně, aby nezměkli), pak čapkovsky připisuje alespoň lásku k dětem, jelikož nikdo přece není do kořene zlý.

A tak se u soudu neprojednává "zločin, ale hřích", věc vypadající prostě, a přitom jsoucí příliš složitá pro lidskou spravedlnost. Ostatně se tu setkáváme s některými motivy z autorových detektivních próz: třeba že jsou to ženy, kdo nejtvrději soudí ženy, ale především že boží ortel tu musí být nahrazen rozsudkem omezenějším, ortelem smrtelníků, protože Vševědoucí tíhne k relativismu. Z Hordubala je člověku od první stránky do poslední smutno a v závěru se jeho úzkost prohlubuje v cosi metafyzičtějšího než soucit s jedincem; totiž v uvědomění lidské nemohoucnosti dotápat se pravdy.

orson
17.01.2024 4 z 5

Na mě trochu moc ukecané, chvíli jsem se ztrácel mezi tím, co postava říká a co si jen myslí. Ale celkově se to dalo. Rád jsem si doplnil zase jednoho klasika.

666Jitka
09.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Smutný příběh podle skutečné události předložil Karel Čapek čtenáři v psychologické rovině. Detektivní zápletce, předchází příběh Juraje Hordubala, který se natěšený vrací po osmi letech z Ameriky, představuje si, jak budou s jeho ženou a dcerkou šťastně a pohodově žít, jenže skutečnost se má úplně jinak. Pro oči nevidí, co je zjevné a nechce si připustit realitu, i když mu jí ostatní odhalují. Příběh s mnoha filozofickými otázkami končí tragicky, autor sice odhaluje viníka, ale otázku, kde je pravda, nechává otevřenou.

ZuzanaK.
30.12.2023

Čtěte Čapka! Nebudete zklamáni.

poulet
12.12.2023 4 z 5

K tomuhle bych se sama už asi neodhodlala (téma, jazyk), pro audio jsem se rozhodla čistě ze zájmu o doplnění vzdělání :-), ale Igor Bareš to tak parádně přečetl, že jsem tajila dech, co a jak se stane.

stoun25
08.12.2023 5 z 5

Krásné a smutné to dílo...
Doporučuji

JJJ007
07.12.2023 5 z 5

Úžasně napsaná kniha. Pan Čapek uměl nádherně používat psaný jazyk. Všem doporučuji.

betička
05.12.2023 5 z 5

Knihu jsem začala číst až po tom, co jsem viděla skvělé divadelní představení v Národním divadle.
Neuvěřitelně silný příběh. Ukazuje jak silně ovlivnuje lidské chování veřejné mínění, moralizování ostatních lidí atd. Jak každý tak lehce vynese soudy ...
Neuvěřitelný paradox - když byl Hordubal nezvěstný, tak že Polana měla v chalupě cizího chlapa bylo v pořádku, nikdo nic nenamítal, ale když se po 8 letech (z toho 5 let o něm nikdo nic nevěděl) vrátil, tak byla Polana mávnutím proutku děvka a Hordubal paroháč ....

Doubravka1975
05.12.2023 5 z 5

Smutný příběh podle skutečné události. Od začátku je jasné, že na konci nebude happy end. Juraje Hordubala mi bylo líto. Trochu sranda, jak je Polana na začátku popsaná jako mladá a hezká a na konci stará a ošklivá ( je ji pořád stejně, 31 let :):)

Čand@
29.11.2023 5 z 5

Geniálny Karel Čapek a geniálny Igor Bareš v audioverzii Českého rozhlasu. Hordubal ma dostal.
“I já to cítil, že soudíme něco těžšího než zločin. Že soudíme hřích.

reader11
26.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Jako by kniha obsahovala dva různé romány,první část popisuje vnitřní myšlenkový svět negramotného a neprůbojného Juraje Hordubala,který se neumí postavit a vymoci si práva ani ve vlastní rodině. Začátek se poměrně vleče,jen velmi pomalu se rozvíjí a svým (ne)jednáním je hlavní postava neskutečně iritující. Pak se však děj zcela obrací a ze zbytku knihy je napínavý detektivní příběh končící soudním procesem s jeho vrahy...projde jim to a podaří se jim porotu ošálit,nebo bude spravedlnosti učiněno zadost? První části bych dala tak 3*,zbytku 5*,takže celkově 4*

maja2712
23.11.2023 5 z 5

Obdivuju vypravěčskou schopnost autora, tentokrát si ke svému zpracování vybral jednoho obyčejného muže, rozkreslil jeho lásku ke své ženě, kterou v sobě hýčkal a omlouval její čistotu před sebou i celou vesnicí na Podkarpatské Rusi. Z mého pohledu skvělé dílo, z kterého po dočtení vyvstává řada otázek.

Christo
19.11.2023 4 z 5

Krásné slovní obraty, tuhá atmosféra a navíc výborně zpracované v audioverzi

Patro
09.07.2023 2 z 5

Jedna z méně zajímavých a přínosných Čapkových knih.

Metuje
11.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Krátké nahlédnutí na venkov, kde hloupí lidé dělají hloupé věci. Hordubal naivně doufal v nesmyslnou věrnost své ženy, těžko říct proč se vlastně rozhodl odjet do Ameriky, když měli malé dítě a byl to takový nadšenec do práce na poli. Vyšetřování a soud bylo značně komické, ale to byl zřejmě záměr. Jdu na zbytek Noetiky.