Hotýlek
Alena Mornštajnová
Některé věci jakoby existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel pana Leopolda, vlastně spíše hodinový hotýlek, založený v dobách první republiky a nabízející potěšení a rozkoš pánům za protektorátu a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce. (Dotisk v roce 2017)... celý text
Opět super kniha. Člověk se čtením přesune do děje, jako by to co prožívají postavy v knize, prožíval sám. Něco musím, ale spisovatelce vytknout. Ve všech knihách, které jsem zatím přečetla, skoro všechny postavy nakonec zemřely.
"Svět se vždycky řídil jenom jedním pravidlem- kdo má moc, má peníze a pravdu - a na tom nezmění nic ani hesla vylepená ve všech výlohách."
Má třetí kniha od autorky, také velmi čtivá, ale už pro mne nemá ten moment překvapení jak-je-to-úžasné jako u Hany. Je to takové odpozorované, všechno hrdinům věřím, nikde nic neskřípe. Tak nějak to pěkně plyne. Ale prostě mi tam něco chybí. Osobitější autorský styl, trochu víc humoru, nějaké zvraty? Jsou autoři, u nichž s netrpělivostí čekám na každé další jejich dílo a mezitím si ty předcházející knihy neustále připomínám. To u této autorky bohužel nemám.
Hotýlek se mi líbil více než Slepá mapa.Je to pohled do duší.Hlavně je skvěle popsána doba komunistické zlovůle.
První přečtená knížka od této autorky. Doporučuji, pokud hledáte k přečtení knížku, která vás bude bavit svým dějem.:)) ???? Určitě si přečtu i další příběhy????
Zajímavě zamotaný příběh, který autorka skvěle vylíčila ... četla se opravdu dobře ...
Hotýlek se mi líbil možná ještě o trochu více než Slepá mapa. Ani na chvíli jsem nepochyboval, že vše napsané se mohlo v nedávných dobách odehrát. Navíc kniha je velmi dobře napsaná, takže se čte skoro sama. :)
Čtivý příběh o osudech tří generací jedné rodiny před čtenáře staví otázky morálky a odpovědnosti, na které nelze jednoduše odpovědět...
Alena Mornštajnová prostě umí psát. Kniha se čte dobře a osudy lidí napříč generacemi, přeskakování v čase..to můžu.
Příjemné a odpočinkové čtení se zajímavým příběhem a lidskými osudy a to p. Mornštajnová prostě umí.
Hezky se to četlo. Lidský a uvěřitelný příběh. Příjemný odpočinek, sem tam jsem se i zasmála.
Je to zvláštní kniha. Napsaná se znalostí lidských povah. Nakonec mi bylo líto Renaty, kam až se dá propadnout.
Odkládal jsem odkládal a nakonec skvělá knížka mohu doporučit :-) Téma opět dobře propracované, ostatně jako všechny knihy p. Mornštajnové.
Paní Mornštajnová prostě umí.. Dobrá kniha se pozná podle toho že se vám těžko odkládá a zároveň je vám líto, že už ji dočítate, což se při čtení napínavých osudů členů rodiny i dalších lidí kolem hotýlku beze zbytku naplnilo.
Přidávám se k předchozím komentářům - Hotýlek byl poslední knížkou, která mi od AM zbývala přečíst. Díky tomuto pořadí můžu říct, že autorka neskutečně spisovatelsky zraje. Příběhu nechybí síla lidských osudů a vykreslení režimu. Stojí za přečtení.
Musím souhlasit s předešlým komentářem. Četla jsem Hotýlek jako poslední z tvorby paní Mornštajnové a je znát, že její další díla už jsou jinde. I tak moc pěkná kniha, není to ztráta času, ale ostatní jsou povedenější.
Bohužel pro mě jsem se k této knize dostala až jako k poslední z autorčiny tvorby, a tím jsem od ní očekávala možná až příliš. Tím vůbec nechci říct, že by byla špatná - jen ostatní knihy paní Mornštajnové jsou prostě top s těmi se tahle nemůže měřit.
Jako upřímně váhala jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami... Tentokrát mě kniha příliš neoslovila a řekla bych, že jsem se s ní dost natrápila... Ale nakonec jsem to dočetla.
Příběh rodiny Mánesových neurazí ani nenadchne... Aspoň na mě tak působil... Napsán je tak jak to AM umí, prohraje si se slovy, s osudy lidí napříč generacemi...ne vždy je to happyend, prostě tak jak to v životě bývá.
láska smrt česká literatura Československo tajemství komunismus radost smutek prarodiče rozhlasové zpracování rodinné ságyAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Natěšená po Haně a Tichých rocích a tak se muselo dostavit zklamání. Souhlasím s předchozími komentáři, že toto je takový okresní přebor oproti následujícím prvotřídním dílům paní M. Děj ani postavy člověka ničím neobohatí, je to jen prostý popis životů, jaký prožili mnozí v této zemi. Tuto knihu tak chápu jako zkoušku spisovatelskeho řemesla, než paní Mornstajnova naplno projevila svůj obrovský talent.