Hranice stínu
Joseph Conrad
Novela Josepha Conrada vypráví o jedné nebezpečné plavbě, během níž hlavní hrdina, mladý námořník, poznává skutečný život a musí se vyrovnat s mnoha nástrahami osudu. Hlavní postava, ne nepodobná samotnému Conradovi, musí převzít odpovědnost za své činy, které zasáhnou i ostatní lidi. Další z knih Josepha Conrada, která je něčím víc než jen dobrodružným příběhem jednoho námořníka.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Novely
Vydáno: 1957 , Československý spisovatelOriginální název:
The Shadow Line, 1917
Absolutní bezvětří je stejně hrozné jako prudká bouře, velký klid je stejně nebezpečný jako prudký výbuch vzteku. O tom všem kniha je a také o tom, jak zvládat emoce a dokázat doplout s lodí bezpečně do přístavu.
Že by sa dalo napätie na palube krájať sa nedá povedať, búrky ani pirátov nečakajte, no kniha aj tak zaujala, aj úplný pokoj je niekedy horší ako tá najstrašnejšia búrka.
Nedočetla jsem. Ne, že by mě to vyloženě nebavilo, ale bylo to na mě trochu moc rozvleklé, a hlavně dlouhé kapitoly, které jsem nedokázala přečíst na jeden zátah - a nebylo, kde si "dát pauzu".
Asi bych to nevolil jaké první knihu od Conrada, ale je výborná. Doporučuji číst nejlépe za horkého letního dne.
(SPOILER) Kniha určitě stojí za povšimnutí a přečtení. Skoro nic se v ní nestane a samotný děj se dá shrnout do jednoho odstavce. Podstatnější než děj, jsou emoce a subjektivní pohled hlavního hrdiny, který v zásadě na hranici šílenství projde svou "iniciační" plavbou a dospěje v muže i kapitána. Četli jsme si jí doma nahlas a byl to hezký zážitek. Už se těším na další knihy od JC
Moje první setkání s Conradem proběhlo v souboru tří povídek: Typhoon (Tajfun), Falk a The Shadow Line (Hranice stínu). V češtině takhle asi nevyšly, tak hodnotím u Hranice stínu, která se mi líbila nejvíc.
Conrad je pověstný skvělým zvládnutím jazyka. Zkusila jsem ho proto v angličtině - a přiznám se, nedala. Kombinace víc než sto let staré angličtiny a námořní tématiky mi prostě neumožnila se do jeho hloubky dostat. V první povídce, Tajfunu, mi trvalo asi do poloviny, než jsem pochopila, že si z kapitána dělá srandu. A to už za sebou pár prubířských kamenů v angličtině mám. Věty jsem četla několikrát, ale stejně jsem si smyslem nebyla jistá. V následujících dvou povídkách se to vylepšilo, byť jsou stále o námořnících, tak už slovní zásoba týkající se jednotlivých částí lodi nebyla tak klíčová. Občas jsem se i zasmála. Asi snad radši nehodnotím, nejsem schopná zřejmě docenit.
Další kousek do Výzvy. První setkání s Josephem Conradem - Hranice stínu. Drama mladého námořního kapitána na jeho první plavbě v asijských vodách ???? Jj, do dvaceti jsem dělal vše pro to, abych byl taky námořník... ???? Ale skončil jsem úplně jinde ???? Ale nestěžuju si ????
Knížka, která je nejen o plavbě na moři, má i filozofický podtext. Autor v ní čerpá i ze svého života.
mořeplavba anglická literatura dobrodružství rozhlasové zpracování námořníci dobrodružné romány námořní lodě
2010 | Srdce temnoty |
2004 | Lord Jim |
2006 | Srdce temnoty / Na pokraji sil |
1957 | Hranice stínu |
2011 | Před očima Západu |
Nic moc se v knize neděje. Spíše jde o “vyzrání hlavního hrdiny.