Hrobník

Hrobník
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494207/bmid_hrobnik-fpn-494207.jpg 4 407 407

1893: Augustin Rothmayer pracuje jako hrobník na známém vídeňském ústředním hřbitově. Nevrlý podivín je současně velmi sečtělý a vzdělaný samouk. Ve volných chvílích sepisuje Almanach pro hrobníky. Inspektor Leopold von Herzfeldt ho však připraví o klid. Mladý policista totiž potřebuje odborníka na vše, co souvisí se smrtí. Vyšetřuje brutální vraždy vídeňských služek. Každá z nich byla nemilosrdně probodnuta kůlem. Hrobník ví, že tímto způsobem byli od dávných dob nebožtíci drženi ve svých hrobech, aby neškodili živým. Řádí snad ve Vídni vrah věřící v upíry?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Horory
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Das Buch von Totengräbers, 2021


více info...

Přidat komentář

Galadwen
01.09.2024 4 z 5

Pěkný čtivý příběh z prostředí pozdně císařské Vídně - rychle se měnící společnosti na konci 19. století. Nejzajímavější je zde prostředí a atmosféra - popsaný životní styl, nově zaváděné policejní postupy, svérázné postavy z okraje společnosti i policejního sboru. Detektivní zápletka buď není tak zapeklitá, nebo už jsem prostě přečetla moc detektivek tohoto typu, protože vraha jsem odhalila velmi brzo.
Není to tedy žádná vysoká literatura, ale jako fajn dobře napsanou oddechovku mohu úplně doporučit.

marketabo
01.09.2024 4 z 5

Sérií Katova dcera nasadil autor laťku hodně vysoko. Za mě osobně ji touto knihou nepřekonal, ale to ji nikterak neubírá na její čtivosti. Zhruba od poloviny jsem se nemohla odtrhnout a taktéž stojí za zmínku autorův doslov na konci knihy, kde jsou zajímavosti pro čtenáře ve smyslu, že fikce nevznikala "náhodou", ale na základě upravené pravdy a některé postavy reálně ve Vídni působily.
Autorova slabost pro katy, hrobníky a lidi tzv.na okraji společnosti (jak sám přiznává) je téměř nakažlivá.


martin_aston
31.08.2024 5 z 5

Výborná historická detektívka s dobrou dobovou atmosférou, skvelým hrobárom. Rušili ma dve veci:
1. mechanický preklad. Niektoré frázy boli jednoducho doslovne preložené z nemčiny do slovenčiny, aj keď Slovák by ich tak nikdy nepovedal.
2. téma bola hnaná trochu do extrému. Je to dnes taký trend, robí to aj Juraj Červenák. Asi si musím zvyknúť :).
Aj tak je to u mňa za 5 hviezdičiek, bolo to pútavé aj poučné čítanie.

M.C.SMITH
20.08.2024 4 z 5

Tak tohle mne bavilo. Bylo to moc dobré čtení, které jsem si užila.
Moc se mi líbily začatečný vsuvky, které byly zajímavé a člověk se i dost dozvěděl.
Kniha byla čtivá a jsem ráda, že se mi dostala do ruky.

sarkafarka1900
18.08.2024 5 z 5

Připojuji se k pozitivním komentářům. Jen doufám, že to nebude u dalších dílů této série jako u série Katova dcera - po prvním výborném dílu další díly s přemírou nelogičností. Nakonec i zde jsou dvě nelogičnosti, ale naštěstí bez sebemenšího vlivu na děj a je to vždy záležitost jen dvou navazujících odstavců. Leo nikdy nejel na kole, přesto bez problémů vyskočí dokonce na kostitřas s velkým předním kolem a bez problémů jede. Vzhledem k tomu, že se jedná jen o klidný přesun na velkém ústředním hřbitově, z hlediska děje to klidně mohlo být tak, že si u opřeného kostitřasu povzdechne, že na něm neumí jezdit, a šel by pěšky. A jednou, když přijde Leo za patologem, sedí tam v čekárně hrobník, že před chvílí přišel, a pak najednou patolog říká, že tam je hrobník od dopoledne.... 4,5 hvězdičky.

Butterfly340
15.08.2024 4 z 5

Historická detektivka odehrávající se ve Vídni na konci 19. století. Nutno říct, že s historickými fakty si dal autor velkou práci a věrně zobrazil tehdejší život. To se cení.

Co mi trochu vadilo tak taková ta detektivní klišé. Nový vyšetřovatel na oddělení, jeho nevyřešená minulost, záliba v chlastu, nadřízený, který mu hází klacky pod nohy... A vlastně i osoba pachatele je jedno velké klišé. Proto jsem taky záhy uhodla, kdo že je ten vrah.

Čtyřmi hvězdami hodnotím jen díky hrobníku Augustinovi, který mě celou dobu bavil. Takový morous s dobrým srdcem. Ten táhl příběh a na části s ním jsem se těšila. Oproti tomu inspektor Leo mě zklamal. Na začátku vypadal slibně, ale velmi rychle se z něho vyklubala tuctová postava. Ke všemu působil přihlouple a místy se choval nezodpovědně (aneb proč furt utrácel za blbosti, když věděl, jak na tom je s financemi?).

Toho, že jsem si knihu přečetla, rozhodně nelituji. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací a to je skvělé, přestože mám k samotnému příběhu výhrady xd

Igor1311
31.07.2024 4 z 5

Po Hrobárovom almanachu som siahol ako za dočasnú náhradu za Červenákovým Kapitánom Steinom a notárom Barbaričom. Zo začiatku mi to prišlo také nemastné, neslané, také že ničím neurazí ale ani veľmi nepoteší, no postupne to začalo naberať na otáčkach, až sa z toho vykľul podarený príbeh. Celkovo z toho vznikol podarený príbeh, kde maldy a ešte neskúsený detektív vyšetruje prípad podrezaných žien, kde je však jedna super nenápadná postava v podobe hrobára.

david5746
29.07.2024 4 z 5

Z historických detektivek jsem toho zatím moc nepřečetl, takže jako neznalec musím jen říct, že mě kniha bavila. Vyšetřování z doby, kdy byla moderní kriminalistika ještě hodně daleko v budoucnosti. To okořeněné temným prostředím staré Vídně a hlavně místním hrobníkem, co si mimo jiné sepisuje svůj almanach, ze kterého se na začátku každé kapitoly citují zajímavé informace z této profese. Nějaká ta láska k tomu a nečte se to špatně. Ikdyž začátek mi přišel asi pozvolný až moc, ale minimálně od třetiny to chytá více akce.

Myslím, že se průměrně náročký čtenář dobře pobaví. Hvězdičku beru za samotnou knihu, nějaké jednotky překlepů se tam našly, což bych odpustit dokázal, ale že mám strany 32-64 vzhůru nohama, to už bylo slabší, naštěstí žádná stránka nechyběla. :-)

heliela
19.07.2024 4 z 5

Líbil se mi příběh i atmosféra... Jediné, co mi to trochu kazilo, byl ten počínající vztah tady. Nevím, prostě mi to tam úplně nesedělo, ale jinak byl příběh hodně napínavý a zajímalo mě, jak to celé skončí.

irousek9
10.07.2024 5 z 5

Kniha se mi líbí více než série Katova dcera. Toto je naprostá pecka.

Ales.BD
28.06.2024 4 z 5

Této docela povedené historické detektivce by slušel méně závažný zločin. Aby lehký styl vyprávění korespondoval s tím, o co se tam jedná. Jinak pěkné. Slyšeno jako audiokniha v podání Otakara Brouska ml., který se tentokrát předvedl v nejlepším světle = 1 hvězda navíc za interpretaci.

lucakuca
19.06.2024 4 z 5

Netradiční pohled na hrobnictví kdysi ve Vídni.
Líbí se mi, že je to jiné. Hlavní hrdina má samozřejmě trápení. Má představy úplně stejné jako maturant, který nepochybuje o své úžasnosti a touhy světa po něm.
Má také protekci, protože je velmi chytrý a úžasný a používá moderní technologie. Ale je taky krapánek neomalený. Pak se diví, že ho nemají rádi a z práce letí rychlostí blesku.
Líbí se mi hrobník. Líbí se mi jeho zatuchlost, která na mě přímo z knihy odkapávala, líbí se mi jeho hrubost, sečtělost, objektivita spravedlnosti, přátelství...
A tihle dva to prostě rozjedou...

mataj
01.06.2024 5 z 5

Brutální vraždy mladých žen vyděsí Vídeň. Na své nové místo nastupuje mladý policista Leo, který se snaží zavést modernější způsoby vyšetřování, ale u kolegů se setká spíše s posměchem a nepřátelstvím a navíc někdo sabotuje jeho práci. Proto se rozhodne využít pomoc hrobníka Augustína a spolu s kolegyní se pouští do pátrání na vlastní pěst. Vynikající historická detektivka. Těším se na další díly.

k@rol
01.06.2024 4 z 5

Historická detektivka je můj oblíbený žánr a vím, že mnohdy je důležitější atmosféra, vykreslení prostředí a doby, kdy se příběh odehrává, reálie daného místa v daném čase než zápletka a chytré řešení. To autor naplnil zcela beze zbytku. Čtenář se opravdu ocitl ve Vídni konce 19. století, v době, kdy se objevovaly nové vynálezy a život se měnil neskutečně rychle. A detektivní příběh byl opravdu pitomoučký. Mně to ale nevadilo, považuji to tak trochu za součást žánru, a i tak bych dala plný počet hvězd. Jednu hvězdu ale strhávám za pravopisné chyby a překlepy.

maja8148
15.05.2024 5 z 5

Miluji hřbitovy a vše kolem nich. A tato kniha nám toho dopřeje dost (a mě přesvědčila k tomu, abych se v nejbližší době vydala na návštěvu Vídně). Naštěstí toto množství "morbidnější" části knihy neubírá na prostoru ostatních postav a děje, takže všichni tři se nám dokáží dostatečně představit a přeskočí i jiskra (jen Leo mě občas štval, ale to je jeho povahou, takže je to dobře :D). Jediné, co mě občas chybělo, tak bylo vyšetřování, protože se několikrát úplně zapomnělo na to, že se něco vlastně vyšetřuje a co konkrétně a Leo si vyšetřoval něco úplně jiného a také po vlastní ose (za což teda pěkně dostával kapky a stejně si dělal, co chtěl - jak říkám, prostě mě občas strašně štval).

broskev28
29.04.2024 5 z 5

Hrobník je další historickou detektivkou O.P. - v naší knihovně už máme Kat a rada dvanácti, a právě tahle kniha je v naší knihovně velmi čtená a oceňovaná. Takže jsem byla na Hrobníka natěšená, a mé očekávání bylo zcela naplněno!
Skvělý příběh z historické Vídně, detektiv inspektor je nováček převelený ze Štýrského Hradce – mladý, ambiciózní, obdivovatel nových postupů a technologií. Jenže má židovské jméno i předky, takže kolegové ho nevítají s otevřenou náručí. A to zdaleka není vše – největší překvápko je „vlk v rouše beránčím“! Své nesporné kouzlo má i samotný vzdělaný hrobník Augustin. Prostě výborná, dobře napsaná detektivka ze starých časů, kdy Vídeň byla plná služtiček snících o lepším životě, zelená víla byla běžnou součástí nápojových lístků a tango učil barové tanečnice argentinský rodák . . .
Určitě doporučím a těším se na pokračování této série.

Standa24
26.04.2024 4 z 5

Povedený začátek nové série od O. Pötzcha. Autor příběh umístil do prostředí Vídně na konci 19. století, která je plná zločinů různého druhu, ale také nových vynálezů, společenských změn i antisemitismu. V hlavním městě podunajské monarchie řádí tajemný vrah podobný Jacku Rozparovači, po kterém pátrá nesourodá trojice hlavních hrdinů. Kniha je napínavá a i když popisované zločiny byly místy až brutální, tak se jedná o celkem odpočinkovou četbu.

alca-212
20.04.2024 5 z 5

Historické detektivky mám ráda, zajímá mě, jak se postavy popasují s vyšetřováním s těmi z dnešního pohledu omezenými prostředky a postupy, které v dané době mají. Tato detektivka byla navíc okořeněná postavou hrobníka, ten jeho almanach - to bylo něco :-). Kde jinde se čtivě a názorně dozvědět, jak postupuje tlení v mrtvole a podobné úžo věci :-). Celý příběh mě moc bavil.
Radost a požitek ze čtení mi bohužel kazila kniha samotná... Měla dost pevnou vazbu, text vprostřed hodně u kraje, nešla pořádně otevřít... Většinou čtu vleže, bolely mě palce, jak jsem ji natáčela a držela... Moc tomu nepomohlo ani když jsem si k četbě sedla... Tento čtecí nekomfort samozřejmě do hodnocení nezahrnuji, ale potřebovala jsem si tu poplakat... :-)
Uvidíme, jak další dil... Mám strach, aby na tom nebyl stejně... :-(

šipek
18.04.2024 5 z 5

Tak nejprve musím pochválit obálku knihy, za mě úplně super. Má první kniha od tohoto autora a byl jsem mile překvapen. Historické detektivní romány vůbec nevyhledávám, ale tato kniha mě velmi překvapila. Prostě jsem si na této detektivce jak se říká pochutnal. Vřele doporučuji milovníkům tohoto žánru.

Bubo19
17.04.2024 5 z 5

Oblíbila jsem si v literatuře konec 19.století, a tak mě potěšilo, že jsem narazila na další knihu z tohoto období. Příběh je to podle mě povedený, hlavní hrdina používá novou metodu vyšetřování - kriminalistiku, což není pochuti starším kolegům, ale nakonec vše zdárně vyřeší. Nejsem si jistá, jestli některé rozhovory, které policisté vedli, opravdu odpovídají době, ale to na dramatičnosti příběhu neubírá. Jediné, co mi nesedlo, byly úryvky z almanachu pro hrobníky, ale autor v doslovu píše, že tyto nechutnosti čerpal z dobových knih pro policisty. Takže s knihou jsem spokojená a to i proto, že se mi zase jednou podařilo odhalit vraha, a to docela brzy.