Hrrr na ně!
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Ze zeměplošského moře se zvedla větrná korouhvička a teď najednou každý ví, kam vítr vane. Vynořila se nová země a staré spory. A když se dvě armády vydají na pochod, velitel Elánius z ankh-morporské Hlídky má jen několik hodin na rozřešení zločinu tak strašného, že do konce neexistuje ani zákon, který by ho postihoval. Ten zločin se jmenuje „VÁLKA“. Elánius proti zlým protivníkům, kteří se ho snaží dostat… a to jsou lidé, kteří stojí na jeho straně. Nepřítel by mohl být ještě mnohem horší. A v jeho diáři je v kolonce „Dnes nezapomeň“ napsáno – umřít! Ale dělat by to raději neměl, protože největší vynálezce a nejmazanější politik světa se už vydali na bojiště s malým balíčkem, který má zaručeně zastavit boj… Zeměplocha jde do války, a to s armádami sardinek, válečníků, rybářů, mihulí a alespoň jedním oddaným průvodcem vojenského tábora.... celý text
Miluju knižní svět a ač mou největší literární láskou bude na věky věků Jean Valjean, tak hned za ním je Elánius:)
Sice dvě lehce odlišné osobnosti, já vím, ale obě stejně úchvatné:)
Teď k jádru věci:
Zeměplocha je krásná, co si budeme povídat:) Vždy jsem milovala příběhy, které vybočovaly ze Zeměplošských stálic,Čarodějky i Mágové jsou pima parta /až naMrakoplaše/, po určité době jsem se zamilovala do Noční Hlídky a tento díl, je naprosto skvělý :)
Líbí se mi logické myšlení Tračníka s Nobym, užívám si nápady Leonarda da Quirm a jeho chování vůči světu, politiku vedenou Vetinarim a smysl pro spravedlnost úchvatného Elánia. Jo! Abych nezapomněla - Jednasedmdesátihodinový Ahmed, je fakt ... no ... však vy víte :)
Terry Pratchett a jeho knížky o Zeměploše prostě nemají chybu. Je to přesně ten druh šíleného, bláznivého, hravého a absurdního humoru, který miluju. Navíc se mezi všemi těmi nafoukanými mágy, svéráznými čarodějkami, chemicky nestabilními draky, vznešenými upíry, huhňajícími Igory, zručnými skřety, chamtivými trpaslíky, sympatickými zombíky, pomalými trolly se sklonem k závislostem, zručnými skřety, sexy vlkodlaky, noční hlídkou v čele s Elániem, knihovnami s pokřiveným časoprostorem a knihovníkem s dlouhými pažemi, zálibou v banánech a slovní zásobou zahrnující Ook (a to je jenom stručný a neúplný výčet) najdou i geniální satirické postřehy a opravdu hluboké myšlenky, které povyšují Pratchettovo dílo z kategorie "prostě taková srandička s barevnou paperbackovou obálkou" do kategorie "Literatura".
T'rusové vždycky útočí za svítání. Všichni. Nezáleželo na tom, kolik se jich ukrývalo tam v poušti, ani na tom, kolik se vás ukrývalo tady. Každopádně útočily celé kmeny. Nejenže se útoku účastnily ženy i děti, ale i velbloudi, kozy, ovce a kuřata. Samozřejmě, to se čekalo a luky je dokázaly zastavit, jenže ... oni se vždycky objevili náhle a neočekávaně, jako kdyby je poušť doslova vyplivla. Stačilo na okamžik zaváhat, být trošku pomalejší, a byli jsme rozsekáni, potrkáni, ozobáni a zuřivě popliváni k smrti.
Dokonalý koktejl bezuzdné srandy a vážného zamyšlení nad tématem války.
Příběhy s Hlídkou prostě nemají chybu. Válka, politika, Krásná Běta, Klačská poušť a uprostřed toho Elánius a ostatní členové hlídky, úžasná kombinace.
Príjemná kniha, ale nie je to "must-read". Antivojnových myšlienok tu bolo možno až príliš, občas som sa rozrehotal, vtipných nápadov tu je celkom dosť, Vetinari je výborný, ale... ja neviem, dal by som 3 a pol keby som mohol. Taký pekný štandard, človek neľutuje, že číta, ale nie je ani strhnutý.
Chytilo ma to síce až za polovicou, ale i tak v pohode. Pár z vecí, ktoré ma dostali (pozor, môže byť spoiler!): výrok “Och, bohové, zabásnul jsem celé bojište...“ (Sam Elánius), jedna z Karotkových neuveriteľných schopností, a to s ľahkosťou premeniť vojnu na futbal, ako aj záverečný pochod výkvetu ankh-morporskej spoločnosti na čele so vždy pripraveným a po krádeži jednej kabelky aj skutočne šťastným vojvodom Elániom.
Hlídka nezklame a dokáže jen příjemně překvapit - Noby objevující svou ženskou stránku. Jeho a kolegy Tračníka cestování s Vetinarim a Leonardem nemá chybu, naopak konflikt o kus země, který nikomu nepatří a závěrečný "souboj" Klačanů a Ankh-Morporčanů vyvolaný kapitánem Karotkou hezky ukazují, jak většina válek v důsledku vyzní. Terry v knize navíc dokazuje svojí... jak to tak podat... renesančnost, když přináší trochu kvantové fyziky v podobě Elániova skřetího strojku.
Další vynikající díl. Velitel Elánius a členové Hlídky patří k mým oblíbeným hrdinům. V tomhle díle jsem nahlédla do ženské stránky Nobyho Nóblhocha a smíchy mi tekly slzy.
Z moře se, z ničeho nic, vynoří Lepš, nový kontinent. Ankh-Morpork se samozřejmě domnívá, že mu Lepš automaticky patří. Jenže pouštní Klač si myslí totéž. Bude válka, nebude válka? Další z povedených knih o Zeměploše, ale musela jsem dát o jednu hvězdičku méně, té politiky už tam na mne bylo moc.
Druhá nejlepší knížka s hlídkou, možná i nejlepší. :) V této publikaci se více přiblížíme lordu Vetinarimu, potkáme se s prý zesnulým všeumělem Leonardem da Quirm a krom takových maličkostí jako je válka o jeden ostrov a pak celkově válka, nahlédneme do hlubin zmučené duše Nobyho Nóblhocha. Zaručuji vám, že se nepřestanete smát nad těmi paradoxy :D
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Asi nejvtipnější Pratchettovka, co jsem dodnes četla. Bohužel u mě buď zafungovala jarní únava, nebo příběh už na rozdíl od vtipu nebyl tak silný a měla jsem jakýsi problém se na knížku pořádně soustředit a louskala ji pěkně dlouho. Ale Noby a jeho ženské pocity nebo drobnosti typu Blamuže mě bavily opravdu dobře :)