Čas vlků
František Niedl
Hynek Tas z Boru série
Volné pokračování autorova románu Čtvrtý králův pes. Píše se rok 1417 a Hynku Tasovi z Boru se konečně podařilo krále přemluvit, aby jej propustil ze služby. Dostává jako výsluhu hrádek Vlkov na jihu Čech, vklíněný do panství odvěkých králových rivalů – Rožmberků.
Srovnatelný s prvním dílem. Hlavní hrdina opět nezklamal akorát konec je divný a čekal bych mnohem lepší a uzavřenější.
Určitě mě knížka bavila více, než první díl, kdy Hynek teprve hledal sám sebe a bojoval za holý život. nyní je pánem hradu Vlkov, a buduje sám pro sebe a pro své blízké. Konec byl hodně otevřený, ale o to víc se těším na třetí díl.
Hynek Tas z Boru nám zestárnul, ale stále je to akční hrdina z období husitství... Do příběhu výborně zapadla Markéta z Blazce a stejně tak i Tasův syn Hynek. Snad jenom ten konec byl až moc otevřený.... Jinak ale opravdu moc pěkná knížka, která stojí za přečtení. Za mě jasných pět hvězdiček ;-)
Krásně napsaný, moderním jazykem řečeno akční příběh, který se odehrává v těžké době počátku husitských válek. Autor popisuje husity v poněkud, bohužel lidských rovinách, které se liší od idylického stylu pana Jiráska. Myslím si,že není na závadu poznat konání druhých z různých úhlů. Jinak příběh se čte lehce a každému bych knihu doporučoval.
Kniha se mi líbila moc, myslím, že si od autora ještě nějakou knihu zakoupím, hlavně by mne tedy zajímal čtvrtý králův pes.
Tak tenhle druh knih z naší historie mám rád. Myslím, že trilogie Františka Niedla o Tasovi z Boru se mohou měřit s Vondruškovou "trilogií" o Martinovi ze Stvolna i když se děj odehrává většinou na našem území za vlády krále Václava IV. Zajímavý je i realistický Tasův pohled na husitství, s jehož hlavními představiteli Husem a Žižkou autor Tase svede dohromady. Knížky z této trilogie jsou čtivé, plné napětí a akce, nenašel jsem hluchá místa.
Husitské války jsou z hlediska historie velmi zajímavé a zpracovat toto téma tak, aby bylo čtivé, není vůbec nic jednoduchého. V případě této knihy se to ovšem povedlo.
Výborná kniha, která se čte sama, rychlý až přímočarý děj a stupňující napětí gradované v závěru. Po přečtení této knihy se již těším na další pokračování životních osudů Hynka Tase z Boru vyobrazených, teď už mým oblíbeným spisovatelem Františkem Niedlem, v knize pod názvem S vlčí hlavou v erbu.
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
O něco lepší než první díl. Hynek dostává do správy hrádek Vlkov a buduje z něj hrad. Trestá lupiče a žení se z dívkou kterou nemiluje. Ten konec je takovej useknutej, otevřenej. No nic, jdeme na třetí díl.