Hypotéza lásky

Hypotéza lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515297/bmid_hypoteza-lasky-sRk-515297.jpg 4 1866 1866

2. sk vydanie. Keď falošný vzťah medzi vedcami narazí na nezadržateľnú silu príťažlivosti, starostlivo vypočítané teórie zachváti chaos… Keď falošný vzťah medzi vedcami narazí na nezadržateľnú silu príťažlivosti, starostlivo vypočítané teórie zachváti chaos… Olive Smithová, tretiačka na doktorandskom štúdiu, neverí na dlhotrvajúce romantické vzťahy. Ale jej najlepšia priateľka áno – a práve vďaka tomu sa dostane do tejto šlamastiky. Presvedčiť Anh, že skutočne randí, však nebude také jednoduché – vedci totiž potrebujú dôkaz. Preto, rovnako ako každá biologička s trochou sebaúcty, spanikári a pobozká prvého muža, ktorého zbadá. Ten muž nie je nikto iný ako Adam Carlsen, ich mladý a nadaný vyučujúci – a všeobecne známy kretén. Olive preto nedokáže uveriť vlastným ušiam, keď pristane na jej pretvárku a súhlasí, že bude vystupovať ako jej falošný priateľ. A keď sa veľká vedecká konferencia uberie nečakaným smerom a Olivina kariéra sa ocitne v ohrození, Adam ju prekvapí znova – pevnou podporou a ešte pevnejšou… vypracovanou hruďou! Ich malému experimentu odrazu hrozí poriadny výbuch. Olive si uvedomí, že jediná vec, ktorá je komplikovanejšia ako hypotéza lásky, je položiť vlastné srdce pod mikroskop.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Lindeni

The Love Hypothesis, 2021

Čtenářka368
15.05.2023 4 z 5

S drobnými výhradami mě kniha moc bavila. Chystám se jí přečíst znovu a tentokrát v češtině.
Předlohou k hlavním postavám byly Rey a Kylo Ren. A to byl první problém. Jsem fanynka Star Wars a tyhle postavy jsou tak specifické a silné a vůbec jsem je za tímhle příběhem neviděla. Rušilo mě to. Navíc se postavy chovaly dost nezrale - i jako studentka vědkyně, natož jako profesor. A už se opakuju, ale já prostě nemusím ty knihy z obou pohledů. Strašně to odkrývá karty. Zbytek byl ale super. Příběh, chemie, sympatické postavy, vědecké prostředí. Kvůli výše zmíněným nedostatkům dávám "jen" 4 hvězdy i když kniha byla moc příjemná, místy vtipná a vrátím se k ní.

Martooni
09.05.2023 3 z 5

Kniha je čtivá, vtipná, univerzitní postgraduální prostředí je zajímavé, zápletka je vtipná.. ALE chování hlavních hrdinů je na jejich věk nereálné. Sedí mě to spíše na nezkušené puberťáky.

Co mi ale po pár stránkách už vadilo, bylo to, jak je Adam velký, mohutný a všechno má velké a mohutné..
Sexuální scéna byla jak z jiné knihy, na můj vkus do toho hlavní hrdinové až moc mluvili.
Bonus: sakra proč autorka z Adamova pohledu vybrala zrovna tu sexuální scénu?! Mnohem víc by se mi líbila scéna, kdy ho Olive překvapila a v laboratoři políbila.

Knihotyna
08.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Co se mi líbilo:

- kniha je čtivá, je to jedna z těch knih, kterou budete brát ve volných chvílích do ruky, protože "odsypá", zasmějete se nad humornými scénami a budete trpět s hlavními hrdiny při mnoha trapasech
- prostředí VŠ, postgraduální studium - navíc přírodovědného směru!
- zpracování tématu žen ve vědě a celkově chování k nim - v rámci katedry, kolegů, konferencí
- vysvětlení Adama, proč se jako mentor chová ke svým studentům tak, jak se chová (a že to má svůj význam)
- chování Adama k Olivii (takového Adama by chtěla každá :))

Ale bohužel byly i věci, které mi na knize vadily:

- vulgarity (a že jich tam je, mnohdy zbytečně)
- konstatování, že Adam je - Adam "sprosté slova" Carlsen - a hlavně na začátku je toto konstatování snad co druhou stranu - opravdu by to člověk pochopil hned napoprvé :), není nutné to stále opakovat
- kniha by ode mě získala 5*, kdyby postavám bylo o 10 let méně. Mnohdy mi přišlo, že jim je sotva 18. Bohužel, v jejich věku mi už zkrátka některé situace nepřišly příliš reálné
- Adam je samozřejmě dokonale sexy chlap :D (jak už to tak bývá) - ale to si toho všichni všimli až v době, kdy byl na univerzitním pikniku bez trika?
- neustálé pochybování Olivie

Zvláštní kategorií je sexuální scéna. Na druhou stranu si říkám, že s povahami a zkušenostmi Adama a Olivie (a s jejím sebevědomím) by to takhle nějak asi vypadalo :).

Kniha je milá, romantická, zasmějete se. Ale v tomto žánru se dají najít i větší poklady :). Přesto nelituji čtení :).

Krlu
08.05.2023 3 z 5

Knížka mě ze začátku nudila. Měla jsem asi velká očekávání, když na mě všude možně vyskakovala samá chvála. Hrdinové, ač z univerzitního prostředí se chovali jako by jim bylo alespoň o 10 let méně, jejich jednání a schůzky mi přišli velice nereálné a hodně mě to rušilo. Stejně tak zbytečná sprostá slova. Nějak mi to do příběhu nesedlo. Pořádně mě knížka začala bavit, až si hlavní hrdinka uvědomila, že se vlastně zamilovala. Takže od poloviny super! Konec nudnej a bonusová kapitola úplně zbytečná, zkazila mi celý dojem z knihy. Měla jsem pocit, že čtu to stejné znovu, jen hůř zpracované. Příběh jako takový se mi líbil, postavy super, Adam mimilionovej. 3,5*/5*

PS: Do teď nechci věřit tomu, že sekretářka na univerzitě jezdi do práce náklaďákem

kiwizak
05.05.2023 5 z 5

Tato kniha je o tolik realističtější, než je v žánru běžné.. Zasazení mi sedlo. Tolikrát jsem si říkala "ha ha, to je pravda, s tím souhlasím", smála se, zakrývala si knížkou obličej... Je fakt skvělá. Sice mě občas štvala neschopnost postav spolu na rovinu komunikovat, ale i to je vlastně ze života... Můžu doporučit zejména studentkám přírodních věd, ty si ji užijí na maximum (jo, a zůstala jsem kvůli ní vzhůru do půl páté ráno, abych ji dočetla naráz.. Ach jo) :D

Akléda_
04.05.2023 4 z 5

U knížek okolo kterých je velký hype to může dopadnout jen dvěma způsoby: buď se přidáte k uctívání knihy, nebo jí chcete spálit. Já se s hrdostí budu řadit mezi fanoušky knihy a s očekáváním budu vyhlížet další autorčinu knížku. Tady totiž fungovalo přesně to, co čekáte, že bude, tudíž romantika a humor. Nasmála jsem se tu několikrát a tu romantickou linku jsem si fakt užívala. Adam je prostě boží a chci ho taky! Líbily se mi ale i postavy jako samotné, ne jen spolu v páru. Jako jednotlivci fungovali také skvěle a já si je moc oblíbila. Dokonce jsme se dočkali i pár žhavých scén v průběhu, což jsem nečekala a o to více jsem si to mohla užít. České vydání navíc obsahuje bonusovou kapitolu z pohledu Adama, a říkám vám, že to chcete číst. Líbil se mi u knížky i konec, který sice nebyl už tolik odlehčený, ale přišlo mi, že to vzhledem k předchozímu dění dávalo smysl a tak nemám důvod mít něco proti. Myslím si, že by šla knížka o malinko zkrátit a pak by byla ještě o kousek lepší. I tak jsem si to ale moc užila a přečtení rozhodně nelituji.

Iva095
04.05.2023 5 z 5

Dlouho dobu jsem váhala, jestli tuto knihu vůbec číst chci, protože to není úplně můj oblíbený žánr, ale nakonec mě kniha mile překvapila. Pěkně se četla, bylo tam spoustu humoru. Nejvíce jsem se bála, že mě příběh začne nudit, ale nestalo se. Přečetla jsem jí během chvilky. Rozhodně od této knížky nemůžete čekat nic extra. Co mě absolutně vytáčelo by to ja hlavní hrdinka pořád říkala ach, kdyby to bylo jednou za čas tak dobrý, ale ona to říkala pořád. A bonusová kapitola byla podle mě úplně zbytečná. Ale jinak Olive i Adam byli sympatičtí a vlastně i vedlejší postavy byli fajn. Nenáročná a oddychová knížka.

"Na pravdu není nikdy moc pozdě"

"Být sám sebou ve světě, který se neustále snaží z vás udělat někoho jiného, je největším úspěchem."

kneslova
02.05.2023 4 z 5

Dobré nenáročné čtení

Gabetka
02.05.2023 3 z 5

Ne, že by kniha nebyla plná vtipných i milých situací, když se dvojice začala poznávat, ale člověk by si myslel, že jim je tak o deset let méně. V polovině už jsem se u opakujících scén začínala nudit, ale naštěstí se to na konferenci trochu rozjelo. Jestli je opravdu postavení žen ve vědě takové, jak autorka nastiňuje, tak se nedivím, že se jich tam více nehrne. A doktorandi jsou podle popisu snad jiný živočišný druh, ale bylo zajímavé číst knihu z jiného prostředí, než bývá obvyklé. Jako oddechovka určitě dostačující, za hit tohoto žánru bych ji určitě neoznačila.

luckomar
01.05.2023 4 z 5

Fajn oddychovka pro mladší čtenářky..trochu jsem se vrátila do puberty a připomnělo mi to čtení Lenky Lanczové.

mekkejla
30.04.2023 2 z 5

Tak za mě to bylo zklamání. Příběh průměrný, zápletka průhledná, Olive nepochopitelně nesebevědomá jak ohledně mužů, tak ohledně vlastní práce, Adam byl fajn do doby, než přišla scéna se sexem, totálně to dozabila bonusová kapitola... Jediné, co se mi líbilo, bylo prostředí univerzity, ale to to samotné nezachránilo.

Hania932
30.04.2023 5 z 5

Boží, boží, boží!
Na knížku jsem četla a viděla samé dobré recenze a nějak jsem se neměla k tomu si knížku pořídit a přečíst si ji. V knihkupectví jsem si vybírala knížky a uviděla jsem jí, o ničem jsem nepřemýšlela a knížku si koupila. A dobře jsem udělala! Strašně moc mě čtení bavilo, užívala jsem si každou stránku. U čtení prostě nemusíte přemýšlet a jen si užíváte příběh. Už od začátku jsem měla svojí hypotézu a ta se mi na konci potvrdila. Já nemám co vytknout, protože za mě je to skvělá knížka. Pokud máte větší nároky, tak k tomu možná budete mít nějaké výhrady. Ale za mě můžu knížku jenom doporučit. Jediný mínus je, že byla knížka až moc krátká :D Klidně bych dalších 50 stránek brala.

0197
29.04.2023 4 z 5

Jsem ráda, že jsem se ke knížce konečně dostala. Byl jí plný instagram a vyskakovala na mě snad úplně všude. Pak člověk nemá mít co velká přímo obrovská očekávání.

Trochu mě zaskočilo vyprávění ve 3. osobě, které mi sice nevadí, ale netušila jsem to. Nějak se o tom nikdo v žádné recenzi nezmínil nebo jsem to přehlédla :-). Zavádějící je rovněž nalákání na téma studenty a profesora, protože on jejím učitelem nebyl. Ale nevadí :-).

Nechápu, jak ti studenti zvládají ty šílené nároky, hromadu úkolů a minimum osobního života. Bez pořádné motivace to nejde a právě tu měla Olivie velkou. Bavilo mě ji sledovat. A to nejen její akademickou dráhu, ale především její nový vztah. Byla přátelská a roztomilá. Svému výzkumu věřila. Její kamarádi to skvěle oživili. Hlavně Malcolm na konci.

Adam mi nepřišel jako č*rák, za kterého ho všichni měli. To oslovení ve spojitosti s ním zaznělo několikrát. Za mě je to jedna z nejhorších nadávek a ještě jsem ji snad nepoužila. Možná jednou (v duchu, ani nahlas jsem to nevyslovila) :-). I když chápu, že studenty vůbec nešetřil. Vybavila jsem si jednoho svého profesora z vejšky. Neměl prezentace v PowerPointu, důležitej jak sáňky v létě a jeho předměty museli studenti často opakovat další rok. Bohužel vzhledově úplně jiná liga na rozdíl od Adama :-). A i povahově.

Bylo to rozkošné, hravé a usměvavé (to jak jí Adam říkal potvoro). Prostředí akademie nevšední, originální a bylo cítit, že je autorce blízké. Falešné chození mám rovněž v oblibě a těm dvěma to tak slušelo při společných střetnutích a trávení času. I přesto mi něco k dokonalosti chybělo a do čtení jsem se občas nutila. Asi za to mohlo i to velké haló, kdy jsem očekávala něco bombastického nebo jen nebyla vhodná doba. Ráda si ovšem další knihy od autorky přečtu.

maky1702
29.04.2023 3 z 5

Knížka je čtivá, styl psaní mi sednul. Příběh nepřináší nic nového, kromě prostředí, ve kterém se odehrává. Bohužel se mi vůbec nelíbila kapitola o sexu (takže i celá bonusová povídka), přišla mi divně napsaná a zkazila tak dojem z druhé půlky knihy. Chválím autorku za zpracování tématu žen ve vědě - sama se pohybuju v akademickém prostředí a plně chápu nejistotu Olive, jestli tam, kde je, opravdu patří.

knizninadsenec
28.04.2023 4 z 5

Příběh mi ze začátku přišel trochu táhlý, zvláštní, ale po pár stranách jsem se pořádně začetla a postupně si postavy/příběh zamilovávala víc a víc.
Olive a Adam jsou skvělý, stejně jako jejich přátelé. Teda až na jednoho, který se ukázal být hajzlem (náhoda dopomohla a dobře mu tak). Nejvíce jsem si oblíbila Adama. Byl milý, starostlivý a prostě...

Každopádně, příběh byl milý, krásný, vtipný, romantický, občas smutný. Rozhodně to bylo zajímavé téma. Líbilo se mi, že měl spoustu energie. Zajímavé alespoň takto poznat trochu akademické prostředí.

Chvilku jsem se i bála pokračovat ve čtení, protože jsem si nebyla jistá, jestli zvládnu (když už jsem se do příběhu zakousla), jak to bude pokračovat, co se stane nebo nestane... Kdo komu bude věřit a jak se to prostě vyvine. Pak jsem ale byla ráda, že jsem knihu neodložila na moc dlouho (jen na cca půl hodinku) a musím říct, že to bylo skvělé.

Celkově se mi příběh velmi líbil, byl poutavý, četl se dobře (až na začátek, těch pár stran). Postavy byly skvělé, zajímavé. Některé mě opravdu překvapily. Za sebe doporučuji .

smrčci
28.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Na knize mě štvalo několik věcí. Např. neustále nedokončování vět, vzájmené přerušování v řeči a zasekávání mi narušovalo plynulost čtení. Zkracování jména Oliva na Ol. V angličtině to tak možná může být, ale v rámci překladu bych spíš preferovala Oli - ale to je taková až hnidopišská poznámka :-). Překlepy, několikrát špatně použitý tvar slovesa.
Nicméně ve výsledku musím říct, že jsem si čtení opravdu užila. Splnilo to očekávání, která jsem od ní měla. Oliva mě bavila, Adam byl boží. Oceňuji taky humor, který je knihou protkaný.
SPOILER
Kapitola 15 a 16 je napsaná trošku jako příručka Me too: Je potřeba, aby se obě strany ujistily, že to, co dělají, dělají se souhlasem druhého a že je to oběma příjemné. Navíc chování Adama při sexu úplně neodpovídalo jeho dosavadnímu chování.

bibi.r
27.04.2023 4 z 5

Já vím, já vím... Je to naprosto prvoplánová romanťárna. No a co. Já si to skvěle užila.
Odpočinkové, nenáročné, vtipné, svižné, milé, něžné... k tomu krásnej chlap a sympatická hrdinka. Tak proč sakra ne. Každý potřebujeme pohlazení po duši.

Líbilo se mi a až budu potřebovat další pohlazení, tak zkusím další autorčinu knížku.

nonameperson04
24.04.2023 5 z 5

Super, moc jsem se bavila a bylo to hrozné ňuňu.
PS: doporučuju nečíst kapitolu 15 a 16 na veřejnosti

betule3
24.04.2023 4 z 5

Knížku jsem četla už po několikáté a pokaždé jsem si příběh užila. Jedná se o jednoduchou romanťárnu, protkanou vtipem a příjemným autorčiným stylem. Jako oddechovka určitě super!

Karlík27
23.04.2023 5 z 5

Super kniha. Vlastně ani nevím proč, ale strašně moc jsem si oblíbila postavu Adama.