Inspektor Prevít
František Niedl
Inspektor Prevít série
1. díl >
Timothy Prévit není někým, kdo by oslňoval své okolí. Není oblíben doma ani v zaměstnání. Jeho nadřízení ze 17. newyorského policejního okrsku by se ho rádi zbavili, ale to není dost dobře možné, protože má nejvyšší procento objasněných případů. Nemá rád zbraně, ale když je třeba, dokáže svého protivníka zabít tím, co je zrovna po ruce. Svérázným způsobem přispěje k bleskovému dopadení bankovních lůpičů a sebevrahovi nabídne, že s ním vyskočí z okna. Tajemná Elen Summersetová ho přesvědčí, že selhání při sexuálních středách s jeho ženou mají příčinu někde jinde. To však ještě Timothy neví, když se Elen zmocní jeho kormidla, do jakých vod se ho chystá zavést.... celý text
Omylem jsem přečetla v obráceném pořadí. To znamená, že tento díl jsem četla jako druhý. A protože už jsem věděla, co mě čeká, znovu mě to pobavilo.
Myslím, že je třeba podívat se na knihu s nadhledem. Ne jako na drsnou detektivku nebo psychodrama. Je to prostě legrace. Pro mě nové a zábavné
Nedokázala jsem se hned do příběhu začíst, v úvodu to bylo takové ploché. Příběh je z policejního prostředí, ale detektivka to nebyla a humorné bych to asi moc nenazvala, možná občas úsměvné. Na plný počet to nebylo, dávám necelé 4*.
Už jen samotný autor je zárukou kvality a opět dokázal, že i detektivka může být psaná s humorem a nadhledem. Velmi jsem se opět pobavila na účet hlavního hrdiny. Těším se na další díly,
INSPEKTOR PRÉVIT JE SAMOSTATNÁ JEDNOTKA :-)
Tahle knížka je vlastně takový úvod do jeho života, jeho trablů, komických situací a svérázně vyřešených případů :-).
Prévita jeho kolegového považují za blba, ale on je chytrý, občas se zamyslí - čumí do blba (říkají kolegové), není moc družný, nemá rád zbraně a má svůj specifický humor :-).
UMÍ SI PORADIT :-)
"Nebude vám vadit, když si vás budeme nahrávat?" zeptal se.
"Nebude. Já už si vás totiž nahrávám." Prévit vytáhl ze šosu svůj diktafon."
"Jste se zbláznil? zasyčel na něj Greeber."
"To nevím. Na výsledek vyšetření ještě čekám."
MÁ ÚCTU K NADŘÍZENÝM :-)
"Díky za důvěru," odpověděl mu Prévit. "A teď všichni vypadněte z místa činu."
"Ovládejte se, " napomenul ho poručík Fowler.
"Pardon. Samozřejmě že kapitán Stonehouse a poručíci Butler a Fowler ODEJDOU, VYPADNOU ostatní :-).
ŠÉF SE S NÍM NENUDÍ :-)
"A pošli ho k psychologovi."
Stonehouse se zasmál.
"Řekl jsem snad něco obzvlášť povedeného?" zeptal se Achenberg.
"Možná, abychom ušetřili, že by se mohl Prévit vyšetřit sám. On totiž vystudoval psychologii."
JEHO PŘÁTELE UPŘEDNOSTŇUJÍ ZDRAVÍ ŽIVOT :-)
"Půjdu s tebou před dům, nadýchat se čerstvého vzduchu, než ti přijede taxi," prohlásil Jeff a zapálil si cigaretu.
"Tak proč si zapaluješ?"
"Aby mě ten čerstvej vzduch neporazil."
KOLEGOVÉ HO RÁDI POZORUJÍ :-)
"Podívej se už zase čumí, zatímco my tady makáme," šťouchl detektiv Kaminski do Ganze, svého parťáka.
"No my zrovna taky nemakáme, ale jinak máš pravdu.
Ta jeho duševní nepřítomnost, to nikdo jinej nedokáže.
Moc jsem se bavila :-)
Jenny46 děkuji :-)
Těším se na další díly :-)
Asi nemám smysl pro humor. Nebo spíš nemám smysl pro humor označený jako oddechový. Nebo prostě nemám smysl pro tenhle humor...
Říkala jsem si dobře, humor přetrpím, holt není pro mě, ale ono mi to nefungovalo ani jako detektivka. Tahle knížka mě spíš deprimovala, nebyla jsem schopná ji souvisleji číst, přitom to byla jedna jediná knížka, kterou jsem měla s sebou na cesty.
Čtení šlo hodně ztuha, až jsem se zastavila u popisu provozování sexu (jinak to neumím nazvat) inspektora Prévita alias Prevíta s manželkou. Tam jsem definitivně skončila, pro mě to spíše než humorné, bylo depresivní, pokud bych někomu chtěla zkazit myšlenku na milování, není nad to si přečíst tuhle scénku... Knížku jsem odložila, raději jsem si před spaním četla kratičké krimi povídky z hotelové knihobudky. Prostinké, jednoduché, ale aspoň jsem se u toho netrápila.
Nedočetla jsem, hvězdičkami tedy nehodnotím.
Musela jsem si na Prévita a hlavně humor, který se na mě valil skoro z každé věty, chvíli zvykat. Chtěla jsem knížku i odložit, ale nakonec jsem ji docela s chutí dočetla.
Kniha napsaná s humorem a snad ani ne detektivka. Ze začátku jsem se nemohl do čtení nějak dost, ale čím více stránek jsem měl za sebou, tím jsem byl více a více nadšený. Prostě pohodové a veselé chvilky při čtení této knihy jsem prožíval. Ne každému čtenáři se tento styl psaní musí líbit , ale za mě plný počet hvězdiček.
Krásná s humorem napsaná kniha pro chvíle oddechu. Prostě mě to bavilo. Jdu na druhý díl.
Inspektor Prévit, pan autor se mně trefil do chuti po vtipné knize. Děkuji bylo pěkné počtení.
Můj letošní objev. Připomíná mi Hetešu, ale je vtipný hravý a má lehkou a vypsanou ruku. Velmi zábavné, vůbec jsem se nenudil.
Milí přátelé knih, níže bylo v superlativech popsáno vše tak krásně, že bych se jenom opakovala - pan Niedl je opravdu třída! Po Prévitovi mi bude smutno - pro mne byla tato kniha poslední ze série-což nedoporučuji, ale čtenáři níže mne ještě namlsali k poslechu audioknihy- u pěkných knih jako je např Les oběšených lišek či Muž jménem Ove či Losos v kaluži to jedině umocní přečtené - vnímat knihu dalším smyslem! Ať žije inspektor Prevít!
Bylo to mé prvni setkání s Niedlem a jeho Prevítem, takže mi chvilku trvalo, než jsem se naladila na jejich notu. Po té už ale nic nebránilo tomu, abych se bavila a užívala si ten bláznivý sled příhod či náhod pana policisty.
Tak na tohohle "Prevíta" jsem si musela pár stránek zvykat :-D Neotřelý smysl pro humor a styl psaní..Timothy měl vážně dar se vždycky připlést do "nějakého" zločinu a krásně z něj vybruslit. Mě to sedlo a velmi líbilo. Autor u mě zabodoval a určo si přečtu další příběh.
Moje první knížka od pana Niedla. Nemohla jsem se začíst i humor mi nebyl zrovna nejbližší. Nakonec jsem dočetla, ale připadalo mi nějak chaotické a ne humorné, ani napínavé.
Ten úvod bol príšerný, postavy protivné ako v B-čkových amerických komédiách. Ale postupne si to sadlo, tí protivní sa dlho na scéne nezdržali a príbehy nabrali na obrátkach. Ako audio, to bolo celkom svižné, zlupnuté v podstate za jeden deň.
Bez váhání za pět. Krásně strávený víkend s touto príma detektivkou. František Niedl je muž mnoha tváří. Tento spisovatel ať sáhne do jakéhokoli žánru, vždy je to skvělé čtení. Odlehčený styl Niedlova psaní je něco, co v detektivkách obvykle postrádám. U knihy jsem se dobře bavil a určitě si přečtu i pokračování.
Tak tohle byla opravdu hodně povedená kniha! ;-) Poslouchala jsem ji jako audio ve výtečném načtení Jakuba Saice a zážitek byl doslova jedinečný :-). Timothy Prévit není žádný prvoplánový sympaťák, v práci a ani jinde totiž není zrovna moc oblíbený. Kromě toho má celkem strašnou tchýni a ženu, která neoplývá ani krásou, ani nějakou zvlášť vysokou inteligencí. A dále jsou zde dvě jeho děti, přičemž syn Alan nezažívá právě nejlepší období... Zato po pracovní stránce je Timothy jednička, případy řeší velice rychle a bez velké námahy ;-). Až mu cestu překříží Elen Summersetová, která ho okamžitě okouzlí. Víc toho už ale neprozradím, knihu doporučím a brzy se pustím do dalšího dílu. Od autora to byla moje první kniha a musím ho pochválit především za to, jak se mu podařilo do detektivky zapracovat pořádně velkou dávku humoru. To se hned tak nevidí, ale fungovalo to fakt na výbornou! ;-)
Tato detektivka není úplně typická. Moc mě bavila. A překvapila. Nasmála jsem se, a to jsem u detektivky opravdu nečekala. Inspektor Prévit je úžasně vymyšlená postava. Už se těším na další díl.
New York vraždy české detektivky a krimi policejní vyšetřování
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Detektiv vtipálek, ale dějí se mu věci, které srandovní fakt nejsou.
Začne to podivným pokusem o znásilnění dámy v letech :), abych byla korektní. Mluví se o ní poněkud nevybíravě, ale za to ona nemůže. Ona ale může za počátek jeho trablů. Pak už se jenom veze na takové divné vlně průšvihů, ale dokáže v tom výborně chodit, brodit se, bruslit :).