Inspektor Prevít
František Niedl
Inspektor Prevít série
1. díl >
Timothy Prévit není někým, kdo by oslňoval své okolí. Není oblíben doma ani v zaměstnání. Jeho nadřízení ze 17. newyorského policejního okrsku by se ho rádi zbavili, ale to není dost dobře možné, protože má nejvyšší procento objasněných případů. Nemá rád zbraně, ale když je třeba, dokáže svého protivníka zabít tím, co je zrovna po ruce. Svérázným způsobem přispěje k bleskovému dopadení bankovních lůpičů a sebevrahovi nabídne, že s ním vyskočí z okna. Tajemná Elen Summersetová ho přesvědčí, že selhání při sexuálních středách s jeho ženou mají příčinu někde jinde. To však ještě Timothy neví, když se Elen zmocní jeho kormidla, do jakých vod se ho chystá zavést.... celý text
Moje první knížka Františka Niedla a tak jsem byla zvědavá, neobjevím-li třeba dalšího Martina Goffu. Bohužel od prvních stran mi autorův styl psaní vůbec nesednul a i jeho snaha o humor a vtip mi připadala hodně násilná ve snaze dostat ho tam za každou cenu co nejvíc a která pro mě postrádala tu lehkost a přirozenost, kterou oceňuji třeba právě u zmíněného Martina Goffy či některých současných českých autorek. Je mi jasné, že knížka je psaná s nadsázkou, ale asi ve čtvrtině jsem to nakonec vzdala, což běžně nedělám a hodnotit ji jako celek tedy nemůžu. Možná jsem měla vydržet. Tentokrát však bylo rozhodnutí určitě ještě umocněno doznívajícími dojmy z posledních skvělých knížek, které jsem před Inspektorem Prevítem četla.
Když už jsem si oblíbila autorův styl v Platnéřovi, zkusila jsem i tuto sérii a musím říct, že jsem spokojená. I když to byl trochu chaos a ne vše se vyřešilo, jako kdyby na to autor skoro zapomněl, ale ve finále to nevadilo. I u této série se hodlám vrhnout na pokračování.
Prévit Timothy je tedy třída! Pan Niedl také. Ne, že by pan Saic, který knihu čte, zaostával. Musím mít další díl!
Audiokniha :
Netradičně pojatá detektivka s netradičním detektivem a to v dobrém smyslu :-) Prévit má skvělé instinkty,ale smůlu, která se
mu lepí na paty, ale jako zázrakem ji většinou,, porazí,, Už dlouho mě žádná kniha tak nerozesmála,jako tahle...ty ,,jejich středy,,a ty průpovídky,to je něco !!! Jakub Saic má obrovskou zásluhu na tom, že to všechno znělo tak,jak mělo... pokud máte možnost,tak si pusťte audio, fakt to stojí za to!!!!
První kniha z trilogie o prevítu Prévitovi. Neuvěřitelně neuvěřitelné, vtipné, šaramantní - divné přívlastky pro detektivku? Možná. Postavy vykresleny tak, že v nich poznáte svého souseda, kadeřnici, tchýni ... Zápletky tak bizardní a absurdní, že se určitě už někdy někde staly. Za mě naprosté nadšení.
(SPOILER)
"On má prostě takový dar tyhle věci přitahovat..."
Po dlouhé době super detektivka, takový Exner z Ameriky. Kolegové ho nechápou a přitom úspěšně řeší své i cizí případy. Jeho zvláštní obranné metody (mečoun, upír...) zpočátku způsobí ztráta jeho pistole, ale nakonec pomůže FBI, odhalí zrádce mezi kolegy nebo přelstí surovce, s nímž" chce" skočit z okna. To souvisí s jeho soukromým životem - zejména s manželkou (středy ) a dětmi. Jeho suchý humor odlehčuje celkem dost krvavé případy.
"Kolik jsi jich zabil? " "Nevím, ještě to počítají."
Prevít Prévit - svěží závan v zástupu současných detektivů. Detektivka zahraná na lehkou notu. Opravdu jsem se čtením pobavila. Neskutečně nemožný, úžasný vyšetřovatel si mě získal svými nestandardními postupy a pan autor humorem. Doporučuji jako ideální letní čtení.
Wau, hrozně se mi líbí jak inspektor řeší všechny situace, jeho klid, odpovědi a postoj jak dokáže řešit situace je obdivuhodný. Hlavní zbraň mečoun je taky perlička. Je to krásná oddechovka těším se na další díly :-)
(Audiokniha)
Skvělé!!! Já jsem nadšená! Moc jsem se u knihy - poslechu bavila a výkon Jakuba Saice je teda bravurní. Prévitovi vdechl ten správný šmrc a náboj. Jako policajt je osina v zadku snad pro všechny na oddělení, má své metody, ale není to žádný blbec, jen se na něj lepí jeden průser za druhým :-))) A jeho soukromý život, to je také výživné, budete se smát, ale i trošku soucitu v sobě najdete. Nemá to "chlapec" jednoduché a já se pouštím do dalšího dílu, jelikož mám dalšího svého oblíbence :-)
Opravdová oddechovka. Občas podle mě až nemožné, jak se na něj lepí smůla. Vším projde až neuvěřitelně, s neuvěřitelným štěstím až hloupostí. Nicméně kniha absolutně bez přemýšlení a za chvilku přečtená.
Taková milá oddechovka...Inspektor je takový malý smolař a připlete se ke všemu,že ani vlastně neví jak a vyklouzne vždy s takovým zvláštním štěstím.Rodinný život je taky všelijaký,kdo by chtěl žít pod dozorem tchýně,ale bohatý strýc mi přišel docela fajn.Celkově se mi líbilo,že u toho vlastně nemusím nijak přemýšlet a můžu jen nenáročně proplouvat stránkama a občas se i pousmát.
Přišlo mi, že vlastně ani nečtu žádný ucelený příběh. Nebylo tam pro mně žádné vyšetřování, které by bylo od začátku jasně dané a popsané. Pořád nějaké přeskakování z různých situací, z každého kousek a byla jsem z toho akorát zmatená. Mě to moc nebavilo, na druhý díl jsem se chystala, ale asi to přehodnotím.
Mám rád detektivky a především humor. To jsem v této knize dostal. Jen doufám, že velký pták v další knize, nebude souviset s tím, co má Prévit v kalhotách. Pasáže s erekcí mne nějak nepobavily. Doporučuji jako dobrou oddechovku.
Velmi uspokojivé.
Detektivky moc nečtu, ale tuhle mi doporučovalo už tolik lidí, že jsem nakonec podlehla.
A nelituju, Prevít je boží a už mám rozečtený další díl.
A detektivka to moc není, spíš příběh podivína, co je shodou okolností policajtem :-)
Mám od něj raději historické věci. Ale vzhledem k tomu, že kriminálky moc nečtu tak tohle se dalo. Takové nahlédnutí do jiného žánru. V podstatě mi asi nic nevadilo. Pokračování je v podobném duchu, jen akčnější větší ..... :-).
Po nedočtení série Rytířů z Vřesova, která mě v kombinaci s Tasem už skoro unudila svou opakovaností, jsem sáhla po jiném žánru, že zkusím tuto polohu. A musím říct, že mě to bavilo. Není to sice nic moc detektivka, ale připadalo mi to vtipné, tento druh humoru mě baví. Takže zkusím i další díl. Detektivní linka mi připadala slabá, ale bavilo mě například řešení incidentů v Alanově škole.
Napětí pomálu,ale docela jsem se nasmál.Nejdřív jsem si myslel že má v knize prsty pan Boček.Styl psaní i humoru.
New York vraždy české detektivky a krimi policejní vyšetřování
2006 | Čtvrtý králův pes |
2012 | Platnéř |
2012 | Útěk do pekel |
2013 | Čas vlků |
2016 | Rytíři z Vřesova |
Velmi vtipný příběh, nebo aspoň mě opravdu bavil. Po historických románech to bylo od autora zajímavé zpestření. A opravdu mě překvapilo, jak skvěle zvládá pan Niedl jiný žánr. Určitě půjdu do dalšího Prevíta a těším se na to.