Inštitúcia
Stephen King
Únosy detí, o ktorých sa nikto nikdy nemal dozvedieť. Detí s nadprirodzenými schopnosťami, ktorých tajná misia nesmie byť prerušená. Sú odsúdené na smrť. Ale čo ak sa jeden článok v tejto mašinérii vzbúri? Uprostred noci, v dome na pokojnej ulici na predmestí Minneapolisu, ozbrojené komando potichu zavraždí rodičov dvanásťročného Luka Ellisa a chlapca naloží do čierneho terénneho auta. Operácia nezabrala viac ako dve minúty. Luke sa prebudí v Inštitúcii. Je v izbe, ktorá vyzerá ako jeho vlastná, ale nemá okno. Za dverami sú ďalšie dvere a za nimi ďalšie deti s mimoriadnym nadaním – ovládajú telekinézu alebo telepatiu. Slúžia neznámemu účelu a ich život nemá nijakú cenu. Luke vie, že nemá veľa možností, ako pomôcť sebe a svojim novým kamarátom. Vyberá si medzi veľkým a menším zlom – len nevie, ktoré je ktoré.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2020 , Ikar (SK)Originální název:
The Institute, 2019
(SPOILER)
Už dlouho jsem nečetla knihu, kterou bych večer musela násilím zavírat, abych se donutila jít spát :)
Začátek knihy je takový nenápadný, volně plynoucí, ale již brzy cítíme to přidávání plynu a zvyšující se napětí a také přibývá otázek....jak kniha plyne, tak si stále častěji říkám, cože? Proč? A jak se postupně odhaluje fungování a struktura Ústavu - to už jen koukám a čtu s otevřenou pusou. Geniální čtení, geniální příběh, geniální postavy (já se zamilovala do Annie a Bubeníka) :D jen mi bylo moc líto dětí a Averyho, ale beru vysvětlení, že by ten život "poté" nestál za nic, i když kdoví... ? Prostě miluju Kingovy knížky :)
Jen v tom závěru mi prostě "něco" chybělo, ale protože je to prostě můj milovaný King, budiž mu odpuštěno :)
King prostě umí psát napínavé příběhy. Za "velké finále" jedna hvězda dolů, jinak skvělá knížka.
Řekl bych, že se tentokrát King inspiroval seriálem Stranger Things. To by nebylo vůbec špatně, pokud by si z tohoto seriálu neodnesl jen to horší. Jen paranormálni jevy, ale už bez humoru a sympatických postav....zajímavé postavy vždy byly podstatou Kingových knih, ale zde byly neosobně nudné a stereotypní...a také spousta chyb...např. hlavnímu hrdinovi připadali něčí modré oči jako oči Paula Newman či Steve McQuena...to na 12 kluka v roce vlády Trumpa, pravděpodobně 2018, je vážně neuvěřitelné, stejně jako jeho neustále vychvalovaná a už i protivná Lukova genialita...
Kniha mi trochu postavami připomínala druhý díl Osvícení. Určitě neurazila, ale bohužel se nepřidá mezi moje oblíbené "kingovky". Asi pro mě nebyla až tak děsivá, jak to u jiných jeho knih bývá.Proto jen 4 hvězdičky. Samotné téma je na zamyšlení.
Skvele se mi cetla, vzila jsem se do hlavnich postav jako bych tam byla... A kazdou chvili jsem si rikala-boze muj, to snad ne... Doporucuji
King ve své vyzrálé podobě v Ústavu doslova září. Je mistrem brilantních popisů a vykreslení temného Ústavu, v němž neznámí trýznitelé drží jako své únosce děti s telekinetickými a telepatickými schopnostmi. King v knize skvěle prodal své zkušenosti z doby, kdy byl po nehodě dlouhodobě hospitalizován. Jediné, co bych trošku vytkla, je poněkud zdlouhavý a zbytečně moc "ukecaný" závěr obsahující nejen dle mého názoru trošku nadbytečné narážky na republikány a nastiňující zbytečně moc intelektuálních a filozofických otázek. Ale i přes tyyto malé výtky se jedná o výbornou knihu Mistra hororu, která rozhodně stojí za přečtení.
Parádní čtení od mistra hororu...
Doufám, že nic takového ve skutečnosti není...
Doporučuji přečíst...
Moje druhá kniha od Kinga a rozhodně mám chut si přečíst nějakou další. Nechybí tam napětí, tajemno, tíha bezvýchodné situace. Hlavní dětské hrdiny jsem si oblíbila už od začátku.
Opět úžasná kniha, četla jsem po nocích a vůbec se mi nechtělo jít spát. Velmi zajímavé téma a moc hezky napsané. Paní S. mi ke konci přišla moc bojácná, což mi k ní tolik nesedelo, ale i tak jsem moc spokojená.
U několika knih od S.Kinga jsem si říkala, jak jsou napínavé, ale až moc zdlouhavé. Tato kniha ovšem ne. Děj krásně ubíhal, stále se něco dělo a za chvilku jsem byla na konci. Nemyslím si, že je to jedna z "top " knih co autor napsal , ale příjemně překvapila☺
Bohužel pro mne málo čtivé a zajímavé, nadpřirozeno v tomto jevu není nic pro mě. Knihu na straně 169 odkládám
Stephen King a jeho oblíbené téma: paranormální jevy a lidé ( v tomto případě jsou to dospívající děti), kteří mají výjimečné schopnosti (telepatie, telekineze). Můžeme si o tom všem myslet cokoliv, dokonce i tomu věřit, nelze však v žádném případě pochybovat o tom, že autorovi se podařilo vylíčit strhující příběh plný dramatičnosti, napětí a s neodmyslitelnou trochou tajemna. Jednoduše: starý dobrý Stephen King tak, jak ho my všichni jeho fanoušci známe a jak ho máme rádi. V knize se sice neobjevily žádné hororové scény, ale děsivé už je jen pomyšlení, že by podobné "ústavy" a praktiky v nich uplatňované byly realitou.
King ve sve tradicni formě. Skvele napsáno, skvele vykreslená atmosféra i postavy, napínavé. Asi to není jeho uplne nejlepší knížka, ale kdo má autora rád, bude naprosto spokojený.
(SPOILER)
(audiokniha)
Musím (i když nerada) přiznat, že Kingův styl psaní mi moc nesedí. Přitom zrovna tato kniha měla obrovský potenciál. Strhla mne do svého víru hned od první stránky, příběh byl napínavý a výborně vygradovaný. A zároveň uvěřitelný, protože tohle já na knihách oceňuji ;-). Luke mi byl sympatický a jeho i ostatních dětí v ústavu mi bylo líto. Samozřejmě jsem se sama sebe ptala, co to má všechno znamenat, proč a za jakým účelem k únosům dětí dochází. Kniha se mi líbila přesně do okamžiku, kdy se Lukovi podaří z ústavu utéct a on na své cestě odkrývá pravdu. To bylo také ještě hodně dobré :-). Ale to, jak autor vymyslel konečné řešení příběhu, se mi nelíbilo ani trochu. Navíc je právě tento závěr silně zdlouhavý a hlavně přehnaně americky akční. Kdyby nebylo skvělé interpretace Martina Preisse, který audioknihu načetl, dala bych ještě o jednu hvězdičku méně. I když zase na druhou stranu musím ocenit, že King své řemeslo ovládá opravdu bravurně, proto se domnívám, že si kniha ty čtyři poctivé hvězdičky, které jí dávám, nakonec přece jen právem zaslouží ;-).
telepatie horory telekineze pokusy na lidech
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Má první kniha od Kinga a musím říct WAU! Děj v prostředí ústavu mě neustále udržoval v napjetí. Celkově téma bylo velmi povedené. Kniha se četla velmi dobře a měla jsem problém se od ní odpoutat. Super!!