Inštitúcia přehled
Stephen King
Únosy detí, o ktorých sa nikto nikdy nemal dozvedieť. Detí s nadprirodzenými schopnosťami, ktorých tajná misia nesmie byť prerušená. Sú odsúdené na smrť. Ale čo ak sa jeden článok v tejto mašinérii vzbúri? Uprostred noci, v dome na pokojnej ulici na predmestí Minneapolisu, ozbrojené komando potichu zavraždí rodičov dvanásťročného Luka Ellisa a chlapca naloží do čierneho terénneho auta. Operácia nezabrala viac ako dve minúty. Luke sa prebudí v Inštitúcii. Je v izbe, ktorá vyzerá ako jeho vlastná, ale nemá okno. Za dverami sú ďalšie dvere a za nimi ďalšie deti s mimoriadnym nadaním – ovládajú telekinézu alebo telepatiu. Slúžia neznámemu účelu a ich život nemá nijakú cenu. Luke vie, že nemá veľa možností, ako pomôcť sebe a svojim novým kamarátom. Vyberá si medzi veľkým a menším zlom – len nevie, ktoré je ktoré.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2020 , Ikar (SK)Originální název:
The Institute, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Inštitúcia. Přihlašte se a napište ho.
U čtení této knihy jsem si připadal jako na klouzačce.
Když se příběh začal odvíjet a já, čtenář, jsem se seznamoval s prostředím, které autor čtenáři představuje, jako bych stoupal po schůdkách na tu klouzačku.
Popis praktik v ústavu - jsem nahoře na klouzačce.
No a pak si sednu a jedu dolů. To je druhá půlka knihy, kde autor popisuje pro mě už neuvěřitelný příběh.
A dojedu na konec klouzačky a tam klidně vstanu, nezajedu ani až do kaluže pod klouzačkou, ani do písku. No a v knize? Hezky po americku happy end.
Kniha je o dětech a mě se zdá i tak trochu stylem psaní pro děti, i když chvílemi trochu drsná.
Pokud by to byla pohádka, dám 5*. Ale Ústav má ambici být podle jejího zařazení hororem, thrillerem, románem.....pro mě to nic z toho není, proto 3*.
Že se děly a dějí pokusy na lidech, že se lidi čipují, očkují, že je ovlivňováno jejich vědomí a smýšlení, že jsou omezovány svobody a lidé jsou zavíráni v izolaci.....to je realita nejen poslední doby. Jen ten šťastný konec, na rozdíl od této knihy, zatím nějak nevidím.
Už jsem četla od Kinga děsivější knihy, ale tahle byla tak strašně uvěřitelná, že by se něco takového mohlo dít, že z toho dneska asi neusnu. Ale fakt parádní počtení…
Knižní novinky (38. týden)
13.09.2020
Knižní novinky (30. týden)
19.07.2020
„Otevřel jsem Firefox a vyťukal #!cloadofgriffin!#“
„Velké zvraty přicházejí zcela nečekaně.“
„Jest-li si myslíte, že marihuana je v Jižní Karolíně legální, tak se zamyslete znovu.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2019 -
Goodreads Choice Awards
(Horor)
Kniha Inštitúcia v seznamech
v Přečtených | 1 433x |
telepatie horory telekineze pokusy na lidech
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Kniha, která zaujme nejen Kingovy skalní fanoušky. Jako vždy trošku vlažný rozjezd, ale zase naprosto skvělý a originální námět. Každý, kdo autorovu tvorbu zná, tak v příběhu knihy snad ani nedoufá v dobrý konec a je připraven na všemožné zvrácenosti. Při čtení Ústavu jsem se ale přistihla při tom, jak fandím hlavní postavě a doufám, že vše dobře dopadne. Autor je také jeden z mála, který se neštítí uvést do hlavních rolí děti, i když je čeká spousta trápení. A nakonec přišel i docela fajn závěr. Určitě doporučuji :)