Já chci přece žít! Naďa je HIV pozitivní
Marliese Arold

Příběh sedmnáctileté dívky, která se nakazila virem HIV. Petr byl první a jediný kluk, se kterým Naďa spala. Když se od něj dozví, že má AIDS, nemůže tomu uvěřit. Petr se nakazil krevní transfuzí s infikovanou krví. Naďa si nechá udělat test, je HIV pozitivní. Ve chvilce se jí zhroutí celý svět, co bude dál, vždyť ji čeká jenom nemoc a smrt. Ale mezi nemocí AIDS a virem HIV je rozdíl, Naďa musí pochopit, že i s virem HIV jde život dál... V závěru knihy jsou uvedeny vysvětlující termíny, které se týkají nemoci AIDS, telefonní čísla linek pomoci HIV/AIDS a adresy AIDS center v České republice.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2001 , NavaOriginální název:
Ich will doch leben!, 1997

(SPOILER) hezká nenáročná kniha, zajímavé téma. opět ale musím strhnout hvězdu za až moc rychlý spád děje. 2/3 knihy se naďa dozví, že je hiv pozitivni a jen posledni 1/3 je o tom, jak to resi se svym okolim. takova natahnuta zapletka, ale vyvrcholeni a rozuzleni minimalni. zase mi prijde, ze autorce uz se ke konci nechce nic vymyslet tak udela šmik a konec. vlastne to ani neskonci. nedozvime se, jak to s naďou dopadne.

Zajímavé téma i když dost smutné,přečteno za jeden večer. Vzhledem k tomu, že hrdinka je mladá studentka, myslím, že knížka je vhodnější pro mladé. Také by mě zajímalo, jak to s ní nakonec dopadlo.

Nedá mi to nevyjádřit se krátce ke komentáři pode mnou... isha8409... když Vás takové věci neberou, proč takové knížky vůbec čtete? Kdybyste se sama ocitla v podobné situaci, byla byste možná za takovou knížku vděčná. Naprosto souhlasím s komentářem Barbanky... nejde sice o žádný strhující lierární počin, ale z hlediska osvěty je opravdu dobře, že takové knížky vycházejí. Navíc se skutečně četla dobře.

Vyspala se s prvním klukem a nechránila se. Logicky čapla to nejhorší, i když on k tomu , je li ta verze pravdivá, přišel nevinně. O jeho stav se měla starat dřív, nebo jí to měl on logicky říct sám - věděl li to, je trestný čin to zamlčet.
Tyhlety témata typu EXTÁZE, ANOREXIE, HIV mne neberou - to jsou věci ke kterým člověk přijde svým neuváženým jednáním.

Musím se přidat k Barbance. Také tomu nerozumím, děj je moc hezky napsaný, i když je životní příběh hlavní hrdinky zlý. Ráda bych doporučila tuto knihu jako prostředek osvěty pro dnešní teenagery...

Nevím proč má tato kniha tak nízké hodnocení. Nejde o žádný strhující román, ale je jasné, že kniha byla vydána pro to aby byla veřejnost více informována o HIV...četlo se to velmi dobře...Naďa měla smůlu.Zajímalo by mě zda ještě žije....

Přečetla jsem ji sice na jeden zátah, ale očekávala jsem od ní víc.. K danému tématu zabrousila jen okrajově. Příliš strohá a ošizená..

Na to, že je kniha na silné téma, přišla mi příliš jednoduchá, málo propracovaná, nepříliš emotivní, povrchní, hodně slabá (tloušťku knihy tím rozhodně na mysli nemám).
2002 | ![]() |
2018 | ![]() |
2001 | ![]() |
Pěkná kniha, trochu smutná, ale která se dobře čte. Přečteno za jeden den. Moc se mi líbilo, jak je tu vysvětlen rozdíl mezi HIV pozitivitou a onemocněním AIDS. Což si myslím, že i v dnešní době plno lidí neví a bojí se nákazy. Bohužel mi tu taky chybí závěr, jak to nakonec s Naďou dopadlo.