Já, robot

Já, robot
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466909/mid_ja-robot-Mw1-466909.jpg 4 1606 1606

Isaac Asimov – při tomto jménu se všem příznivcům a čtenářům SF vybaví dvě věci – románový cyklus Nadace a hlavně: tři zákony robotiky. Jakže znějí? 1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo. 2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy tyto příkazy jsou v rozporu s prvním zákonem. 3. Robot musí sám sebe chránit před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním nebo druhým zákonem. Tvůrcem a otcem celé robotické etiky je právě americký spisovatel Isaac Asimov. V této dnes již klasické sbírce nacházíme jedny z nejlepších povídek, jaké kdy byly na toto téma napsány. A nelze jen dodat, že myšlenky v nich obsažené nijak nestárnou – spíše naopak.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Triton

I, Robot, 1950

Neo1tex
02.04.2014 4 z 5

Vzhledem k době, kdy to Asimov psal, je to fascinující čtení. S odstupem času jsou některé pasáže pochopitelně lehce úsměvné, nicméně přes to všechno si to označení "klasika" rozhodně zaslouží a jedná se o výborné sci-fi čtení.

VerčaP
18.03.2014 4 z 5

Zajímavý pohled na budoucnost, nejsem fanoušek tohoto žánru, ale kniha se mi moc líbila

Kmotr99
04.02.2014 5 z 5

Užasná směsice povídek o robotice v průběhu věků. A Asimovovy tři zákony robotiky jsou opravdu převratné. Vážně dobré pošteníško.

DannyBlakely
27.01.2014 3 z 5

Dobrá knížka, bylo zajímavé sledovat řešení jednotlivých problémů, ale nenadchla mě tolik, jako Pozitronový muž, kterého mám nyní rozečteného.

jiri77
17.12.2013 4 z 5

Kniha obsahuje devět výborných povídek o robotech které jsou navzájem dějově propojené,spojující téma jsou tři zákony robotiky.Podle mě jedna z nejlepších povídkových knih které jsem četl.

Helianthus
27.09.2013 5 z 5

Nejdřív jsem viděla film a pak četla knihu. Čekala jsem tedy úplně něco jiného, ale musím říct, že kniha dost předčila moje očekávání! Výborná povídková kniha, která stojí za přečtení.

Lenka Žofka
25.09.2013

Tak jsem čekala lepší zpracování povedeného filmu....a ono ne! Bylo to mnohem lepší! Povídky ze vzpomínek od začátku robotismu, vše postavené na problematice třech zákonů robotiky, které se zdají dokonalou biblí robotů...

Evus
21.09.2013 4 z 5

Klasika sci-fi, výběr spíše těch kvalitnějších povídek

Ječmínek
18.09.2013 4 z 5

Nejlepší povídková kniha, co jsem kdy četl. Možná nejlepší povídková kniha na světě. Podle mě teda jo.

Cyanine
15.09.2013 4 z 5

Z pohledu programátora mají některé z povídek velmi banální pointu. Nemohu uvěřit že problém nebyl odstraněn při testování - logicky by totiž k typům problémům docházelo daleko častěji než jen při ostrém provozu robota. Jiné povídky jsou ale chytré a ty se mi líbily.

Kyta
12.08.2013 4 z 5

Trochu jiná knížka, než obvykle čtu. Tenhle žánr, sci fi, se mi nikdy moc nezamlouval, ale po přečtení knížky Já robot jsem změnila názor. Nechyběly v ní zápletky ani souvislost - to ke knize patří. Autora obdivuji, že přemýšlel nad třemi hlavními zákony robotiky a vymyslel je tak dobře, že na sebe navazují a dávají dopodrobna smysl a souvislost. Bez doporučení jsem ji nevzala do ruky a to mi docela vadí. Teď už bych nad takovém originálním čtení nepohrdla. Ráda jsem ji přečetla a s obdivem doporučuji i dalším čtenářům!

Gyl
07.08.2013 5 z 5

Soubor volně navazujících povídek o robotech. Vyprávění robopsycholožky, která v rozhovoru vzpomíná, co všechno zažila a kudy se ubíral vývoj robotiky od počátku 80. let 20. století a později vypráví vlastní vzpomínky od roku cca 2000 do roku 2060. Vzhledem k tomu, že povídky byly napsány pře rokem 1950, popisují i na dnešní poměry neuvěřitelné objevy ve vědě, výpočetní technice, robotice i kosmických letech.
Vůbec neodpovídá filmu Já, robot. Ten očividně z knihy jen volně čerpal.

Hudis
24.04.2013 4 z 5

Povedené povídky, které v podstatě ukazují chyby třech roboticých zákonů při jejich zavádění.

lukazsss
21.03.2013 4 z 5

Velmi poutave povidky, ac zrovna povidky nemusi m, tak tyto me velmi bavily, originalni napady, poutave a zajimave prostredi ruznych koutu sveta i vesmiru, a velmi tajimave zapletky. Nejvice musim vyzdvihnout to, jak autor premysly nad tremi taklady robotiky a oklikami jak a pri jake prilezitosti je muze robot porusit. Doporucuji precist :) je to takove oddychove a pohodlne cteni.

borknagar
11.03.2013 5 z 5

Naprosto famózní sbírka povídek........ a tím bych svůj komentář ukončil. Nic více netřeba dodávat!

kattyV
18.02.2013 5 z 5

Karel Čapek dal světu scifi název robot a Asimov tři robotické zákony. Roboty už jistým způsobem máme. Budou ti příští mít zakódovány robotické zákony?

rakytnik
08.02.2013 4 z 5

Asimov a jeho tři zákony robotiky (později čtyři) jsou naprosto geniální.
Je to jako soukolí složitého stroje, které do sebe zapadá s naprosto precizní přesností.
Od doby co jsem četl toto dílo často používám slovní spojení "duch ve stroji"

helmiczka
24.01.2013 5 z 5

Úžasné, ako to zapadá do kontextu ostatných Asimových diel ... hlavne odporúčam čítať sériu "Romány o robotoch" až po tomto, inak vás čaká spoiler :)

Phoenix16.cz
03.01.2013 5 z 5

Ke knížce mě přivedl stejnojmenný film, i když ještě před čtením jsem věděla, že spolu tyto dvě média mají pramálo společného. Přesto film se mi líbil, a proto jsem chtěla vědět, co jeho autory inspirovalo. Nepřišla jsem na to, protože stejný je víceméně jen název, ale na konci knížky mi to vůbec nevadilo, protože kniha samo o sobě byla něco výjimečného. Několik zdánlivě nesouvisejících příběhů ve skutečnosti tvořilo skvělý příběh, ve kterém si téměř každý čtenář najde něco, co mu bude blízké.

black.susi
25.04.2012 5 z 5

Ke knížce mě dovedl stejnojmenný film, který se mi navzdory očekávání celkem líbil. I když upřímně, na začátku jsem od ní moc neočekávala, brala jsem ji spíš jako zabití času v tramvaji, teď jsem nadšená. Povídky většinou moc nemusím, ale tady mě dostalo, že na sebe povídky navazují, s tím jsem se ještě nesetkala, a sbírce povídek to dává úplně jiný rozměr. Jenom první povídka mi přišla trošku slabší, jinak se mi líbili všechny a robot Descartes v povídce Rozum je naprosto úžasný. Touhle knížkou mě Asimov naprosto dostal a už se těším až si přečtu něco dalšího.