Jak nevyloupit poštu
David Jan Novotný
![Jak nevyloupit poštu Jak nevyloupit poštu](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147528/jak-nevyloupit-postu-147528.jpg?v=1359652009)
Pět novel (Prdelka, Bonvivant s děravou hlavou, Pavučina) a románů (Slunce vychází na západě, Jak nevyloupit poštu) s detektivní zápletkou z péra barrandovského scénaristy a prozaika, řešící loupeže, podvody i vraždy.
![DPX DPX](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Přesně, pohodové čtení na léto. Nejvíce se mi líbila novela Pavučina, místy lechtivá se skvělou kritikou upadajícího režimu (rozkrádání na stavbách, melouchy), až jsem se divil, že toto mohlo vyjít před r. 1990.
![h2220 h2220](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68184/m_68184-kEa.jpg?v=1478805009)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
PŘÍJEMNÉ ČTENÍ detektívek ve stylu K. Capka, bez zbytečných drastických scén, pachatelé jsou někdy spíš k politování. doporučuji jako letní čtení .-)
2010 | ![]() |
2017 | ![]() |
2013 | ![]() |
2016 | ![]() |
2023 | ![]() |
Přesně, jak tu píše někdo jiný - je to příjemné letní čtení. (Na to, že je únor...) Povídky jsou napsány lehkým stylem, připomíná to Čapka nebo Poláčka, nejsou to velké problémy a velké dějiny, je to taková dramatičnost každodennosti, okořeněná detektivními zápletkami. Nejvíc se mi asi líbila hned ta první povídka Prdelka (to není erotické, to je míněna dětská prdelka).
Novotný je výborný, i když někdy trochu přemluvený a mnohoslovný, vypravěč, má smysl pro absurditu, se kterou pracuje se zvláštní lehkostí. Jeho Sidra Noach a Dybuk a ďábel jsou podle mě skvosty.
Na této sbírce povídek je poutavé i to, jak v ní zůstávají krásně zakonzervovány reálie československých 80. let, a to jak problémy, které se tehdy řešily, tak i přístroje a jídla atp. Skutečně úsměvné, co jsme tehdy žili.