Rozinky v blátě - Dva tucty střepů přehled
David Jan Novotný

Píše se rok 1951 a do pražské čtvrti Josefov se stěhuje židovská rodina Neumanových. Hlavní postava, pětiletý Samuel Neuman, poznává ulice, dvorky a zákoutí Josefova, kde se odehrávají všední, ale také dramatické příběhy sousedů i rodiny Neumanovy, ovlivněné událostmi, které hýbaly Československem v padesátých a šedesátých letech. Jen tu a tam vezme Oskar Neuman své syny na vlastivědné výlety, aby jim ukázal krásy české země, ale zároveň divného státu, omotaného ostnatým drátem. Navzdory tomu, co strašného dějiny přinesly a přinášejí, Samuel, jeho bratr i otec neztrácejí svou víru... celý text
Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2023 , Ikar (CZ)Originální název:
Rozinky v blátě
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozinky v blátě - Dva tucty střepů. Přihlašte se a napište ho.

Naprosto souhlasím s krásným komentářem pode mnou. Krásná, moudrá, laskavá kniha! Ano, nechybí chytrý humor, spoustu informací, láska, vztahy, prostě si ji přečtěte!

Krásná, moudrá a laskavá knížka, která ve Vás rezonuje, a není jen na jedno přečtení. Přemýšlela jsem jako většina těch, kdo jí četly, proč má tak málo čtenářů navzdory krásnému humoru, který glosuje nelehké časy prožité i ty přicházející s 50. léty.
Ono to v první řadě bude anotací ke knize. Ta je opravdu "na pendrek". Máte z ní dojem, že je to nějaké takové nicneříkající vzpomínání na toulání se mezi domy a šmírování sousedů. A chudák dítě žijem pod jhem otce - fanatického turisty.
Ta obálka už to jenom podpoří, omlouvám se, pokud má lustr pro autora nějaký význam, ale v dnešní době křiklavých obálek tato určitě nezaujme. Já bych tam ráda viděla s trochou nadsázky vyfocenou tu kýtu s obtisknutým Gottwaldem.
Do třetice mě dorazila recenze v iLiteratura, kdy autor kritizuje "strukturu románu, kde se kromě hlavních postav žádné jiné nevyvíjejí". On to ale není bildungsroman, ale knížka s podtitulem "Dvanáct střípků paměti".
Kdybych si neoblíbila předchozí autorovy romány, po téhle knize bych opravdu nešáhla. A to by byla velká škoda.
Pokud budete mít tu možnost, přečtěte si tohle krásné vyprávění o dětství dvou malých nezbedů, kteří nasávají atmosféru a životní moudrosti v jedinenčné čtvrti od velmi svérázných obyvatel a také svých kamarádů, a jejich postřehy povyšuje na druhou naprosto odzbrojujícím způsobem jejich tatínek. S trochou "chucpe" bych ji přirovnala k Vyvoleným Chaima Potoka.
"POZOR NÁLEĎÍ !"
Brána pekel, Nelítostný princ a další knižní novinky (37. týden)
10.09.2023
Kniha Rozinky v blátě - Dva tucty střepů v seznamech
v Mé knihovně | 47x |
Židé Praha antisemitismus dospívání 50. léta 20. století komunismus 60. léta 20. století přeživší holokaustu české rományAutorovy další knížky
2010 | ![]() |
2017 | ![]() |
2013 | ![]() |
2016 | ![]() |
2023 | ![]() |
Zajímavá sonda do života Židovské komunity po roce 1951...
Konečně kniha, která popisuje život Židů po válce...že pokud už přežili válku, tak často trpěli postraumatickými stresovými poruchami a někteří už nedokázali žít vůbec....jako Zlatíčko... jméno, které je spjato s úžasnou postavou v této knize....
Děkuji za úžasnou knihu p.Novotný