Jak to chodí v lidské hlavě
Petra Štarková
Cílem knihy je zprostředkovat dětem co nejpřitažlivější formou základní povědomí o psychologii, a to tak, aby byly informace co nejsnáze pochopitelné i pro nejmladší čtenáře. Jednotlivé kapitoly se věnují například našemu vnímání, citům a pocitům, pozornosti, paměti, učení apod. Celým textem se prolíná příběh kluka Filipa, který tematicky a zábavnou formou doplňuje příslušné odborné informace. Čtenáře při četbě provází mozek Filipa – hlavního hrdiny. Kniha je určená především dětem školního věku, ale ocení ji i jejich rodiče a pedagogové. Petra Štarková je psycholožka, autorka článků, povídek, fejetonů a pohádek. Publikovala v řadě časopisů včetně Psychologie Dnes. Přednáší ve školách.... celý text
Knihu mi půjčila kolegyni pro moji dceru a ani jsem nečekala, že se do ní tak nadšeně začtu. Kniha příjemnou a srozumitelnou formou poskytuje dětem i dospělým základní informace o psychologii. Informací není přehršel, což je naopak k dobru.
Po grafické stránce krásná kniha která je svou čtivostí a srozumitelností vhodná pro děti i dospělé. Najdeme sice jen základy psychologie, ale někdy méně znamená více. Některé knihy o psychologii jsou tak šroubované a nesrozumitelné že by měl člověk chuť je vyhodit z okna. Ale v případě této knížky nelze být jinak než spokojena.
Užitečné a potřebné! Používáme ve škole, jiná "učebnice" psychologie pro menší děti neexistuje. Všechno je tam krásně a hlavně jednoduše vysvětleno: vnímání, myšlení, paměť…
pro děti psychologie duševní růst duševní zdraví populárně-naučné publikace duševní poruchy, duševní nemoci encyklopedie pro děti encyklopedie pro mládež
2016 | Jak to chodí v lidské hlavě |
2019 | Pravidla skutečných ninjů |
2020 | Jak se dostat z maléru: Občanskoprávní průvodce pro děti od 8 let |
2018 | Můj brácha Tornádo |
2022 | Největší nemehlo pod sluncem |
Kniha Jak to chodí v lidské hlavě je výborný průvodce pro děti i jejich rodiče do světa psychologie. Autorka srozumitelným jazykem vysvětluje složité procesy, které probíhají v našich myslích – od základních pocitů a emocí až po otázky sebedůvěry a zpracovávání informací. Velmi oceňuji, že každé téma je doplněno příběhem hlavního hrdiny a praktickými příklady, které dětem ukazují, co se děje v jejich hlavách.
Knížka je vhodná nejen pro rodinné čtení, ale i jako pomocník ve školách, kde mohou učitelé použít kapitoly ke společné diskuzi například o emocích a chování. Je to také skvělý nástroj pro rodiče, kteří chtějí lépe porozumět tomu, co se odehrává v hlavách jejich dětí.
Tuhle knihu bych doporučila všem, kdo chtějí podpořit zdravé sebevědomí a citový rozvoj dětí, a zároveň hledají praktické rady, jak s nimi o těchto věcech mluvit. Autorka se skvěle pohybuje na hranici mezi přístupnou formou pro děti a hodnotnými informacemi pro dospělé.