Jeden den
David Nicholls
„Přátelství je někdy míň než láska“ Představte si, že někdy během střední školy potkáte člověka, který vám tak přiroste k srdci, že už ho nikdy nedostanete z hlavy. Chodit spolu ale nezačnete. Přesně to je případ Dextera a Emmy, kteří jsou přátelé už dvacet let – od osmaosmdesátého se setkávají vždy po roce. Je samozřejmě jen otázka času – i když nepřiměřeně dlouhého – než se z takového vztahu vyklube něco víc, než jen návštěva muzea a výroční večeře. Úspěšný román ze současné Anglie vypráví příběh o tom, že skutečné přátelství mezi mužem a ženou není možné, a musí buď skončit, anebo se proměnit v něco jiného, a také o tom, že si ty nejzákladnější věci uvědomíme, až když je pozdě. Vtipně napsaný příběh, ale skrývá nejen úsměvné a citlivě napsané sondy do lidských citů. Vztah, který přešel od náhodné známosti na jednu noc po věrné i nevěrné přátelství až k hluboké lásce a krátkému manželství jakoby mimochodem pod komickým nátěrem ukazuje změny zvyků, mravů a politiky v Británii posledních dvaceti let. Hlavním tématem příběhu se více než klasická \"lovestory\" stávají pocity osamělosti a hloubka rozporu mezi mladickou nesmiřitelností a kompromisy, které jsme nakonec schopni tolerovat.... celý text
Upřímně mě to moc nenadchlo. Začátek byl zdlouhavý a nezajímavý a knihu tentokrát nezachránil ani konec. Postavy mi nepřirostli k srdci. Na to, že to byl román tak mezi postavami mi chybělo takovéto napětí. Nepřipadalo mi, že se nějak extra milují.
Knihy jsem se nejdřív bála. Tlusté knihy s menším písmem moc ráda nemám, ale dle popisu vypadala zajímavě, tak jsem se do ní pustila.
Začátek a prostředek knihy se mi zdál super. Děj byl velmi čtivý, nic náročného, nic na přemýšlení. Trochu jsem se bála díky Dexterovi, že kniha bude mít mnoho postav, ale naštěstí jsou tam asi 4 základní, které stačí si zapamatovat.
Konec knihy byl trochu horší. Rychlý spád i zvrat se mi zdál hodně odbytý.
Jakmile se dva přátelé dokopali k tomu, co oba chtěli, tak pak mě kniha přestala víceméně zajímat.
Možná je to i tím, že je mi 24let a život jako 40ti letá si zatím neumím představit... Proto mě možná děj bavil nejvíce cca do jejich 30ti let.
Kniha o tom, že stačí jeden den a změní se vám život, že jeden den a to správné načasování a okamžik a vaše cesty se ubírají zcela jiným směrem.......možná i s někým jiným, než jste původně plánovali. Také o tom, že v jeden jediný den můžete poznat lásku, přátelství, ztrátu, zklamání, prohru, zoufalství, beznaděj a možná i zcela nový začátek. O tom všem tato hořkosladká kniha je.
Film, to je prostě srdcovka jak blázen a jsem asi ráda, že jsem ho viděla dřív, jiank bych k hlavní hrdince neměla tak blízko. Krásná romantická knížka, která má místo v mé knihovně. Ale film miluju víc :)
Moje první kniha od autora a naprosto mě uchvátila :) člověk si říká "proč vlastně?" Vždyť to je úplně stejný jako v zivote. Ale to je na tom to krásné. Postavy skvělé napsané,člověk má možnost pochopit oba dva a není tlačen k jednostranosti
Mě se kniha velice líbila, na rozdíl od filmového zpracování, které mě velice zklamalo. Určitě se k ní ještě někdy ráda vrátím.
Čím víc knížek jsem od Nichollse přečetla, tím silnější mám dojem, že asi vážně nebude moje krevní skupina. Což o to, Jeden den je hezky a čtivě napsaný, lidsky uvěřitelný příběh. Žádná přeslazená limonáda a přesto by se příběh dal rozhodně označit jako romance. Bohužel se ale nějak nedostavil onen wow efekt, který jsem vzhledem k všeobecnému hypu tohoto díla očekávala. Jediné, co se dostavilo, byl těžkotonážní náklad deprese ze závěru knihy. Z toho konce mi bylo opravdu smutno, ale přijde mi, že to bylo spíše tím, co se tam stalo, než autorovým podáním.
Tahle kniha byla příšerně konverzační a místy neskutečně statická, ale ... stejně jsem jí zbožňovala a hltala. Je sarkastická a dokáže rozesmát. A je hořko sladká – sladká natolik, že se čtenářovi občas zrychlí tep, ale hořká dost na to, aby neprotáčel panenky.
Krásný příběh o hledání svého místa v životě, lásce a vztazích. Znělo to velmi opravdově a skutečně mě to chytlo za srdce. Rozhodně doporučuji.
Pěkné, ale konec mě zklamal, čekala jsem něco originálnějšího. Takto to na mě působilo, že autor nevěděl, jak knihu ukončit.
Plakat a za své slzy se nestydět. Hrdinové, kteří přes své rozdíly najdou k sobě cestu je vždy něco mezi zázrakem a pohádkou. Věřím, že je to možné, kéž by jsem něco takového prožil také... Nádherný konec.
Příběh o lásce a hlavně velkém přátelství. Chvilku trvá než se začtete,ale stojí to za to.
Sympatické,dojemné... Film jsem viděla a trochu doufala,že kniha skončí jinak. Bohužel.
Na některé radosti čekáme několik let a pak je třeba užívat si je naplno neb nevíme,kolik toho času zase zbývá.
Nemohla jsem se rozjet...nebo ta kniha? Od půlky již zajímavější, konec rychlý, pro mě docela překvapivý...a kompozice nějak zvláštně měnila svou podobu během těch mnoha stránek.
přátelství zfilmováno milostné romány anglická literatura Velká Británie osamělost kamarádi výběr partnera společenské romány přátelství z dětstvíAutorovy další knížky
2011 | Jeden den |
2012 | Otázka za deset |
2015 | Tři na cestě |
2013 | Záskok |
Romance dnešní doby. Občas nereálná, občas dojemná, občas neskutečně vtipná.