Jeden kopeček šmoulový
Marie Doležalová
Dětství, to jsou hlavně prázdniny, babičky a dědové, videopůjčovny, tamagoči nebo Kačeří příběhy. Aspoň pro nás, děti devadesátek. Každá rodina má své příběhy a tohle jsou zápisky té mojí. Jsou to vzpomínky, nad kterými se usmívám a sem tam se i dojmu. Třeba nad tím, jaký to bylo retro, kdy se seznámili naši. Tahle kniha je napůl moje a napůl skvělé ilustrátorky Elišky Podzimkové. Díky jejím ilustracím se kniha nečte, ale prožívá a nasává všemi smysly!... celý text
Kniha má krásnou obálku a ilustrace. Povídání o autorčině rodině mě nezaujalo, a tak jsem ho místy jen přeletěla. Za mne má cenu číst jen modré písmo, tam jsou místy ty slibované devadesátky. Líbily se mi i některé myšlenky, ale jinak bych řekla, že je to tak nějak zbytečná kniha.
Kniha je nádherně graficky zpracována. Pro autorku je to klenot plný láskyplných vzpomínek. Obsahuje fotky babiček, dědečků, rodičů a dětí, z nichž některé jsou originálně doilustrovány. A zde je pro mě kámen úrazu. Vyprávění je to pěkné, ale moc mi to nedalo a ani mě to nepohltilo. Styl autorky mi nesedl. Místy mě to ani nebavilo, nic mi to něříkalo. Krásné je to pro tu rodinu, které se to týká. Ale pro cizí čtenáře je to lehké zpestření.
Knížka není nijak vtipná, většinou vás ani nijak nezajímá cizí příbuzenstvo ... proč má tedy cenu si ji přečíst: S pobavením si uvědomíte, že
- si i po 25 letech pamatujete barvu své první šusťákovky,
- vás babička nutila sníst všechnu polívku, na kterou se teď v dospělosti vždy těšíte,
- jste se prarodičů nikdy nezeptali, jak se seznámili,
- nechápete, jak rodiče zvládli cestu na Bibione se dvěma hádajícími se dětmi na zadním sedadle ...
(Pozn. č. 1: Platí, pokud jste prožili dětství v 90. letech. Pozn. č. 2: Může se lišit dle vašich osobních zážitků z dětství.)
česká literatura Československo vzpomínky rodina dospívání dětství 90. léta 20. století české povídky babička ŠmoulovéAutorovy další knížky
2015 | Kafe @ cigárko |
2018 | Jeden kopeček šmoulový |
2021 | Dopisy Ježíškovi |
2021 | Fejetony do kabelky |
2018 | Čtení do kabelky aneb Nejlepší fejetony z časopisu Glanc |
Jako takhle, bavila mě asi jen první půlka,krásně jsem si zavzpomínala na dětství, zbytek už je jen takové příjemné listování. Ale moc hezké. A co musím pochválit je grafické zpracování to se moc povedlo.