Jediný príbeh
Julian Barnes
Chceli by ste radšej viac ľúbiť a viac aj trpieť, alebo menej ľúbiť a o to menej trpieť? Touto dilemou začína štrnásty román anglického spisovateľa Juliana Barnesa, držiteľa Man Bookerovej ceny za titul Pocit konca. V prvej, druhej aj tretej osobe rozpráva o láske medzi devätnásťročným mladým mužom a štyridsaťosemročnou ženou.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , Artforum (SK)Originální název:
The Only Story, 2018
Inteligentní a nesentimentální zamyšlení nad aspekty lásky.
Dějová linka tohoto milostného příběhu je vcelku jednoduchá a dala by se vyjádřit pár větami - ale nebudu spojlerovat. To hlavní na knize jsou pro mně velmi zajímavé a obecně platné úvahy o lásce a vztazích.
A ještě dodám: žádnou pikanterii od spojení mladíčka s výrazně starší ženou nečekejte. Nedočkáte se. Věkový rozdíl je spíš důležitý kvůli odlišným životním zkušenostem protagonistů a kvůli tomu, že předem vylučuje tradiční scénáře vývoje vztahu (např. založení rodiny).
Smutné a depresivní vyprávění, ale skvěle napsaná kniha.
Opravdu hodně otázek k přemýšlení.
Mám jen dvě krátká poselství ohledně Jediného příběhu:
1) Nečekejte milý příběh, ale čekejte příběh plný lásky. I když... Někdy jsem pochybovala nad tím, jestli doopravdy šlo o lásku.
2) S knihami je to jako s lidmi – čím víc je budete milovat, tím víc budete trpět.
veľmi zaujímavý ponor do osudov dvoch odlišných ľudí. nie je to prvoplánové, nie je to ľúbivé, nie je to romantické, nie je to drsné. je to život. je tu priestor na premýšľanie a rozuzlenie, ktoré príliš optimizmu nerozdáva. je to dobré čítanie.
Kniha plná pekných myšlienok, nad ktorými autor núti zamyslieť sa. Mám pocit, že prvá veta knihy : "Chceli by ste radšej viac ľúbiť a viac aj trpieť, alebo menej ľúbiť a o to menej trpieť?", vystihuje celý jej dej. Myslela som si, že kniha bude len opisom akéhosi mladíckeho romániku, no toto bolo niečo viac, aj keď na 5 hviezdičiek mi niečo chýbalo.
partnerské vztahy anglická literatura první láska psychologické romány alkoholismus nešťastná láska partnerské rozchody věkový rozdíl partnerů (age gap)
2012 | Vědomí konce |
2019 | Jediný příběh |
2016 | Flaubertův papoušek |
2015 | Stolek s citróny |
2018 | Než potkala mě |
Přečteno jedné neděle... Po zklamání, které mi způsobila předchozí kniha přeložená do češtiny (Než potkala mě), je tohle pro mě návrat k Barnesovi ve vrcholné formě. Velmi naléhavá, bolestná a bohatá kniha, opravdu Jediný (jedinečný a výlučný, zároveň osamělost a vzdálenost evokující) příběh o celoživotním dospívání, neodhadnutelných následcích, které nekompromisně přicházejí po příčinách, srdcích trochu kýčovitě planoucích a brutálně realitou kauterizovaných - a o tom, jak "život uplyne, člověk ani neví jak"... Užila jsem si. A kdyby se korektor, byl-li jaký, trochu pochlapil, užila bych si ještě více...