Jedlá semena z přírody
Doris Grappendorf , Anke Höller
Semena mnoha našich jedlých planých rostlin jsou obzvláště chutná a plná životně důležitých látek – jsou to skutečné energetické bomby! Planá semena můžete všestranně využívat: jako hodnotný doplněk stravy, díky němuž budou dovážené superpotraviny (například chia semínka nebo blešníkové semeno) zbytečné, jako přídavek do jídel, ke kořenění, k přípravě hořčice, jako ořechový požitek, do mouky a kávy, na jedlý olej, nebo také naklíčená.... celý text
Literatura naučná Kuchařky Příroda, zvířata
Vydáno: 2021 , Mladá frontaOriginální název:
Essbare Wildsamen - finden, sammeln, vielseting geniessen
více info...
Přidat komentář
Protože nejsem ani biolog ani kuchař, nechávám bez hodnocení.
Z mého tedy laického pohledu jen hodně subjektivní postřehy.
Co mi chybělo, byly podrobnější popisy rostlin, zvlášť pokud je uvedeno, že některé z uvedených lze zaměnit s jedovatými příbuznými. Samozřejmě jitrocel, kopřivu a další, běžně známé rostliny pozná každý, ale u těch méně známých by nějaký klíč k určování pomohl.
Naopak mi přebývaly recepty. Vzhledem k tomu, že většina z uváděných semen v receptech vystupuje v podstatě jako koření (čajová lžička na půl kila dalších surovin), přišlo mi, že by úplně stačila poznámka, lze zaměnit za hořčici (pepř, koriandr apod.).
Ale jako inspirace určitě dobré. Člověka nejdřív překvapí co všechno se dá jíst, aby si po určité době uvědomil, že to je vlastně logické a že je jen v zajetí vlastních (společenských) stereotypů.