Jihočeská houbařská kuchařka

Jihočeská houbařská kuchařka
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375868/jihoceska-houbarska-kucharka-Rqa-375868.JPG 5 9 9

Přidat komentář

freejazz
05.11.2022 5 z 5

to není knížka ke čtení. musíte v ní listovat, kochat se obrázky (i když u receptů poněkud zašlými), číst si k těm obrázkům průvodní texty, které jsou osobitým druhem poezie (posuďte sami: „Závitky z roštěnce, plněné houbami, po italsku, zdobené plátkem sýra a houbičkou naloženou v sladkokyselém nálevu...“ nebo: „Lahůdkový vlašský salát s houbami, zdobený muchomůrkami, zhotovenými z vajec a rajčat a hlávkovým salátem...“ a tak dále a tak podobně... zavání mi to inspirací Magdalenou Dobromilou Rettigovou.

a protože knížka vyšla v roce 1982 (a šla na dračku, jako všechny kuchařky) nechyběla v ní ani úlitba „bohům“ v podobě receptu na houbový šašlik (šašlik - typicky jihočeský výraz, pozdravení, jímž se zvítali dva houbaři uprostřed Šumavy:), nebo kaviár (další typicky jihočeský produkt, známý také jako kapří vejce:) nebo něco, co se mi rozluštit nepovedlo - rasstěgaje (nejspíš někde v oblasti Šumavy přebývali potomci gerojů...). snad se v knížce nedočtu i o vztahu Vladimíra Iljiče k houbám...

pominu-li tyto hlouposti, je knížka doplněna krásnou obrazovou částí a zasvěcenými radami mistra houbaře Ing. Smotlachy.

doporučuji všem!

Radka1911
02.07.2019 5 z 5

Perfektní kuchařka pro milovníky hub. Spousta receptů zdomácněla v našem jídelníčku.


SisaK
03.07.2018

Vynikající kniha o houbách od Viléma Vrabce a Ing. Smotlachy - Mykologická část.Výborné recepty a k tomu atlas hub.

mikky1
04.05.2012 5 z 5

Krásná kniha, akorát škoda, že je lepená. Používáme ji i po více jak dvaceti letech.