JLA: Liga spravedlnosti: Kniha druhá
Grant Morrison , Howard Porter , Christopher James Priest (p)
JLA: Liga spravedlnosti série
< 2. díl
Největší hrdinové světa potkali sobě rovné! Ikony vesmíru DC – Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman a Martian Manhunter – jsou první linií obrany Země proti naléhavým hrozbám, kterým lidstvo čelí. Avšak navzdory své síle a navzdory rozšířené členské základně, musí JLA čelit svým dosud nejnebezpečnějším nepřátelům: Lexi Luthorovi a jeho Gangu nespravedlnosti, všemocnému Darkseidovi a zcela novému padouchovi, Prometheovi, který má vše, co k likvidaci Ligy spravedlnosti potřebuje.... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2013 , BB artOriginální název:
JLA: The Deluxe Edition: Volume 2, 2009
Tak druhý diel JLA ma mierne sklamal. Hlavne prvá, tá hlavná časť bola neprehľadná a neorientoval som sa v nej veľmi, takže mi to veľa úžitku neprinieslo. Čistý podpriemerný superhrdinský mainstream. Čo sa mi ale páčilo a čo bolo na 5 hviezdičiek boli bonusové príbehy, či už s Prometheom, ale hlavne spojenie s W.I.L.D.Cats mi sedelo a bolo to také fajn oživenie. Čiže tie bonusové príbehy boli super, ale hlavný príbeh nestál za veľa. Tak dávam číročíry priemer.
Oproti jedničce zklamání. Až to chvílemi připomíná dobrodružství Čtyřlístku pro starší a pokročilé. Opět se zde projevuje slabina českého trhu - jakmile nakladatel čtenáře neseznámí se souvislostmi, ten pak nemá příliš možností se v přívalu událostí orientovat. Takže do Ligy sice přibudou dva noví členové, ale vzhledem k tomu, že o nich nemáte ani ánunk, moc vás to nedojme. Samotná Liga se v jednu chvíli rozpouští, aby o sešit později byla znovu v plné síle. Ostatně - postavy se zde objevují a mizí v průběhu několika na sebe navazujících čísel, až se člověk nestačí divit. A když se musíte ptát kdo je sakra Darkseid, je už vážně něco špatně.
Zápletky samotné jsou nepřehledné, neuvěřitelné a naneštěstí často nefunkční. Navíc ubylo humorného nadhledu, a jak se to celé najednou bere vážně, působí to spíš směšně než akčně. Zábavný Grifter z WildC.A.T.s (závěrečný crossover) to bohužel nezachrání. Takže radím, nejdřív se seznamte s jízdním řádem DC a teprve pak do tohodle vlaku naskakujte.
Zatímco u první knihy jsem byl docela dost nadšený z toho, že Morrison neutrhl ze řetězu, tak o druhé knize tohle říci nemohu. První kniha je mnohem přijatelnější a zábavnější. Zatímco druhá je pro fanoušky JLA, kteří zde dostanou velkou porci superhrdinského dobrodružství okořeněnou o mytologii DC světa. Morrison zrovna na tyto fanoušky cíli, ale zároveň myslí i na nováčky. Pro skalní fanoušky je hlavní příběh, pro ostatní jsou ty vedlejší, které jsou kratší, přehlednější a taky zábavnější. Jako celek to není nejjednodušší čtení a chvilku trvá, než se zorientujeme v ději a sedne nám styl vyprávění. Přesto mohu říci, že jsem nakonec s komiksem dost spokojený a místy mě to hodně moc bavilo a některé nápady byly opravdu velmi dobré.
Bohužel zklamání stejně jako předchozí díl. Čtení jsem si vůbec neužíval, spíše protrpěl.
Opět přehrdinováno. Opět místy nepřehledné. Opět jsem si to užila. Nestěžuji si. Ale...mám prostě raději komornější příběhy. Jo, i na blockbustery chodíme, protože se většinou nemusí moc přemýšlet. Ale pointa je jasná, ne? Občas ráda zapnu mozek. Bolí to, ale dá se to přežít...
Nevím proč se mi Morrisonova Justice League tak nelíbí ale ani v druhém díle jsem nenašel zalíbení, základní příběh mě vůbec nenadchl a jediné u čeho jsem se trošku bavil byly příběhy ke konci. Pravděpodobně moc doporučit nemůžu.
Předchozí díl mě mezi dost slušnym začátkem i koncem sice taky prudil, ale ještě jsem byl s hodnocením hodnej a zaokrouhlil nahoru... tady nastal přesnej protiklad:) Většina kapitol nesrozumitelně přeplácanejch a k uzoufání nudnejch, navíc modrobílej Supík už fakt děsně nesympatickej, kam se jiskří na Dr. Manhattana!
Vesmíry se otřásají v základech, padouši kopou za jeden tým, jen aby Ligu spravedlnosti rozcupovali za kusy. V tomhle dílu se dočkáme rozpadu i znovuobnovení, smrtí i znovuoživení. Cestujeme časem, prostorem, měníme formy. Z Morrisona tryskají nápady a každý další je šílenější (přesto v závěru dává dokonalý smysl) než ten předchozí. A možná příjdou i WildCats...
Vůbec nic se nestalo pokračovalo to v uspávajícím trendu