Já, Monstrum
Dan Wells
John Cleaver série
< 2. díl
Zabil jsem démona. Nevím, jestli to byl opravdový démon, jsem si však jistý, že šlo o netvora, který měl ostré tesáky, drápy a podobně, a že vzal život spoustě lidí. A tak jsem ho zabil. Myslím, že jsem udělal správnou věc. Aspoň už nikdo další neumřel. Ale ne na dlouho… V knize Nejsem sériový vrah John Wayne Cleaver zachránil své město před zabijákem daleko hrozivějším, než jsou sérioví vrazi, kterými je přímo posedlý. Ukáže se však, že sotva jeden démon zmizel, v Claytonu jej vystřídal druhý. Zanedlouho se objeví další oběti, jež může John balzamovat v márnici, a nová záhada, která čeká na vyřešení. Jenže John okusil smrt a temná stránka jeho osobnosti, kterou používal jako zbraň – a nazývá ji Monstrum –, ho teď může ovládnout. V Claytonu nikdo nebude v bezpečí, dokud John nepřemůže dva děsivé protivníky: neznámého démona, kterého musí zastavit, a svého vnitřního démona, před nímž nikdy neuteče. Druhá část trilogie Dana Wellse je ještě čtivější a napínavější než její první díl. Autor se vám předem omlouvá za noční můry.... celý text
Detektivky, krimi Thrillery Fantasy
Vydáno: 2013 , BB artOriginální název:
Mr. Monster, 2010
Po dlouhé době kniha s psychologickým nádechem, která mě fakt obavila od začátku do konce. Ani nevadilo, že jsem omylem sáhla po druhém díle a první vůbec nečetla. Rychle jsem se zorientovala a pochopila, co bylo v díle prvním.
Postava hlavního hrdiny je zajímavá a svým způsobem i symaptická. Nadpřirozená zápletka na detektivním pozadí mě ohromila a bavila po celou dobu příběhu.
Škoda, že třetí díl není přeložený do češtiny, no co se dá dělat, stojí m ito i za to si to přečíst v angličtině.
Opravdu jsem byla víc než mile překvapená, protože jsem od knihy žádný zázrak nečekala.
Fakt ne... možná půl knihy, pak jsem trpěla a konec přeskakovala odstavce... začátek poutavý, poté však zbytečně dějové skoky, nedotažené scény, případně povrchně podané,...za mě opravdu ne...
Popravdě je to druhý díl a já ho četla, jako první nebyl v tom téměř žádný problém, knihy na sebe víceméně nenavazují (a když už ano, je to vysvětlené, že pochopíte, i když jste první díl nečetli).
Určitě bych řekla, že je to zajímavá kniha, naneštěstí snad až moc předvídatelná.
Démoni jsou zpět a John Cleaver je zas až po krk v problémech. Vtip je ale v tom, že co je pro obyčejné lidi šílencovou noční můrou, je pro našeho hrdinu báječnou jízdou na roztomilém poníkovi. On je totiž John tak trochu sociopat. A kdyby nebyly světské zákony proti, s radostí by dělal sériového vraha.
Jak už to naneštěstí bývá, první díly hýří originalitou, aby následná pokračování vařila z vody. U této série jsem přeci jen čekal něco jiného, už je proto, jakým způsobem rozkopal Dan Wells předchozí knihou nepsaná pravidla románu pro mládež. V druhém díle však polevil ze svého rebelanství a vyprávění přizpůsobil požadavkům trhu. Pořád je to děsivý svéráz, ale už s morálkou na pravém místě, který si uvědomuje, že jeho vlhké sny (bodat, svázat, řezat) nejsou úplně košer. Body navíc bohužel nezískal ani za utahanou zápletku, jež začne gradovat teprve v poslední třetině. A tak nakonec nejvíc potěšila až závěrečná věta, uvozující další díl, přestože toho se už u nás asi nikdy nedočkáme.
Nečetla jsem první díl, ani jsem netušila, že nějaký existuje, takže jsem se pustila do čtení zcela neinformovaná. Většinu knihy jsem si myslela, že Johnovo Monstrum nad ním zvítězí a on bude tím sériovým vrahem. Bylo to popsáno hodně hodnověrně, vnímala jsem úzkost a strach. Pak jsem nevěděla, která bije. Jestli je to, co se děje, je Johnův sen, jeho představa, nebo jeho druhá Já.... Ne nebylo to ani jedno, byla to realita a ta mi přišla přitažená za vlasy. Rozpuštěný démon mi vzal nadšení z knihy.
Horší nez první díl.Zase pár zajímavých faktů z prostředí márnice.Ale uz me celkem nudilo to rozpolceni Johna,jeho x-te rande,na*ral me s tou kočkou,a opet ten konec...to uz asi bude klasika,slabý no.trochu skoda,takovy zajímavý potenciál to mělo
Nečetla jsem první díl, tenhle mi byl de facto vnucen a velice doporučen mojí spolubydlící. A určitě se do žádného dílu ani nepustím. Celá knížka na mě působila dosti podivně, což byl možná záměr, přeci je jen o psychopatovi, ale stejně mě to nějak nenadchlo a až po cca 150 stránkách jsem si ji začala trochu užívat. Rozuzlení s Formanem bylo docela dobrým dějovým zvratem, to musím uznat.
Tenhle díl mě jaksi nepohltil stejnou měrou jako první. Nevím, jestli to bylo způsobeno tím, že jsem jej četla s takovým odstupem nebo jsem prostě byla v jiném rozpoložení, nicméně celkově mi to přišlo vhodné spíš pro mladší. I přesto se však pustím i do závěrečného dílu.
Opět zajímavý Johnovo příběh, bohužel velmi předvídatelný... Vadilo mi, že se v knize opakují záležitosti z knihy první (Nejsem sériový vrah). Úplně špatné to nebylo, hodnocení tak 4,5 * Vadil mi trochu styl jakým byla kniha napsána. (Nemám ráda hodně se opakující JEŽ, JÍMŽ, JENŽ...atd) Když je to potom v skoro každé větě, čtenář by nejradši s knihou praštil o zeď :D Ale určitě se ke knize vrátím.
Kniha není ničím vyjímečným, není ani nijak perfektně napsana. Rozhodně je zajímavá a svým způsobem velmi originální. Bohužel jsem od ní očekávala mnohem více, než mi později nabídla.
Druhý díl o hodně lepší než první - pro mě super zápletka, perfektní rozuzlení a na démona už jsem byla připravená (ten se mi líbil více než v prvním díle, byl "více uvěřitelnější"). Snad brzy vyjde i třetí díl u nás, pokud jsem se nepřehlédla :-)
Nebylo to špatné.V první půlce se mi líbilo jak John bojuje sám se svým temným já a pak jeho zápas s dalším démonem.
Čtivé, poutavé, děsivé,...prostě skvělé! Líbilo se mi to o dost více než první díl, dokonce jsem tu zkousla i toho démona a dávám plné hodnocení :-)
První díl i ten druhý díl této série je opravdu čtivý, napínavý a zábavný současně. Strašně moc se těším na třetí díl. :-D
Po prvním díle, jsem neváhala ani vteřinu a okamžitě sáhla po této knize. Autor mě nezklamal a knihu jsem s nadšením přečetla téměř ve stoje.