Drak spí
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
"Některá tajemství je lepší zapomenout" V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu však zmizí mladá žena a další je zavražděna. Spojitost zločinu se starým nevyřešeným případem nakonec přivede na scénu Josefa Bergmana. A kriminalista během pátrání po vrahovi zjišťuje, že místní před ním tají temnou minulost i vlastní skříně plné kostlivců.... celý text
Že by česká Shari Lapena? Drak spí je mé první setkání s autorkou a nelituji. Lituji jen toho, že jsem se k jejím knihám nedostala dříve. Na Databázi knih má tato kniha hodnocení 90 % od 1 132 lidí!
Proč přirovnávám Michaelu Klevisovou k Shari Lapeně? Mají totiž pár podobných prvků. Shari svá díla zasahuje do předměstí, Michaela zase (alespoň v tomto případě) na vesnici. Jasně, tohle není stejné, ale v obou prostředích se nachází skupina lidí, okolo kterých se celý příběh točí. Jsou buď podezřelí, nebo svědci určitého činu. Většinou nějaké vraždy. A že je těch postav hodně. A tím myslím opravdu hodně. Vždycky, když čtu knihy Lapeny, musím si všechna jména vypsat a přidat k nim i stručnou charakteristiku a vzájemné vztahy. U knih M. Klevisové to budu dělat také. Občas jsem se v nich ztrácela. Dalším společným prvkem autorek je skvělá promyšlenost. Záměrně nepíši dokonalá, protože jsou tu tací, kteří pachatele odhalí. Já mezi ně nepatřím. I Klevisová mě naprosto dostala. Měla jsem podezřelých spoustu a každou chvíli je měnila, ale skutečného pachatele jsem neodhalila. Byla bych příšerná vyšetřovatelka.
Drak spí se odehrává v jihozápadní vesnici, kam se po 14 letech vrací již dospělá Eliška, aby se dozvěděla o minulosti své matky. Ta před nedávnem zemřela a její dcera chce zjistit, proč na chatu přestaly jezdit. Přijede nevhod, jedna dívka se pohřešuje a další je nalezena mrtvá ve stodole. Byla to nešťastná náhoda, nebo vražda? To na místo přivede vyšetřovatele Bergmana a Sylvii. Aby toho nebylo málo, během vyšetřování přijdou na další záhady některých obyvatel.
Drak spí je první detektivkou od M.Klevisové,kterou jsem přečetla a to téměř jedním dechem.Moc se mi líbila jak zápletka,sloh, jak je kniha napsaná a popis krajiny a míst,kde se děj odehrává. Tak jsem si místa přesně dokázala představit .Kniha není drsnou detektivkou jako jsou mnohé,které jsem četla,i když jde o hrozné skutky,ale celkově nepůsobí tak drsně a to se mi moc líbilo.Proto ji velmi vysoce hodnotím.
V tuto chvíli poslední příběh Josefa Bergmana, což je škoda. Doufám, že si ještě o tomto detektivovi něco přečtu.
Výborné. Detektivky nejsou úplně má nejoblíbenější četba, nicméně toto moje první setkání s paní Klevisovou mě teda nadchlo. Čte se to fakt abs skvěle - člověk ani moc knihu nechce odložit a musel jsem to v noci dočíst. Perfektní psychologie postav ( v podstatě každý účastník může být pachatel), velmi realný popis zivota v zapadlé mikrovesničce v pohraničí, výborně vystavený příběh a zápletka, parádní lokace a místopis. A postavy detektivů Josefa a Sylvie moc sympatické a úžasně se doplňující. Za mě opravdu pecka - smekám před autorkou a určitě si někdy zase něco od ní rád dám. K této knize jsem se dostal víceméně náhodně, kdyz jsem hledal v žebříčku něco co by sploňovalo zadání a tohle teda byla sakra dobrá volba. Přečteno v rámci výzvy - 18. Kniha jejíž hlavní hrdina pije kávu. A musel jsem si několikrát k četbě tenhle božský nápoj udělat, protože ta občasná vůně kávy linoucí se z knihy mi dělala hrozně chutě, kterým jsem nemohl odolat.
Mám přečtené všechny detektivky od M.Klevisove a vždy mě kniha vtáhne do děje.Kazda její další kniha je lepší a lepší .Těším se na další várku napětí:-)
Skvělá česká detektivka z pěkného prostředí jižních Čech. Líbilo se mi pátrání v minulosti, vykreslené popisy postav i překvapivé zjištění na konec. Těším se na pokračování série, doufám, že bude....
Jop. To jsem zase jednou ráda, že jsem dala na doporučení :) Moje první kniha autorky a určitě ne poslední. Super česká detektivka, která se ze začátku jeví pohodově, ale postupně nabírá spád a nenechá vydechnout :) Těším se na další díly.
Líbí se mi, jak autorka dokáže popisovat okolí a vybírá si život na vesnici. Vazby mezi sousedy jsou propletené a velmi blízké. Ze začátku je kniha taková pohodička, ale v druhé polovině se nedá napětí vydržet a musíte číst dál. Odhalení vraha je v úplném závěru knihy. Styl autorky mi sedl, takže budu postupně dočítat ostatní knihy, které napsala.
Povedená kniha. Jsem maximálně spokojená. Čte se lehce a dobře, avšak není to ta kniha, která by vás nenechala spát, je to takové klidné a milé čtení. Drak spí je mou první knihou od této autorky, určitě si ale přečtu i další její tituly.
Dobrá detektivka. Napínavá, měla spád, děj se přirozeně posouval. Počet postav akorát, vše se obešlo bez potoků krve a chmurné nálady. Zasazená do krásného prostředí naší malé zemičky. A to mi sedne víc, než knihy autorky od fjordů či z ostrovů. I ve stylu a psaní se autorka velmi posunula. Knížku jsem si užila a těším se další pokračování.
Bavila mě. Pro mě byla ta vražda taková třešnička navíc (ačkoliv to je to hlavní na té knize), mě by bavilo číst klidně i jen o těch lidech, jak žijí na té vesnici v pohraničí. Hledání vraha bylo teda zapeklite, těch záležitosti okolo toho bylo tolik, že jsem se v tom všem místy ztrácela. Určitě si od autorky ráda přečtu něco dalšího.
Výborné jako celá série s Josefem Bergmanem, výborná a napínavá četba s hluboce promyšlenými zaplatkami a zvraty :-)
Moje první přečtená knížka od této autorky a jsem spokojená. Nic mi tam nechybělo ani nepřebývalo, trochu se mi motal konec, ale to bylo způsobeno zřejmě mojí nedostatečnou pozorností - musela jsem se někdy vracet. Nicméně - paní Klevisová si ocenění nejlepší detektivky dle mého zaslouží a určitě brzy sáhnu po další její knize.
Mne se to teda hodne libilo, asi uz jsem presycena severskych krvaku. Knizka je napsana velice ctive, pohlti vas. Take mista jsou velice hezky popsane a mate skutecne pocit, ze jste v Hurce. Cele je to takove uveritelne a uz se tesim na dalsi knizku od autorky.
Bergman a Sylvie opět v malé vesničce, kde zná každý každého. Pohraničí a téměř nedotčená příroda, celou pohádkovou scenérii naruší vražda, která dává podnět k vyřešení starého případu, kolečka se točí, staré křivdy a tajemství. Nakonec vyřešení napomohlo soukromé pátrání Ely po tom jaká byla její matka.
"přečteno" v audioverzi :o). Fajn detektivka - nechybí zápletka, tajemství ani překvapení.
Určitě sáhnu ještě po dalších knihách od autorky. Tahle byla moje druhá a nezklamala
vraždy detektivní a krimi romány incest blata vesnice jižní Čechy české detektivky a krimi sousedské vztahy poválečné odsuny Němců české romány
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Tuhle knihu jsem původně nekupoval pro sebe. Nakonec mi ale zůstala a jsem za to rád. Výborná detektivka, skvěle a neprvoplánově vystižené charaktery, motivy i okolí. Velice oceňuji, že autorka dokáže charakteristiku postav podat sugestivně a uvěřitelně, aniž by tím zdržovala děj a rozmělňovala napětí. Michaela Klevisova snese srovnání se zahraniční detektivní scénou, a v mnoha ohledech je lepší. Nemám rád přirovnání, ale kdyby chtěl někdo za každou cenu hledat, jakému stylu se ten autorčin nejvíce podobá, tak podle mého mínění například Louise Pennyové. Dokáže lidské neřesti a ctnosti, malost i velikost, popsat se stejným porozuměním a bez šokujících brutálních scén známých např. ze severských detektivek. To považuji za jednoznačné plus.