Vraní oko
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
< 8. díl
Vyšetřování zavede kriminalistu Josefa Bergmana do chatové osady u řeky na jižní Moravě, kde lišky dávají dobrou noc. V okolních mokřadech vzniká nová ptačí rezervace, kterou tam ovšem místní nechtějí. Lidé tak mají spoustu důvodů vzájemně se nenávidět. Bergman musí přijít na to, jak vražda podivínského ornitologa souvisí s nedávnou smrtí pražské profesorky. Pravdu znají snad jen ptáci, kteří nerušeně poletují nad hlavami obětí i podezřelých.... celý text
Jedna rodina ktorá by mohla byť šťastná, ale nie je. Prehnané očakávania a nároky na rodinných príslušníkov, závisť, sklamanie i tajomstvá minulosti, a ako to už býva aj neuvážené činy mávajú ďalekosiahle dôsledky. To všetko tvorí kulisu pre novú vraždu ktorá na seba nenecha dlho čakať. Ľudské povahy, prepletené vzťahy a príroda na vidieku- to je naozaj silná stránka autorky. Ako býva u pani Klevisovej zvykom, snaží sa v prvom rade predstaviť nám postavy a ich vzájomné vzťahy, inšpektor Bergmann tento krát dostal viac priestoru.
Kniha sa mi páčila, tak ako všetky ostatné knihy autorky a teším sa na ďaľšiu
Já mám knížky paní Klevisové moc ráda, možností na případného vraha je více, tentokrát jsem se svým tipem trefila a i to mě potěšilo. Jinak je prostředí, kde se detektivka odehrává moc hezky a detailně popsáno, místy se knížka podobá Domu na samotě, ale to není vůbec ke škodě.
Napínavá a zároveň pohodová detektivka z vesnického prostředí. Moc se mi líbily skvěle vykreslené lidské charaktery, stejně jako sympatický policista Bergman.
Jak už bývá zvykem u M.Klevisové, je to další skvostné dílo se stárnoucím policistou Josefem Bergmannem, tentokrá z prostředí lužních lesů jižní Moravy. Knihy M.Klevisové nejsou klasickými detektivkami (které se soustřeďují na vlastní vyšetřování zločinu), jsou to spíše romány s detektivní zápletkou. Kniha s mnohovrstevnatým dějem a několika dějovými linkami vyprávěnými z pohledu jednotlivých aktérů je postavena na dokonalém vykreslování charakteru postav a věrném líčení prostředí, ve kterém se děj odehrává (tak, že má člověk pocit, že to tam zná, i když tam nikdy nebyl). Příznivci rychlé akce a snadného čtení asi sáhnou po jiných knihách, zde jde spíše o vychutnávání textu psaného bohatým a krásným jazykem, který člověka podněcuje k přemýšlení a promýšlení přečteného. Nad knihou jsem strávil pár pěkných dnů.
Povedenější Bergmanovka. Začátek je sice dost zdlouhavý, zhruba poslední třetina už nabere tempo. Vydržela jsem číst spíš díky tomu, že lokaci velmi dobře znám,i když nejsem místní.Na Mušov chodí rybařit už třetí generace mojí rodiny. Spíš jsem užívala popisy známých zvuků, vůní přírody než samotný příběh. Paní Klevisová je zachytila dost věrně.
Začiatok knihy bol trochu zdĺhavý. Nevedela som sa dočkať, kedy už k niečomu dôjde a dej sa pohne ďalej. Kniha má nesklamala, ale ani neoslovila. Hádam ďalší príbeh...
Jako ostatně pokaždé, Michaeliny detektivky právem patří mezi to nejlepší v současném detektivním žánru. Nedivím se, že některé byly i zfilmované. Líbilo se mi prostředí Podyjí a snad mě jen mrzelo, že Silvie neměla v tomto díle větší prostor. Moc pěkné.
V knize mě zaujal autorčin vypravěčský styl. Ten spolu s jejím jazykem tvoří skvělý základ této povídky s detektivní zápletkou. Převažuje tu totiž spíše líčení života na jižní Moravě, proplétání lidských osudů spolu s tajemným příběhem z mládí hlavních představitelů. Děj tak čtivě a příjemně plyne. Překvapily mě autorčiny nápady, jak obohatit děj (bylinkářství, ornitologie, ochrana životního prostředí). Čtenářský zážitek vylepšilo i překvapivé rozuzlení.
Další skvělý příběh paní Klevisove. Detektiv Bergman s kolegyní Sedlakovou jsou úžasní, neznám snad jiné tak sympatické vyšetřovatele. Příběh opět nezklamal, byl čtivý, příjemný, plný napětí, do poslední chvíle jsem vraha netušila.
Myslela jsem, ze už jsem přečetla vše, ale nemusím být smutná, ještě mě čeká Sněžný měsíc;-)
Plný počet hvězdiček už začíná být u této série samozřejmostí :) Vtáhne a nepustí. Tentokrát je kromě obvyklé přidané hodnoty, která zahrnuje úžasné popisy míst, zajímavé také ornitologické okénko a téma ptačí rezervace. Pokaždé se k nám čtenářům, kromě úžasného zážitku ze čtení detektivky, dostanou i nějaká zajímavá fakta z různých oblastí. Paní Klevisová musí mít buď obrovský přehled o všem možném, nebo si umí téma skvěle nastudovat a přenést do knihy tak, že zaujme. Má tolik nápadů! Úžasné. Tentokrát jsme lehce okusili i bylinkářství.
Autorka dovede najít silné téma a zaplést zápletku tak, aby pohoda i zločiny byly lidsky vyváženy.
Čeho se její dílo dotkne má vůni po přírodě i lásku k ní. Snad proto, že nám zprostředkovává ten nevratný pohled okamžiku pohody a patřičnou dávku napětí jsou její knihy tak oblíbené.
Lidské duševní bolesti a životní předsevzetí na úkor a nepochopení jiných, jsou živnou půdou pro radikální řešení - zločiny.
Audiokniha celá skvělá.
Takové pohodové čtení. Česká detektivka s uvěřitelnými postavami a zápletkou. Vyjadřování uspokojivě obratné, zdařilé popisy prostředí - jak je dobrým zvykem. Byla jsem spokojená.
Další zdařilá detektivka od paní Klevisové. Jasný důkaz toho, že jde napsat dobrou detektivku i bez potoků krve, zato s barvitými popisy přírody a pěknou češtinou.
Skvělá detektivka, oddechové čtení na víkend. Chytlavý příběh a překvapující rozuzlení. Líbilo se.
Poklidná, oddychová detektivka. Krásně popsané postavy i prostředí. A i když se mrtvolky kupí, žádné potoky krve a nervydrásající akce.
Opět pěkný díl série české královny detektivek, i když tento díl mi připadal o něco méně napínavý něž předchozí.
Plus dávám za to, jak to autorka vymyslela a zamotala, za popisy prostředí. A taky jsem se dozvěděl něco o ptácích.
Promyšlená zápletka, podrobně zpracovaná, v ději je hodně nastražených "falešných odboček" ve stylu Agathy Christie - pohodové detektivní čtení!
tajemství chalupy a chaty bažiny, mokřady, močály vesnice české detektivky a krimi jižní Morava lužní lesy
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Není to nejlepší díl série, ale pořád si drží vysokou úroveň. Velmi dobrá detektivka, příjemné letní čtení.