Jsou světla, která nevidíme
Anthony Doerr
Marie-Laure prožívá s milujícím otcem spokojené dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tehdy ještě netuší, že má před sebou další, mnohem obtížnější zkoušky. Němci obsazují Paříž a Marie s otcem jsou nuceni uprchnout, musejí opustit své dosavadní jistoty a vydat se za nejasnou vidinou bezpečného útočiště. Je ale možné najít takové místo v rozbouřené Evropě? Zvláště když s sebou Mariin otec nese nebezpečné tajemství?V německé hornické kolonii vyrůstá sirotek Werner, toužící po jiném osudu, než jaký mu byl předurčen. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, fascinuje jej věda, technika. Jeho přirozený talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, nezůstanou nepovšimnuty. Zajistí mu místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je stále více vědom nelidských důsledků své inteligence, se nakonec při pátrání po odbojářích dostává i do Saint-Malo. Blíží se chvíle osudového setkání...... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2020 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
All the Light We Cannot See, 2014
Téma druhé světové války je mezi autory velice oblíbené, takže jsem k tomu přistupovala s nadhledem. Musím ale říct, že po Zlodějce knih je tohle druhý nejlepší počin z tohoto odvětví. Hlavní postavy jsou krásně vykreslené, stejně tak i prostředí. Autorův styl psaní je krásný, střídání postav i časových rovin skvěle funguje a jedinou výtku mám pochopitelně ke konci příběhu a délce knihy.
Kniha je to velmi smutná, jako už knihy o válkách bývají. I když jsem ji přečetl rychle, tak mě nějak úplně neposadila na židli, četl jsem lepší na toto téma, ale určitě stojí za přečtení.
(SPOILER)
Jako první mě samozřejmě zaujala obálka a název této knihy. Nevěděla jsem, co od této knihy čekat, ale to, co v ní bylo, mě příjemně překvapilo. Autor nejenže vás hned vtáhne do děje, ale také vám ukáže to, čeho si na první pohled jen tak nevšimnete.
Vyprávění dvou odlišných životů z jiných úhlů pohledu nemohlo být lepší a čtivější než právě tady. Marie-Laura, nevidomá a křehká Pařížanka, která žije každým momentem a na druhé straně žije v německém sirotčinci zvědavý hoch jménem Werner s vášní pro rádia, fyziku ale především se strachem o svou mladší sestřičku Juttu.
Jediné, z čeho jsem malinko zklamaná je to, že se viděli jen jeden den a nestačili se více poznat. Také mě velice zarazil Wernerův konec, ale taková byla krutá realita druhé světové války. Nebudu vám lhát, slzám jsem se opravdu neubránila a v té chvíli jsem velmi nadávala na autora, ať to kouká hned teď přepsat. Postupně jsem však vychladla a postupem času jsem si uvědomila, že takovou originální a poutavou knihu dlouho neseženu....
Tento příběh byl zkrátka jedinečný.
Tak tohle byla top kniha. Pro mě asi jedna z nejlepších, co jsem za poslední dobu četla. Skvěle vystupňované napětí, několik dramatických dějových linek, sympatická hlavní hrdinka a do toho všeho zuří druhá světová válka. Vůbec se mi s Marií -Laure nechtělo loučit , možná i proto mi konec přišel opravdu rychlý. Ale je to kniha , kterou opravdu stojí za to si přečíst.
Originálny príbeh z obdobia 2.svetovej vojny. Životné príbehy Marie-Laure a Wernera a ich rodín boli skvelo a pútavo napísané. Odporúčam. AJ
Ano, toto je přesně román předurčeny získat prestižní knižní cenu. Hluboký příběh, velmi kultivovaně zpracovaný, se záběrem do botaniky, fyziky, geografie a samozřejmě historie. Kulisy války emočně příběh umocňují. Děj je uvěřitelný s mezinárodním přesahem a prostý senzacievokujicich zvratů. Střídání časových rovin zvyšuje čtivost, romantická linka je milá a konec není přeslazený.
Není co vytknout.
Přes to všechno, to není literatura pro mne.
Existuje spousta racionálních důvodů, proč takové příběhy číst. A jeden iracionální. Ten muj. Nevím, proč bych se trápila nad těžkými osudy lidí z minulosti, které nelze změnit. A znovu s nimi trpěla. Zbytečně.
Pro většinu nadšených čtenářů válečné literatury teď působím jako “nelida”. A to jsem napůl Aškenázim Židovka a napůl Němka.
Moc se mi líbilo jméno hlavní hrdinky. Kdybych měla možnost rozhodovat o svém křestním jméně, určitě bych se snažila přesvědčit rodiče na Marie - Laura. Nádherné. A co teprve ve francouzštině.
Krásná knížka. Četla jsem v angličtině. Oba příběhy, jak slepé francouzské dívky Marie-Laure, tak německého chlapce Wernera, nutí k zamyšlení.
Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Příběh ukazující hrůzy války a také velikou lásku a dobro v lidech.
Dva krásné příběhy z těžké doby, o lásce, talentu, naději a odvaze, hodně zajímavě časově poskládané a postupně do sebe zapadající, stejně dokonale jako hlavolamy otce Marie-Laury. Spolu s ní jsem doufala a cítila vůní a doteky moře v Saint Malo, zatímco spolu s Wernerem jsem se nadchla pro vědu a nesouhlasně přihlížela zbytečným krutostem války.
Krásná knížka. Moc hezky se mně četla. Něžně psaný příběh očima dětí odehrávající se v době druhé světové války s přesahem až do dospělosti hlavních hrdinů.
Zajímavá kniha, dobře se čte, děj do sebe hezky zapadá.. Ze začátku jsem měla občas problém vyznat se v německých jménech, ale to trvalo jen pár kapitol. Trochu mě zklamaly poválečné kapitoly, částečně obsahem a částečně i stylem psaní, který mi nepřišel tak propracovaný jako ve zbytku knihy, proto dávám čtyři hvězdičky a ne pět.
Opravdu krásná kniha. Nejdřív mi vadilo rozdělení děje na mnoho různých úryvků, ale pak jsem ocenil, jak krásně se příběh skládá. Příběh je poutavý a krásně napsaný. Doporučuji.
Pribeh o dvoch mladych ludoch na opacnych stranach, ktori sa spolu stretnu uprostred bombardovania, oslobodzovania Francuzska. Kniha ma kratke kapitoly, cita sa dobre a rychlo. Je plna postav, z ktorych kazda ma svoj osud a pasuje sa so svojimi problemami. Werner, Marie Laure mi prirastli k srdcu. Bolo zaujimave vidiet aj pohlad nemeckeho vojaka, a to ako si napriek vsetkemu musel vybrat to spravne rozhodnutie. Zaver knihy a kapitola o Fredericovi ma dojali. Rezim tej doby bol neskutocne kruty, treba si ho pripominat a uz nikdy ho nedopustit
Krasny a zaroven smutny pribeh, ktery vypravi o kratickem osudovem setkani mlade nevidome divky a mladeho nemeckeho chlapce uprostred valecneho besneni. Jediny okamzik ovlivni cely jejich zivot. Prijemna zmena, kdy valecny pribeh vypravi o osudech obycejnych lidi, kteri byli nedobrovolne vtazeni do krute valky. Konec me velmi dojal. Urcite stoji za precteni.
Jednoduše krásná, krásně psaná knížka. Pohlazení po duši i když na konci to nedopadne úplně dobře. Doporučuji.
Velmi působivá kniha jak po lidské stránce i po stránce popisu historických událostí. Příběh neobvyklý, ale pochopitelný. Hrdinství otce a vlastně i jeho oddanost dceři, snaha ji jakkoli ulehčit život a zároveň udělat něco smysluplného v nelehké době je srozumitelně podáno. Chápu, že takový příběh asi nemůže skončit dobře, ale byla bych raději...úžasný jazyk, smysl pro detail, lidskost, pochopení, hrdost - toto každý spisovatel neumí. Bravo!
Válečný román psaný krátkými kapitolami o dvou mladých lidech na opačných stranách. Motiv, který se opakuje? Celých 500 stran to bylo na čtyři hvězdy a konec s přesahem do současnosti to vystřelil na plný počet. Tato kniha nedostala cenu jen tak. Kniha plná postav, které mohly žít a umírat i ve skutečnosti. Historická fakta nejsou vysvětlována učebnicově, ale popisovaná pohledem našich hrdinů. A to se mi líbilo moc.
druhá světová válka (1939–1945) anglická literatura Paříž přírodní vědy slepota Pulitzerova cena nevidomí radioamatérství zfilmováno – TV seriál retrospektivní vyprávění
2015 | Jsou světla, která nevidíme |
2017 | O dívce Grace |
2016 | Zeď vzpomínek |
2016 | Sběratel mušlí |
2018 | Čtvero ročních období v Římě |
Skákání v dějové lince bylo občas naškodu... Jinak vcelku čtivé a kladně hodnotím, že kniha nedopadne, tak jak by si člověk přál...