Jsou světla, která nevidíme

Jsou světla, která nevidíme
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537524/bmid_jsou-svetla-ktera-nevidime-663169e9eec16.jpg 4 4288 4288

Marie-Laure prožívá s milujícím otcem, který pracuje v Muzeu přírodní historie, šťastné dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tatínek jí postaví dokonalý model jejich čtvrti, aby si mohla ulice vštípit do paměti; naučí ji orientaci v cizím prostoru i čtení Braillova písma (a lásce k verneovkám). O šest let později Paříž obsadí nacisté a otec s dcerou prchají do opevněného městečka Saint-Malo, kde žije ve vysokém domě u moře Mariin samotářský prastrýc. Je ale vůbec možné najít v rozbouřené Evropě bezpečné útočiště? Zvláště když s sebou Mariin otec možná přivezl nebezpečné tajemství? V německé hornické kolonii vyrůstá spolu se sestrou nadaný sirotek Werner, toužící se vymanit z předurčeného osudu v dolech. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, fascinuje jej věda, technika. Jeho talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, mu zajistí místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je čím dál víc vědom důsledků svých schopností, se při pátrání po nelegálních vysílačích nakonec dostává i do Saint-Malo.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

All the Light We Cannot See, 2014

Interpreti: David Matásek , Tereza Vilišová

Bukina
06.01.2018 4 z 5

Přečetla jsem ji opravdu jedním dechem, nedalo se přestat. Zajímavý a propracovaný příběh.

d.a.s.a
05.01.2018 5 z 5

Krásná a smutná.. Jako bych byla za války v Saint-Malo. Žila jsem ten příběh s nimi.

Inka063
05.01.2018 5 z 5

Jedna z mých nejlepších knih. Trochu náročné je sledování přeskakování mezi přítomností, minulostí a hlubší minulostí, o to je kniha zajímavější. Ale samozřejmě nejen "technicky". Kniha je o zrání, přerodu, přemýšlení o sobě. O hrdosti a síle osobnosti. O síle osudu, lásce a pomoci za cenu vlastního skonu. I o válce, manipulaci a krystalizování charakterů.
Už mám připravenou ke čtení O dívce Grace, doufám, že po tomto skvostu nebude zklamáním.

Monni
02.01.2018 1 z 5

Tohle byla snad nejdéle čtená knžka v mém životě. Asi 3x sem ji odložila, že to nedám. Ale jelikož nesnáším rozečtené knihy, tak jsem ji přece jen dočetla. A jakmile jsem ji dočetla řekla jsem jen jediné slovo...KONEČNĚ!... Kdyby byla tak o polovinu kratší, tak bych asi řekla, že je to celkem fajn knížka, ale takto určitě nee. Kniha je úplně zbytečně roztažená a polovina věcí tam byla úplně bezpředmětná. Za mě tedy nevím kde přišla k takovým oceněním. Takže můj za mě tedy nikdy víc.

zuzca.h
31.12.2017 5 z 5

Moje poslední a zároveň nejlepší kniha roku2017. Ze začátku mě štvalo to přeskakovaní v čase, ale pak jsem si zvykla. Příběh co Vás chytne za srdce a nepustí. S Marie-Laure jsem prožívala celý příběh, tajila dech a držela palce. Držela jsem palce i Juttě a Wenerovi aby přežili. Na Wernera jsem byla naštvaná když narozdíl od slabého Frediho se nedokázal vzepřít pro něj nesmyslným nařízením a obrečela jsem co se Fredimu potom stalo, protože společnost ho považovala za slabocha. Celou dobu jsem pro Wernera a Marie-Laure doufala ve šťastný konec, ale ty ve válce nebývají,že:( Pro mě krásně napsaný příběh o touze přežít o překonávání sám sebe a víře v lepší zítřky.

monushka
30.12.2017 4 z 5

Knihu jsem nasla minuly rok pod stromeckem. Tesila jsem se, az si ji prectu, ale porad na ni nejak nebyl cas. Az mi k tomu dopomohla ctenarska vyzva a splneni posledniho zbyvajiciho tematu. A jsem tomu vdecna, nebot i pres velky pocet stranek jsem mela rychle precteno. Ze zacatku mi delalo problem stridani charakteru, mista a deje, ale s rostoucim poctem prectenych stranek jsem se nemohla od pribehu odtrhnout.

Dakarianna
30.12.2017 4 z 5

Hodně dlouho jsem se na knihu pouze chystala, nebýt čtenářské výzvy tak nevím, nevím, kdy bych se k ní dostala. Děsila mě ta tloušťka. Ale nakonec se kniha ukázala velmi čtivou, dost tomu pomáhalo více pohledů (za mě byly rozhodně nejlepší kapitoly s Wernerem) a to, že byly velmi krátké. Příběh je silný, nezapomenutelný, ale stejně si myslím, že kdyby byla kratší, vůbec by jí to neuškodilo.

veronika0382
29.12.2017 4 z 5

Dobře. Chtěla jsem dát původně 3 hvězdy, ale jednu přidávám za ten konec. Opravdu mě dojal a zalily se mi oči. Ale! Na to, že jsem se na knihu chystala dva roky (dva roky jsem jí měla koupenou, ale stále na ní nějak nebyla nálada - moje intuice nezklamala, žádné wau se nekonalo) a byl okolo ní takový humbuk, jsem čekala prostě víc. Kniha mohla mít úplně v klidu o polovinu méně stran. Místy strašně nudné a zdlouhavé. Občas jsem i přeskakovala nudné pasáže o radiovlnách a opravách přijímačů. Děj mi přišel nedotažený a tak nějak tomu všemu něco prostě chybělo. Nejvíce zajímavých, kde děj bavil a tak nějak odcejpal, bylo posledních 100 stran. Rozhodně znám silnější a lepší příběhy. Ale za přečtení zase určitě stojí. To jů :-)

Knižní střípky
29.12.2017 3 z 5

Kniha je to krásná, to jí nelze upřít. Ale nemohu říci, že by pro mě byla nezapomenutelnou a to jsem očekávala, že se nezapomenutelnou stane. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, ale vracet se k ní asi už nebudu.

PetraChvílová
28.12.2017 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Od první stránky jsem se nedokázala odpoutat.

baru_h
27.12.2017 4 z 5

Kniha je to tlustá a někdy se příběh až příliš vlekl. I tak děj této knihy je úchvatný, ale na druhou stranu mi naskakovaly myšlenky o hrůzách, které se v té době odehrávaly. Přesto je kniha napsána hezkým jazykem bez nějakých velkých popisů hrůzostrašných událostí. Pouze popisu život lidí za války, jejich pocity. Vše je ale popsáno, až s takovou každodenností a lehkostí. Alespoň tedy mně to tak připadalo.
Akorát jsem ubrala jednu hvězdičku za zmatek, který jsem měla při přeskakování z jedné časové linie do druhé.

Tofinka
24.12.2017 4 z 5

Opravdu pěkná knížka. Každá z postav vnímala válku po svém, s jinými pocity, a tím to bylo ještě zajímavější. Marii-Lauru jsem si velmi oblíbila a Wernera nakonec také (spoiler! : proto mi bylo celkem líto, že spolu mohli strávit jen jeden den). A nakonec... Musím říct, že konec mi přišel takový neúplný, no, prostě mi nějak nesedl.

Knihy odehrávající se v období války jsem nikdy neměla moc v lásce (za to může jen a jen povinná četba :D), ale najdou se u mě i případy kdy mi to nevadí (například V šedých tónech a teď i Jsou světla, která nevidíme)... Takže mi zbývá už jen říct, že knihu vřele doporučuji :).

Andvejka
23.12.2017 4 z 5

Víc jak polovinu knihy jsem se doslova nutila, abych ji nevzdala a četla dál, protože mi ani trochu nesedělo přeskakování kapitol v letech, místech, postavách a ději, který byl jednou tady a podruhé o několik let zpět. Nicméně posledních 200 stran jsem si zvykla a přečetla s velkou chutí, konečných 150 dokonce za jedno odpoledne. Natolik mě děj pohltil, byť mě mrzí, že Marii-Laure a Wernerovi bylo věnováno málo společného času a prostoru.

Dlouhou dobu jsem si představovala ideální konec knihy dle mého scénáře, ale ten nepřišel. Čekala jsem shledání po letech, kdy ji spatří při procházce Paříží a uvidí v ní tu slepou, pihovatou dívku, kterou kdysi dávno zachránil a nikdy na ní nezapomněl. Bohužel.

Moc mě ani nezaujal závěr knihy, přišel mi "prázdný" a nedokončený.

Původně jsem měla v plánu dát knize pouze 3 hvězdy, nicméně svižnější druhá půlka knihy mi nedala a vysloužila si čtvrtou hvězdu. Vyhovovaly mi krátké kapitoly, ale byla bych raději, kdyby kniha byla napsaná hezky popořadě, byť rozdělena na jednotlivá časová období.

tlllk
22.12.2017 5 z 5

ten chlapcov príbeh začínal trochu ako jak Feinmanov životopis. O tejto vojne boli napísané mraky kníh a stovky hodín dokumentov, ale tejto knihe sa žiaden nepodobá. Určite odporúčam.

nikola2817
19.12.2017 5 z 5

Právě jsem dočela a přemýšlím, co o této krásné knize napsat....Ještě jsem plná dojmů, doznívá ve mně tento příběh a ještě tak trochu brouzdám ulicemi Saint Malo spolu s Marií-Loure. Ač knih o válce byla napsána spousta, tato kniha je přesto neotřelá a přináší nové podněty k zamyšlení. Příběh je tak krásně napsaný, a jsou v něm dokonale vykresleny pocity, každého člověka, jak vnímá válku po svém...
Příběh je velice poutavý, má krátké kapitoly, a to vás nutí stále a stále číst. A vy čtete a čtete, až se najednou osudy všech postav protnou, příběh skončí, a ve vás přesto stále doznívá...Jen mi bylo líto, jak dopadl Werner, i to, že se s Marií-Loure setkali pouze na tak krátkou chvíli...

janulka1310
14.12.2017 5 z 5

Nádherný kvalitní román se vším všudy...Doporučuji!

Owain
14.12.2017 4 z 5

Pribeh pekny, hlavni postavy si oblibite. Cekala jsem nejaky zvrat nebo vic propracovany konec. Celkove 4 hvezdy za krasny pribeh a napeti, jen ten konec nejaky moc rychly a odbity.

Evaneva
12.12.2017

Tato kniha určitě stojí za přečtení! Zajímavé je prolínání různých časových i dějových rovin. Je třeba jí číst v krátkém čase, jinak se v ději i v postavách budete ztrácet. Trochu mi trvalo, než mě "chytla", ale pak už jsem četla jako divá.

Leeonteena
10.12.2017 4 z 5

Velká očekávání plodí velká zklamání. Abych byla fér - kniha se četla dobře, oba hlavní hrdiny bylo velmi snadné si oblíbit a celkový děj se mi líbil. Tajemství, napjetí i mystično - setkání hrdinů, Moře plamenů, papá. Mělo to velký potenciál, bohužel konec byl odbytý a všechny ty věci najednou postrádaly smysl. I tak dávám čtyři hvězdy, protože se mi líbilo jak byla kniha napsaná a určitě doporučuju přečíst a udělat si vlastní názor.

piittii
10.12.2017 4 z 5

Nadherny pribeh, krasne psany. Stoji za precteni.