Jsou světla, která nevidíme
Anthony Doerr
Marie-Laure prožívá s milujícím otcem, který pracuje v Muzeu přírodní historie, šťastné dětství v Paříži. Život ji však postaví před první těžkou zkoušku, když v raném věku oslepne. Tatínek jí postaví dokonalý model jejich čtvrti, aby si mohla ulice vštípit do paměti; naučí ji orientaci v cizím prostoru i čtení Braillova písma (a lásce k verneovkám). O šest let později Paříž obsadí nacisté a otec s dcerou prchají do opevněného městečka Saint-Malo, kde žije ve vysokém domě u moře Mariin samotářský prastrýc. Je ale vůbec možné najít v rozbouřené Evropě bezpečné útočiště? Zvláště když s sebou Mariin otec možná přivezl nebezpečné tajemství? V německé hornické kolonii vyrůstá spolu se sestrou nadaný sirotek Werner, toužící se vymanit z předurčeného osudu v dolech. Chce přijít na kloub všem záhadám, které jej obklopují, fascinuje jej věda, technika. Jeho talent a samozřejmost, s níž je schopen opravit každé rádio, mu zajistí místo na elitní vojenské akademii pro Hitlerjugend – stane se z něj specialista na odhalování odbojových aktivit. Werner, který si je čím dál víc vědom důsledků svých schopností, se při pátrání po nelegálních vysílačích nakonec dostává i do Saint-Malo.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2016 , OneHotBookOriginální název:
All the Light We Cannot See, 2014
Interpreti: David Matásek , Tereza Vilišová
Krásná smutná kniha s promyšleným příběhem. Nic jsem od ní nečekala, ale příjemně mě překvapila. Občas mi vadily krátké kapitoly, některé byly trochu navíc a ani mě moc nechytly za srdce (i když měly). Kdo nemá rád otevřené konce, kniha vás jistě potěší. Na konci do sebe vše krásně zapadne. Nicméně, doporučuji přečíst. :)
Někdy se mi zdá, že v knížce najdu mnohem méně, než očekávám, pořád čekám, hledám a pak se objeví knížka, jako je tahle.. :)
Chvílemi jsem měla z knihy rozporuplné pocity, pak jsem se ale do příběhu začetla a moc se mi líbil. Časové prokládání mi nevadilo, na závěr se všechny dílky poskládaly dohromady. Ač nejsem příznivcem knih z druhé světové války, tak tuto knihu můžu jen a jen doporučit !
Jednoznačně super kniha, příběh je velmi pěkně napsaný. Občas jsem díky častému přehazování postav vnímala příběh jako slepý člověk a až po chvilce mi došlo, že Werner vlastně vidí. Nemám co vytknout, moc hezky zpracováno a zasazeno do tématu 2. sv. v., což člověku přiblíží osudy lidí v té době.
Palec nahoru :)
Musím říct, že už jsem četla lepší knížky z dob 2. světové války. Ráda u těchto knížek zažívám emoce, mrazení, husí kůži, slzy. U této se mi bohužel ničeho z toho nedostalo. Knížka je hezky napsaná, příběh dobře promyšlený, ale zkrátka a dobře to není "ono"...
Kniha se mi líbila, protože jsem ji četla nepravidelně, vadilo mi skákání v čase v ději. Trochu mě zklamala konec. Ale i tak byla Světla poutavá, napínavá a hezká.
Krásně smutná, setkání obou je jasné, přesto překvapuje, jak to dopadne. Skvěle popisované prostředí, nálady, pocity, úplně jsem to cítila. Mrazivé, jak strašný rozpor prožívá vyvolenec německé elity s dobrým srdcem...
Toto je typ knihy, kterou přečtete jen pro, aby Vaše záložka nezůstala ležet uprostřed knihy. Styl psaní je pěkný, ale děj pouze popisuje život dvou lidí za druhé světové války. Ani na chvíli jsem nepocítila pocit napětí, či překvapení.
Mám malinko rozporuplné pocity, knížka se četla sama, nemohla jsem se odtrhnout, ale po skvělé párty přišla ranní kocovina a tolik nadšená už nakonec nejsem. Nic to nemění na tom, že to je dobrá kniha, která stojí za přečtení, ale nemůžu dát plný počet.
Nádherná smutná knížka, která mi dělala společnost poslední dva dny. Tolik jsem doufala v nějakou dojemnou love story na konci, ale žádná nepřišla. O to věrohodnější však příběh byl. Nádherné čtení.
Nádherná kniha. Četla jsem ji především jako součást čtenářské výzvy. Autor si tu cenu určitě zasloužil.
Na první pohled vypadá, jako něco co se nedá snadno přečíst, ale když se člověk začte tak to jde velice rychle. I když je kniha klasifikovaná jako román, tak to příliš jako román nevypadá. Při několika posledních stránkách jsem měla slzy v očích. Období 2.sv. války je opravdu těžšké téma. Nejlepší postavou v knize je Werner alespoň podle mne.
Tuhle knihu jsem četl na základě čtenářské výzvy, možná bych se k ní jinak nedostal. Jsem za to moc vděčný, protože je to neuvěřitelná kniha, i když se smutným tématem. Občas je těžké se v ději orientovat, protože autor skáče ve vyprávění v několika rovinách i časových období. Určitě si jí po čase přečtu s chutí znovu. Líbí se mi, že kniha ukazuje, že i Němci byli nakonec jen lidi, i když zblbnutí režimem, ale neděje se tohle pořád?
Obdivuju autora, jak dokázal vymyslet tak zauzlenou zápletku. Všechno do sebe na konci přesně zapadlo. Nádhera.
Kniha mě nechytla úplně od svého začátku, ale jak příběh pokračoval a dětské postavy rostly, bavilo mě to čím dál tím více. Na knize se mi nejvíce líbil styl vyprávění - obsahově drsný, smutný příběh (jako všechny příběhy z války), který byl napsán tak nějak něžně...aspoň tak to na mě působilo. Jsem ráda, že jsem se ke knize dostala.
Velmi působivé čtení, které se rodilo 10 let. Fascinovalo mně jak na osudu dvou mladých lidí, kteří měli vlastně stát proti sobě, lze popsat průběh 2.světové války a to, co jí předcházelo.
druhá světová válka (1939–1945) anglická literatura Paříž přírodní vědy slepota Pulitzerova cena nevidomí radioamatérství zfilmováno – TV seriál retrospektivní vyprávěníAutorovy další knížky
2015 | Jsou světla, která nevidíme |
2017 | O dívce Grace |
2016 | Zeď vzpomínek |
2016 | Sběratel mušlí |
2018 | Čtvero ročních období v Římě |
Vždycky mě baví, když se v knize prolíná více příběhů, více časových rovin a nakonec to všechno do sebe přirozeně zaklapne. Navíc to není úplně obvyklý příběh s válečnou tematikou, schopnosti slepé Marie-Laury mě nepřestávaly udivovat...