K majáku
Virginia Woolf
Román anglické spisovatelky, která patří k čelným představitelům moderní světové prózy první poloviny 20. století. Mistrně zachycuje vnitřní monology jednotlivých osob, nesdělitelnost jejich prožitků a úsilí, ztvárnit prchavé okamžiky života ať uměleckým dílem, ať činorodou účastí na životě všech. Rámec děje tohoto nejvyzrálejšího autorčina díla tvoří prázdninový pobyt rodiny londýnského profesora a jeho četných přátel ve starém domě u moře. Doslov František Vrba.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1965 , Československý spisovatelOriginální název:
To the Lighthouse, 1927
![Jeanie Jeanie](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43945/jeanie-EAw.jpg?v=1577967118)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ze začátku se mi četla hodně těžko, ke konci už to bylo lepší. Člověk se musí hodně soustředit, lehce se ztratí v záplavě zdlouhavých souvětí.
![dalia1769 dalia1769](https://www.databazeknih.cz/img/users/48_/48701/m_48701-zY3.png?v=1459854934)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tahle kniha určitě není lehká četba do dopravního prostředku. Je třeba se na ni dost soustředit. Její styl "proudu vědomí" je opravdu originální a určitě vyžadoval i od autorky při psaní velké soustředění a ponoření se do mysli jednotlivých postav. Některá komplikovaná souvětí s řadou vsuvek vyžadují, aby se k nim člověk vrátil opakovaně. Právě podrobné líčení myšlenkových pochodů a vzpomínek postav způsobuje, že příběh s velmi prostým dějem zahrnujícím pouhé necelé dva dny s odstupem 10 let vydá na celou knihu, aniž by se čtenář nudil. Působivé, trochu smutné a nostalgické dílo se spoustou pozoruhodných psychologických postřehů.
![Taťka Hraboš Taťka Hraboš](https://www.databazeknih.cz/img/users/69_/69835/m_69835-nMw.jpg?v=1515168745)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Není to lehké čtení, je to spíše taková báseň v próze, obraz střídá obraz, citová hnutí a myšlenky hlavních postav plynou jako voda, prolínají se, do toho občas věta v závorce, která člověku doslova vyrazí dech tím, jak svou závažností a náhlostí kontrastuje s poklidnou atmosférou vyprávění. Je třeba nebát se vynaložit ten čas a energii a nenechat se stylem autorky odradit, výsledek stojí za to. Ne nadarmo je tahle kniha řazena k tomu nejlepšímu, co ve světové literatuře vzniklo.
![Kee Kee](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45454/m_kee-6640870ca9af9.jpg?v=1715504908)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla pomalu, s klidem a otevřenou myslí - a doufala, že se jí před očima zjeví nejen obraz mistrně a citlivě popsaného prostředí, ale hlavně onen nádech, lehké zabarvení, tolik odlišné v pohledu každého z nás, který patřil autorce. A povedlo se. Myšlenky plynuly, obrazy pomíjely. Ale slova, slova se jí vryla do paměti.
Možná právě to je skryté v doufání každého píšícího jedince.
Ne každého cesta k majáku osloví. Spíš bych se odvažovala tvrdit, že méně, než více človíčků.
Virginiiny knihy nemůžete správně uchopit rukama. Jedině srdcem.
![uroboros uroboros](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Woolf je pro mě Dostojevskij v sukních. Její příběh plyne úplně přirozeně, naprosto se vtělíte a vžijete do myšlení osob. Chuťovku K majáku bych popsala jako filozofické rozjímání ženským pohledem na svět. Její fantazie a hlavně schopnost popsat a zobrazit plynoucí čas jsou úchvatné.
![Linduš36 Linduš36](https://www.databazeknih.cz/img/users/59_/59205/m_lindus36-H5O.jpg?v=1577991868)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha byla velmi krásně napsaná, ale musím se přiznat, že jsem se občas tak začetla, až jsem se v myšlenkách objevila úplně někde jinde. Na tuhle knihu musí být člověk naladěn. Je napsaná osobitým stylem autorky s kterým se člověk musí sžít a zároveň pochopit autorku :).
![knihomilka knihomilka](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/10900/10900.jpg?v=1381127938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherné dielo myšlienok jednotlivých osôb. To nie je poézia v próze, je to oveľa viac - spoetizovaná próza. Krásne majstrovsky bol opísaný aj chátrajúci dom, v ktorom sa preháňa vietor.
![Kotrlat Kotrlat](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45403/m_kotrlat-lSy.jpg?v=1675778564)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Už ani nevím, o čem kniha byla. Pamatuji si pouze jen, že svítilo slunce a děj byl dokonale roztříštěn na malé kousíčky. A možná právě v tom vidím sílu celého příběhu.
![makemake makemake](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/2407/2407.jpg?v=1381127915)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mám "Viržu" rád a kdykoliv jí někde obhajuju, vždycky si stojím za tím, že Woolfová rozhodně není čtení pro každého. Proud vědomí vás totiž buď strhne a vy se jím necháte nést, nebo bojujete proti tomu, aby vás vzal a snažíte se kopat proti němu. Knížka křehká, silná a tak plná, že nestačí jedno čtení...ostatně - celá vyžaduje čtenářův čas. Vydejte se cestou k Majáku - stejně jako vlny, narážejte, rozlévejte se a nakonec se spojte s ostatními. Je to jako s olivami - Woolfová vás buď pohltí, nebo dokonale odradí.
![Atuin Atuin](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27133/atuin-P0I.jpg?v=1652945369)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha která je více plátnem, která je velice křehkým plátnem s malbou. která září neuvěřitelnou silou. Lze se na ni dívat a stále a opakovaně ji číst, ale nic z ní nemohu smést někam pod práh. Mohu ji dočíst třikrát, pětkrát a stejně zůstává otevřená jako důvěrné album plné fotografií.Lze s veliké části obdivovat i autorčinu odvahu že se takto podívala všemu do tváře a s takovou srozumitelností.
Protože tato kniha, nutí k zamyšlení a tak se v tom proudění ocitne každý kdo ji ať z toho či onoho důvodu začne číst, to je u každého jejího textu, neboť byl psán z nutnosti duše, z nějaké vědomé (nevědomé) strže.
![anett123 anett123](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41258/anett123-FBF.jpg?v=1566852387)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
U Virginie Woolfové se nevyplatí přeskakovat věty a číst rychle. Každá věta je zajímavá a v každé se může skrývat nějaká krásná myšlenka.
![nef7 nef7](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19308/19308.jpg?v=1381127919)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pokud hledáte v knihách příběh, tady jej nehledejte. Neberte tuto knihu do rukou ani v případě, že jste hltači knih. Texty Woolfové, to je malování slovy. Jsou to nádherné obrazy, kde se musí každé slovo vychutnat. Žádné čtení není dostatečně pomalé, aby šlo vstříc tomu úžasnému požitku z jednotlivých vět. K majáku je jedna z mých nejmilejších knih, a to nejen od Woolfové. Vlastně mě dost zraňuje, že je zde tak nízce ohodnocená. Myslím, že je to mistrovské dílo literatury.
![Graine Graine](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Nevěděla jsem úplně přesně, co si mám představit, když nám ve škole řekli, že je psána ,,proudem vědomí". Po přečtená jsem pochopila.
![Robert Cambert Robert Cambert](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13320/13320.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Podobným soudům bych se chtěl napříště vyhnout, ale prohlásím teď, že tato kniha má nárok být jednou z deseti nejlepších, které kdy byly napsány - s tím, že z oné desítky jsou do dnešní doby napsány tak čtyři nesmrtelné knihy, zbytek teprve napsán bude. Woolfová, dáma se srdcem ze skla a zlomeným hlasem, má dar dívat se do každého z nás, dívat se a psát. Proniká do duší dětí, znuděných a pobouřených něžnostmi milenců, do duší umělce, který pochybuje sám o sobě, do duše samolibých, kteří jsou tak hrdí na svůj způsob zavazování tkaniček, do duší odcházejících. Dívá se a píše: a svým příběhem spojuje jednoho každého z nás, a ukazuje nám, jak nekonečné moře je před námi.
partnerské vztahy Skotsko anglická literatura rodina autobiografické prvky majáky proud vědomíAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
2004 | ![]() |
1994 | ![]() |
2006 | ![]() |
1998 | ![]() |
Déle mi trvalo než jsem se pořádně začetla, ke konci už to začalo být lepší. Knihy od Virginie mají velkou nevýhodu v tom, že se vážně musíte na čtení soustředit, hlavně, aby jste se neztratili v příběhu nebo v dlouhých souvětí a jinak to není ani u téhle knihy. Nicméně se mi moc líbilo, jak nám spisovatelka vyobrazila vztahy mezi rodinnými příslušníky nebo kontrast mezi dvěma časovými obdobími. Ale už jsem od ní četla i lepší knihy.